Frykadelki w sosie cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Frykadelki w sosie cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

744 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 2

Krok 3

Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 3

Krok 4

Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane w ten sposób pulpeciki podawaj z ryżem.

7

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Śledź

    Elżbieta Śledź , 29.05.2019

    Bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Tabisz

    Jarek Tabisz , 29.11.2016

    wśród podobnych przepisów pokazała mi się kaczka pieczona super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wawer

    Małgorzata Wawer , 19.10.2016

    Polskie klopsiki są gotowane...ich się nie splaszcza i nie smaży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dynia

    Agnieszka Dynia , 19.10.2016

    Frykadele w Niemczech a w Polsce po prostu klopsiki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kaczmarek

    Paweł Kaczmarek , 18.10.2016

    a to nie sa juz klopsy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sobczyk

    Kasia Sobczyk , 04.10.2016

    Podpis nad zdjęciem ma się nijak do podanego przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 04.09.2016

    Smacznego .Do tego dania moźna dodać papryki żółtej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki w sosie cebulowymFrykadelki w sosie cebulowym

Frykadelki w sosie cebulowym to doskonały sposób na ciepłe danie obiadowe. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in. mielonego mięsa, jajek, mąki i cebuli. Mięso wołowo-wieprzowe połącz z jajkiem, tartą bułką, startą cebulą oraz natką pietruszki. Jeśli chcesz, by pulpety zyskały wyrazisty smak, koniecznie dodaj do niego przyprawę do mielonego mięsa. Doskonale sprawdzą się także inne zioła i przyprawy, m.in. czarny pieprz, suszona szałwia oraz zioła prowansalskie. Uformowane mięsne kulki, delikatnie spłaszcz w dłoni i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (podczas smażenia pulpety często obracaj – aby równomiernie się zarumieniły). Następnie wrzuć je do uprzednio przygotowanego wywaru i duś przez kilka minut. Gotowe pulpety wyłóż na półmisek, polej delikatnym sosem cebulowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że danie wspaniale będzie komponowało się z ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz brokułami ugotowanymi na parze. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!