Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem
łatwe
374 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
50 mililitrów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
10 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Krok 2
W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek, dodaj sok z połówki cytryny i posiekany tymianek.

Krok 3
W marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut, po czym usmaż je na złoty kolor.

Krok 4
Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj dressing czosnkowy i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
W misce wymieszaj sałatę, dressing, kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i orzeszki lub pestki słonecznika.

Krok 6
Sałatkę rozłóż na głębokie talerze i posyp grzankami. W tym przepisie pierś z kurczaka z powodzeniem można zastąpić np. polędwiczką wieprzową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej