Frykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

1 pęczek

50 gramów

purée ziemniaczane:

500 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii lub pestki słonecznika upraż na złoty kolor i odstaw na bok.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną wodą z odrobiną soli i ugotuj na miękko. Odlej wodę z garnka, całość dokładnie rozetrzyj, dodaj mleko, masło i szczyptę mielonej gałki muszkatowej. Ziemniaki powinny być kremowe.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone połącz z jakiem bułką tartą, z posiekanymi kaparami, 1 startą na miazgę cebulą oraz pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 3

Krok 4

Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 4

Krok 5

Kotleciki przełóż na bok, na patelnię wlej pół szklanki wody , dodaj śmietankę oraz liście bazylii. Powstały sos zagotuj, zmiksuj w blenderze. Do sosu dodaj mięsne kulki. Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty. Gotowe frykadelki podawaj z purée ziemniaczanym i zielonym sosem bazyliowym.

Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos miał bardziej intensywną zieloną barwę, możesz do niego dodać pietruszkę lub szpinak.

6

Opinie o przepisie

  • Kaśka Kaśka

    Kaśka Kaśka , 31.10.2016

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Lewoc

    Bozena Lewoc , 15.10.2016

    jestem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Darangowski

    Krzysztof Darangowski , 22.08.2016

    Może to kiwi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 22.08.2016

    Kotlety są zrobione z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, połączonego z jajkiem, bułką tartą, posiekanymi kaparami, 1 startą na miazgę cebulą oraz pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Przed podaniem polewa się je sosem bazyliowym :) Szczegółowy przepis znajdzie Pani tutaj https://www.przepisy.pl/przepis/frykadelki-w-sosie-bazyliowo-kaparowym-z-ziemniaczanym-puree/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mleczak

    Barbara Mleczak , 22.08.2016

    Bazylia nadaje kolor.Kapary też.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Garwacka

    Agata Garwacka , 22.08.2016

    Mam pytanie z czego sa one?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym purée - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykadelki w sosie bazyliowo -  kaparowym z ziemniaczanym puréeFrykadelki w sosie bazyliowo - kaparowym z ziemniaczanym purée

Frykadelki w sosie bazyliowo-kaparowym to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zwłaszcza jeśli podasz je razem z ziemniaczanym purée. By przygotować pulpety, mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą, posiekanymi kaparami, startą cebulą oraz orzeszkami pinii. Z gotowego farszu uformuj kulki, a następnie obtocz je w bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron. Pamiętaj, że ich smak wzbogacisz, dodając do farszu przyprawę do mielonego mięsa. Usmażone frykadelki polej przygotowanym uprzednio sosem – wystarczy, że na patelnię wlejesz pół szklanki wody, po czym dodasz śmietankę i listki bazylii. Idealnym uzupełnieniem gotowego dania będzie ziemniaczane purée (smak ziemniaków z powodzeniem podkreślisz szczyptą gałki muszkatołowej). Mięsne pulpety możesz także podawać polane aromatycznym sosem pieczarkowym, koperkowym, a nawet pomidorowym – w każdej wersji potrawa będzie równie smaczna. Wypróbuj ten przepis na frykadelki w sosie z dodatkiem purée i podziel się z nami swoją opinią.