Kopytka z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde.

Krok 2

Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Krok 3

Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju. Sos grzybowy rozpuszczamy w 300ml wody, wlewamy na patelnię z zeszkloną cebulką i całość smażymy ciągle mieszając przez 5 minut, na średnim ogniu. Kopytka podajemy polane sosem.

2

Opinie o przepisie

  • panletek panletek

    panletek panletek , 08.05.2019

    A co z tą marchewką? Czy mam ją chrupać, aż ziemniaki wystygną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej