Frykadelki w sosie cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frykadelki w sosie cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

751 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

712 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 2

Krok 3

Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 3

Krok 4

Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Frykadelki w sosie cebulowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane w ten sposób pulpeciki podawaj z ryżem.

7

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Śledź

    Elżbieta Śledź , 29.05.2019

    Bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Tabisz

    Jarek Tabisz , 29.11.2016

    wśród podobnych przepisów pokazała mi się kaczka pieczona super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wawer

    Małgorzata Wawer , 19.10.2016

    Polskie klopsiki są gotowane...ich się nie splaszcza i nie smaży.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dynia

    Agnieszka Dynia , 19.10.2016

    Frykadele w Niemczech a w Polsce po prostu klopsiki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kaczmarek

    Paweł Kaczmarek , 18.10.2016

    a to nie sa juz klopsy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Sobczyk

    Kasia Sobczyk , 04.10.2016

    Podpis nad zdjęciem ma się nijak do podanego przepisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 04.09.2016

    Smacznego .Do tego dania moźna dodać papryki żółtej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frykadelki w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki w sosie cebulowymFrykadelki w sosie cebulowym

Frykadelki w sosie cebulowym to doskonały sposób na ciepłe danie obiadowe. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in. mielonego mięsa, jajek, mąki i cebuli. Mięso wołowo-wieprzowe połącz z jajkiem, tartą bułką, startą cebulą oraz natką pietruszki. Jeśli chcesz, by pulpety zyskały wyrazisty smak, koniecznie dodaj do niego przyprawę do mielonego mięsa. Doskonale sprawdzą się także inne zioła i przyprawy, m.in. czarny pieprz, suszona szałwia oraz zioła prowansalskie. Uformowane mięsne kulki, delikatnie spłaszcz w dłoni i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (podczas smażenia pulpety często obracaj – aby równomiernie się zarumieniły). Następnie wrzuć je do uprzednio przygotowanego wywaru i duś przez kilka minut. Gotowe pulpety wyłóż na półmisek, polej delikatnym sosem cebulowym i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Pamiętaj, że danie wspaniale będzie komponowało się z ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz brokułami ugotowanymi na parze. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!