Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
100 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórę, pokrój w plastry. Mozarellę również pokrój w grube plastry.

Krok 2
Mięso pokrój w grube 1,5cm plastry, rozbij tłuczkiem przez folię, oprósz solą i pieprzem. Mięso złóż na pół i jeszcze raz delikatnie uderzając tłuczkiem nadaj mu w miarę okrągła formę.

Krok 3
Eskalopki oprósz w mące, obsmaż rumieniąc na patelni z każdej strony. Na mięso nałóż plaster pomidora, mozzarelli, listek bazylii. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.

Krok 4
W misce rozmieszaj fix Knorr ze 100ml śmietany oraz z 200ml wody. Wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty mieszając sos od czasu do czasu.

Krok 5
Podduszone mięso przełóż na talerz, polej obficie sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.


Dobra rada:
Eskalopki również możesz przygotować z piersi kurczaka lub indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie
Odśwież swoje menu, dodając do niego eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie! To smaczne danie zyskało już grono miłośników, więc najwyższa pora, by zawitało również w Twojej kuchni. Popatrz na naszą recepturę i przekonaj się, jakie to smaczne i proste. Spróbujesz?
Dla kogo?
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej to danie dedykowane wszystkim fanom mięs. W połączeniu z dyniowym sosem tworzą kompozycję idealną! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zaserwuj to danie znanym Ci miłośnikom mięs. Z pewnością docenią Twoje starania!
Na jaką okazję?
Tak wykwintne danie zachwyci smakiem wszystkich gości podczas większej uroczystości. Urodziny, imieniny, jubileusz – każda z tych okazji jest dobra, by soczyste eskalopki z polędwiczki wieprzowej pojawiły się na talerzach Twoich bliskich. Przygotuj się na pytania o recepturę!
Czy wiesz, że?
Sos do eskalopek zrobisz w kilka minut dzięki gotowemu produktowi Fix Kurczak w sosie dyniowym. Wykorzystaj go, a przyrządzanie potrawy zajmie Ci jedyne pół godziny! Resztę czasu poświęć na zrobienie innych specjałów dla Twoich bliskich. Szybko, prosto i przede wszystkim – bardzo smacznie!
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnij o dodatkach do eskalopek z polędwiczki wieprzowej. Z dyniowym sosem doskonale skomponują się: ryż, kasza lub gotowane ziemniaki. Możesz również zadbać o dodatki w postaci surówki ze świeżych warzyw. Takie bogactwo składników na talerzu podbije podniebienia wszystkich gości!