Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórę, pokrój w plastry. Mozarellę również pokrój w grube plastry.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grube 1,5cm plastry, rozbij tłuczkiem przez folię, oprósz solą i pieprzem. Mięso złóż na pół i jeszcze raz delikatnie uderzając tłuczkiem nadaj mu w miarę okrągła formę.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Eskalopki oprósz w mące, obsmaż rumieniąc na patelni z każdej strony. Na mięso nałóż plaster pomidora, mozzarelli, listek bazylii. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - Krok 3

Krok 4

W misce rozmieszaj fix Knorr ze 100ml śmietany oraz z 200ml wody. Wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty mieszając sos od czasu do czasu.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - Krok 4

Krok 5

Podduszone mięso przełóż na talerz, polej obficie sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Eskalopki również możesz przygotować z piersi kurczaka lub indyka. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie

Odśwież swoje menu, dodając do niego eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie! To smaczne danie zyskało już grono miłośników, więc najwyższa pora, by zawitało również w Twojej kuchni. Popatrz na naszą recepturę i przekonaj się, jakie to smaczne i proste. Spróbujesz?

Dla kogo?

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej to danie dedykowane wszystkim fanom mięs. W połączeniu z dyniowym sosem tworzą kompozycję idealną! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zaserwuj to danie znanym Ci miłośnikom mięs. Z pewnością docenią Twoje starania! 

Na jaką okazję?

Tak wykwintne danie zachwyci smakiem wszystkich gości podczas większej uroczystości. Urodziny, imieniny, jubileusz – każda z tych okazji jest dobra, by soczyste eskalopki z polędwiczki wieprzowej pojawiły się na talerzach Twoich bliskich. Przygotuj się na pytania o recepturę!

Czy wiesz, że?

Sos do eskalopek zrobisz w kilka minut dzięki gotowemu produktowi Fix Kurczak w sosie dyniowym. Wykorzystaj go, a przyrządzanie potrawy zajmie Ci jedyne pół godziny! Resztę czasu poświęć na zrobienie innych specjałów dla Twoich bliskich. Szybko, prosto i przede wszystkim – bardzo smacznie!

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o dodatkach do eskalopek z polędwiczki wieprzowej. Z dyniowym sosem doskonale skomponują się: ryż, kasza lub gotowane ziemniaki. Możesz również zadbać o dodatki w postaci surówki ze świeżych warzyw. Takie bogactwo składników na talerzu podbije podniebienia wszystkich gości!