Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 2
Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku.
Krok 3
Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Dobra rada:
Przygotowane w ten sposób pulpeciki podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frykadelki w sosie cebulowym
Frykadelki w sosie cebulowym to doskonały sposób na ciepłe danie obiadowe. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in. mielonego mięsa, jajek, mąki i cebuli. Mięso wołowo-wieprzowe połącz z jajkiem, tartą bułką, startą cebulą oraz natką pietruszki. Jeśli chcesz, by pulpety zyskały wyrazisty smak, koniecznie dodaj do niego przyprawę do mielonego mięsa. Doskonale sprawdzą się także inne zioła i przyprawy, m.in. czarny pieprz, suszona szałwia oraz zioła prowansalskie. Uformowane mięsne kulki, delikatnie spłaszcz w dłoni i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (podczas smażenia pulpety często obracaj – aby równomiernie się zarumieniły). Następnie wrzuć je do uprzednio przygotowanego wywaru i duś przez kilka minut. Gotowe pulpety wyłóż na półmisek, polej delikatnym sosem cebulowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że danie wspaniale będzie komponowało się z ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz brokułami ugotowanymi na parze. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!