Stroganoff z polędwiczki wieprzowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

400 gramów

130 gramów

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube kawałki, dopraw delikatnie solą i pieprzem, oprósz w mące a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu – mięso przełóż na bok.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w grube plastry, obsmaż na patelni po mięsie. Gdy się delikatnie zarumienią dodaj z powrotem mięso.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200 ml wody, łyżką musztardy i 100 ml śmietany. Gotuj 2-3 minuty.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 3

Krok 4

Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie paseczki. Gotowe danie podawaj z ryżem, kluseczkami lub kopytkami z ogórkami na wierzchu.

Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować Stroganoff’a z kurczaka lub polędwicy wołowej. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff z polędwiczki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff z polędwiczki wieprzowej Stroganoff z polędwiczki wieprzowej

Chcesz przyrządzić mięsne danie pełne smaku i aromatu? Stroganoff z polędwiczki wieprzowej będzie strzałem w dziesiątkę oraz urozmaiceniem codziennego menu. Ta potrawa od lat gości na talerzach Polaków, więc nadeszła pora, by zawitała również w Twojej kuchni. Najważniejsze już masz, czyli naszą smaczną recepturę. Teraz do dzieła!

Dla kogo?

Stroganoff to wyjątkowo smaczne danie dla wszystkich miłośników mięsa. Soczyste kawałki polędwiczki wieprzowej nie mają konkurencji! Przygotowane według naszego przepisu będą miękkie i pełne aromatu. Nie czekaj – zaopatrz się w niezbędne składniki i poznaj walory tego mięsnego dania. 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja, by stroganoff z polędwiczki wieprzowej pojawił się na talerzach domowników. Nie myśl jednak, że to danie nie sprawdzi się na większych uroczystościach! Śmiało możesz zaserwować je na imieninach lub urodzinach, a wszyscy goście będą zachwyceni. 

Czy wiesz, że?

Nazwa pysznego dania stroganoff wzięła się od nazwiska znanego arystokraty – Aleksandra Stroganowa. Historii na temat receptury jest naprawdę wiele, ale żadna z nich nie została potwierdzona. W kuchni jednak nie chodzi o opowieści, tylko o smak dań, a stroganoff ma się czym pochwalić! 

Dla urozmaicenia:

Śmiało możesz ulepszyć recepturę dodatkowymi rodzajami mięs. Dobrze sprawdzą się również drób lub wołowina. Wymieszaj rodzaje mięs lub całkowicie zastąp nimi polędwicę wieprzową. Efekty będą równie udane – smacznego i powodzenia!