Frykadelki w sosie cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

733 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

703 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1088 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 2

Krok 3

Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 3

Krok 4

Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane w ten sposób pulpeciki podawaj z ryżem.

7

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Śledź

    Elżbieta Śledź

    Bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Tabisz

    Jarek Tabisz

    wśród podobnych przepisów pokazała mi się kaczka pieczona super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wawer

    Małgorzata Wawer

    Polskie klopsiki są gotowane...ich się nie splaszcza i nie smaży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dynia

    Agnieszka Dynia

    Frykadele w Niemczech a w Polsce po prostu klopsiki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kaczmarek

    Paweł Kaczmarek

    a to nie sa juz klopsy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sobczyk

    Kasia Sobczyk

    Podpis nad zdjęciem ma się nijak do podanego przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek

    Smacznego .Do tego dania moźna dodać papryki żółtej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki w sosie cebulowymFrykadelki w sosie cebulowym

Frykadelki w sosie cebulowym to doskonały sposób na ciepłe danie obiadowe. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in. mielonego mięsa, jajek, mąki i cebuli. Mięso wołowo-wieprzowe połącz z jajkiem, tartą bułką, startą cebulą oraz natką pietruszki. Jeśli chcesz, by pulpety zyskały wyrazisty smak, koniecznie dodaj do niego przyprawę do mielonego mięsa. Doskonale sprawdzą się także inne zioła i przyprawy, m.in. czarny pieprz, suszona szałwia oraz zioła prowansalskie. Uformowane mięsne kulki, delikatnie spłaszcz w dłoni i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (podczas smażenia pulpety często obracaj – aby równomiernie się zarumieniły). Następnie wrzuć je do uprzednio przygotowanego wywaru i duś przez kilka minut. Gotowe pulpety wyłóż na półmisek, polej delikatnym sosem cebulowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że danie wspaniale będzie komponowało się z ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz brokułami ugotowanymi na parze. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!