Stroganoff z polędwiczki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

400 gramów

130 gramów

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube kawałki, dopraw delikatnie solą i pieprzem, oprósz w mące a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu – mięso przełóż na bok.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w grube plastry, obsmaż na patelni po mięsie. Gdy się delikatnie zarumienią dodaj z powrotem mięso.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200 ml wody, łyżką musztardy i 100 ml śmietany. Gotuj 2-3 minuty.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 3

Krok 4

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie paseczki. Gotowe danie podawaj z ryżem, kluseczkami lub kopytkami z ogórkami na wierzchu.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować Stroganoff’a z kurczaka lub polędwicy wołowej. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff z polędwiczki wieprzowej Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

Chcesz przyrządzić mięsne danie pełne smaku i aromatu? Stroganoff z polędwiczki wieprzowej będzie strzałem w dziesiątkę oraz urozmaiceniem codziennego menu. Ta potrawa od lat gości na talerzach Polaków, więc nadeszła pora, by zawitała również w Twojej kuchni. Najważniejsze już masz, czyli naszą smaczną recepturę. Teraz do dzieła!

Dla kogo?

Stroganoff to wyjątkowo smaczne danie dla wszystkich miłośników mięsa. Soczyste kawałki polędwiczki wieprzowej nie mają konkurencji! Przygotowane według naszego przepisu będą miękkie i pełne aromatu. Nie czekaj – zaopatrz się w niezbędne składniki i poznaj walory tego mięsnego dania. 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja, by stroganoff z polędwiczki wieprzowej pojawił się na talerzach domowników. Nie myśl jednak, że to danie nie sprawdzi się na większych uroczystościach! Śmiało możesz zaserwować je na imieninach lub urodzinach, a wszyscy goście będą zachwyceni. 

Czy wiesz, że?

Nazwa pysznego dania stroganoff wzięła się od nazwiska znanego arystokraty – Aleksandra Stroganowa. Historii na temat receptury jest naprawdę wiele, ale żadna z nich nie została potwierdzona. W kuchni jednak nie chodzi o opowieści, tylko o smak dań, a stroganoff ma się czym pochwalić! 

Dla urozmaicenia:

Śmiało możesz ulepszyć recepturę dodatkowymi rodzajami mięs. Dobrze sprawdzą się również drób lub wołowina. Wymieszaj rodzaje mięs lub całkowicie zastąp nimi polędwicę wieprzową. Efekty będą równie udane – smacznego i powodzenia!