Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta
średnie
636 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
70 gramów
70 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
50 mililitrów
0.5 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Bagietkę pokrój w cienkie kromki.
Krok 3
W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek i dodaj sok z połówki cytryny.
Krok 4
Kromki bagietki delikatnie pokrop przygotowaną marynatą i upiecz w piekarniku na złoty kolor.
Krok 5
W pozostałej marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut. Po tym czasie usmaż je na złoty kolor.
Krok 6
Jogurt połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, dodaj dressing czosnkowy, całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 7
Na dnie szklanej miski lub głębokiego talerza umieść liście sałaty, obłóż je plastrami buraków i gruszki oraz kurczakiem, posyp rozkruszoną fetą i polej dressingiem. Sałatę podawaj z grzankami z bagietki. W tym przepisie z powodzeniem ser feta możesz zastąpić dowolnym serem kozim – idealnie komponuje się on ze smakiem pieczonego buraka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej