Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem
łatwe
375 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
50 mililitrów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
10 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Krok 2
W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek, dodaj sok z połówki cytryny i posiekany tymianek.

Krok 3
W marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut, po czym usmaż je na złoty kolor.

Krok 4
Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj dressing czosnkowy i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
W misce wymieszaj sałatę, dressing, kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i orzeszki lub pestki słonecznika.

Krok 6
Sałatkę rozłóż na głębokie talerze i posyp grzankami. W tym przepisie pierś z kurczaka z powodzeniem można zastąpić np. polędwiczką wieprzową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej