Stroganoff z polędwiczki wieprzowej
NOWY PRZEPIS
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
400 gramów
130 gramów
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube kawałki, dopraw delikatnie solą i pieprzem, oprósz w mące a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu – mięso przełóż na bok.

Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w grube plastry, obsmaż na patelni po mięsie. Gdy się delikatnie zarumienią dodaj z powrotem mięso.

Krok 3
Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200 ml wody, łyżką musztardy i 100 ml śmietany. Gotuj 2-3 minuty.

Krok 4
Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie paseczki. Gotowe danie podawaj z ryżem, kluseczkami lub kopytkami z ogórkami na wierzchu.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować Stroganoff’a z kurczaka lub polędwicy wołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejInne przepisy
Stroganoff z polędwiczki wieprzowej
Chcesz przyrządzić mięsne danie pełne smaku i aromatu? Stroganoff z polędwiczki wieprzowej będzie strzałem w dziesiątkę oraz urozmaiceniem codziennego menu. Ta potrawa od lat gości na talerzach Polaków, więc nadeszła pora, by zawitała również w Twojej kuchni. Najważniejsze już masz, czyli naszą smaczną recepturę. Teraz do dzieła!
Dla kogo?
Stroganoff to wyjątkowo smaczne danie dla wszystkich miłośników mięsa. Soczyste kawałki polędwiczki wieprzowej nie mają konkurencji! Przygotowane według naszego przepisu będą miękkie i pełne aromatu. Nie czekaj – zaopatrz się w niezbędne składniki i poznaj walory tego mięsnego dania.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad to idealna okazja, by stroganoff z polędwiczki wieprzowej pojawił się na talerzach domowników. Nie myśl jednak, że to danie nie sprawdzi się na większych uroczystościach! Śmiało możesz zaserwować je na imieninach lub urodzinach, a wszyscy goście będą zachwyceni.
Czy wiesz, że?
Nazwa pysznego dania stroganoff wzięła się od nazwiska znanego arystokraty – Aleksandra Stroganowa. Historii na temat receptury jest naprawdę wiele, ale żadna z nich nie została potwierdzona. W kuchni jednak nie chodzi o opowieści, tylko o smak dań, a stroganoff ma się czym pochwalić!
Dla urozmaicenia:
Śmiało możesz ulepszyć recepturę dodatkowymi rodzajami mięs. Dobrze sprawdzą się również drób lub wołowina. Wymieszaj rodzaje mięs lub całkowicie zastąp nimi polędwicę wieprzową. Efekty będą równie udane – smacznego i powodzenia!


































