Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta
średnie
718 osób zapisało

Składniki
50 mililitrów
400 gramów
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
70 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
null
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.

Krok 2
Bagietkę pokrój w cienkie kromki.

Krok 3
W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek i dodaj sok z połówki cytryny.

Krok 4
Kromki bagietki delikatnie pokrop przygotowaną marynatą i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Krok 5
W pozostałej marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut. Po tym czasie usmaż je na złoty kolor.

Krok 6
Jogurt połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, dodaj dressing czosnkowy, całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 7
Na dnie szklanej miski lub głębokiego talerza umieść liście sałaty, obłóż je plastrami buraków i gruszki oraz kurczakiem, posyp rozkruszoną fetą i polej dressingiem. Sałatę podawaj z grzankami z bagietki. W tym przepisie z powodzeniem ser feta możesz zastąpić dowolnym serem kozim – idealnie komponuje się on ze smakiem pieczonego buraka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej