Kopytka z batatów z sosem dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z batatów z sosem dyniowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni. W tym czasie bataty obieram i kroję w kostkę. Układam na blaszce, na papierze i piekę 20 minut. Jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, lekko studzę i dosypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję sól, parmezan. Zagniatam rękoma. Nie dosypuje już mąki.

Krok 2

Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką pszenną i formuję cienki wałek. Kroję na kawałki. W garnku zagotowuję wodę osoloną i wrzucam kopytka. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję około 5 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową.

Krok 3

Do miseczki wsypuję zawartość opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie dyniowym. Wlewam 300 ml wody, i mieszam. Wlewam do garnka i zagotowuję. Kopytka podaję z sosem dyniowym, pomidorami suszonymi, natką pietruszki, i startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z batatów z sosem dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej