
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde.
Krok 2
Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Krok 3
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju. Sos grzybowy rozpuszczamy w 300ml wody, wlewamy na patelnię z zeszkloną cebulką i całość smażymy ciągle mieszając przez 5 minut, na średnim ogniu. Kopytka podajemy polane sosem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej