Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

70 gramów

10 gramów

50 mililitrów

400 gramów

100 gramów

6 sztuk

50 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 1

Krok 2

W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek, dodaj sok z połówki cytryny i posiekany tymianek.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 2

Krok 3

W marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut, po czym usmaż je na złoty kolor.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 3

Krok 4

Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj dressing czosnkowy i całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj sałatę, dressing, kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i orzeszki lub pestki słonecznika.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę rozłóż na głębokie talerze i posyp grzankami. W tym przepisie pierś z kurczaka z powodzeniem można zastąpić np. polędwiczką wieprzową.

Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomek Biernat

    Tomek Biernat

    lovely!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej