Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie
NOWY PRZEPIS
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
100 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórę, pokrój w plastry. Mozarellę również pokrój w grube plastry.

Krok 2
Mięso pokrój w grube 1,5cm plastry, rozbij tłuczkiem przez folię, oprósz solą i pieprzem. Mięso złóż na pół i jeszcze raz delikatnie uderzając tłuczkiem nadaj mu w miarę okrągła formę.

Krok 3
Eskalopki oprósz w mące, obsmaż rumieniąc na patelni z każdej strony. Na mięso nałóż plaster pomidora, mozzarelli, listek bazylii. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.

Krok 4
W misce rozmieszaj fix Knorr ze 100ml śmietany oraz z 200ml wody. Wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty mieszając sos od czasu do czasu.

Krok 5
Podduszone mięso przełóż na talerz, polej obficie sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.


Dobra rada:
Eskalopki również możesz przygotować z piersi kurczaka lub indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie
Odśwież swoje menu, dodając do niego eskalopki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą w dyniowym sosie! To smaczne danie zyskało już grono miłośników, więc najwyższa pora, by zawitało również w Twojej kuchni. Popatrz na naszą recepturę i przekonaj się, jakie to smaczne i proste. Spróbujesz?
Dla kogo?
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej to danie dedykowane wszystkim fanom mięs. W połączeniu z dyniowym sosem tworzą kompozycję idealną! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zaserwuj to danie znanym Ci miłośnikom mięs. Z pewnością docenią Twoje starania!
Na jaką okazję?
Tak wykwintne danie zachwyci smakiem wszystkich gości podczas większej uroczystości. Urodziny, imieniny, jubileusz – każda z tych okazji jest dobra, by soczyste eskalopki z polędwiczki wieprzowej pojawiły się na talerzach Twoich bliskich. Przygotuj się na pytania o recepturę!
Czy wiesz, że?
Sos do eskalopek zrobisz w kilka minut dzięki gotowemu produktowi Fix Kurczak w sosie dyniowym. Wykorzystaj go, a przyrządzanie potrawy zajmie Ci jedyne pół godziny! Resztę czasu poświęć na zrobienie innych specjałów dla Twoich bliskich. Szybko, prosto i przede wszystkim – bardzo smacznie!
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnij o dodatkach do eskalopek z polędwiczki wieprzowej. Z dyniowym sosem doskonale skomponują się: ryż, kasza lub gotowane ziemniaki. Możesz również zadbać o dodatki w postaci surówki ze świeżych warzyw. Takie bogactwo składników na talerzu podbije podniebienia wszystkich gości!