Frykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

1 pęczek

50 gramów

purée ziemniaczane:

500 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii lub pestki słonecznika upraż na złoty kolor i odstaw na bok.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną wodą z odrobiną soli i ugotuj na miękko. Odlej wodę z garnka, całość dokładnie rozetrzyj, dodaj mleko, masło i szczyptę mielonej gałki muszkatowej. Ziemniaki powinny być kremowe.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone połącz z jakiem bułką tartą, z posiekanymi kaparami, 1 startą na miazgę cebulą oraz pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 3

Krok 4

Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 4

Krok 5

Kotleciki przełóż na bok, na patelnię wlej pół szklanki wody , dodaj śmietankę oraz liście bazylii. Powstały sos zagotuj, zmiksuj w blenderze. Do sosu dodaj mięsne kulki. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty. Gotowe frykadelki podawaj z purée ziemniaczanym i zielonym sosem bazyliowym.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos miał bardziej intensywną zieloną barwę, możesz do niego dodać pietruszkę lub szpinak.

6

Opinie o przepisie

  • Kaśka Kaśka

    Kaśka Kaśka , 31.10.2016

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Lewoc

    Bozena Lewoc , 15.10.2016

    jestem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Darangowski

    Krzysztof Darangowski , 22.08.2016

    Może to kiwi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 22.08.2016

    Kotlety są zrobione z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, połączonego z jajkiem, bułką tartą, posiekanymi kaparami, 1 startą na miazgę cebulą oraz pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Przed podaniem polewa się je sosem bazyliowym :) Szczegółowy przepis znajdzie Pani tutaj https://www.przepisy.pl/przepis/frykadelki-w-sosie-bazyliowo-kaparowym-z-ziemniaczanym-puree/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mleczak

    Barbara Mleczak , 22.08.2016

    Bazylia nadaje kolor.Kapary też.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Garwacka

    Agata Garwacka , 22.08.2016

    Mam pytanie z czego sa one?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym puréeFrykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée

Frykadelki w sosie bazyliowo-kaparowym to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zwłaszcza jeśli podasz je razem z ziemniaczanym purée. By przygotować pulpety, mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą, posiekanymi kaparami, startą cebulą oraz orzeszkami pinii. Z gotowego farszu uformuj kulki, a następnie obtocz je w bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron. Pamiętaj, że ich smak wzbogacisz, dodając do farszu przyprawę do mielonego mięsa. Usmażone frykadelki polej przygotowanym uprzednio sosem – wystarczy, że na patelnię wlejesz pół szklanki wody, po czym dodasz śmietankę i listki bazylii. Idealnym uzupełnieniem gotowego dania będzie ziemniaczane purée (smak ziemniaków z powodzeniem podkreślisz szczyptą gałki muszkatołowej). Mięsne pulpety możesz także podawać polane aromatycznym sosem pieczarkowym, koperkowym, a nawet pomidorowym – w każdej wersji potrawa będzie równie smaczna. Wypróbuj ten przepis na frykadelki w sosie z dodatkiem purée i podziel się z nami swoją opinią.