Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem
łatwe
260 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
50 mililitrów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
10 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 2
W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek, dodaj sok z połówki cytryny i posiekany tymianek.
Krok 3
W marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut, po czym usmaż je na złoty kolor.
Krok 4
Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj dressing czosnkowy i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
W misce wymieszaj sałatę, dressing, kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i orzeszki lub pestki słonecznika.
Krok 6
Sałatkę rozłóż na głębokie talerze i posyp grzankami. W tym przepisie pierś z kurczaka z powodzeniem można zastąpić np. polędwiczką wieprzową.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej