Sałatka z pieczonym burakiem i fetą - z serem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

117

heart
226 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

692 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

70 gramów

70 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Bagietkę pokrój w cienkie kromki.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek i dodaj sok z połówki cytryny.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Kromki bagietki delikatnie pokrop przygotowaną marynatą i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

W pozostałej marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut. Po tym czasie usmaż je na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Jogurt połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, dodaj dressing czosnkowy, całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 6

Krok 7

Na dnie szklanej miski lub głębokiego talerza umieść liście sałaty, obłóż je plastrami buraków i gruszki oraz kurczakiem, posyp rozkruszoną fetą i polej dressingiem. Sałatę podawaj z grzankami z bagietki. W tym przepisie z powodzeniem ser feta możesz zastąpić dowolnym serem kozim – idealnie komponuje się on ze smakiem pieczonego buraka.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 7
20

Opinie o przepisie

  • Monika Bratek Jadczyk

    Monika Bratek Jadczyk , 25.11.2015

    sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewlina Rolek

    Ewlina Rolek , 25.11.2015

    jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Lipa

    Grazyna Lipa , 25.11.2015

    Pyszna, już zrobiłam, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.11.2015

    Maria nasz kucharz uznał po prostu, że będzie to dobrze smakować. I miał rację :) Wszystko razem tworzy wspaniałą sałatkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Celmer

    Zbyszek Celmer , 25.11.2015

    Czemu tak późno za dużo kg. Przybyło ruchy ruchy i sorowki, a później goloneczka pieczona. i do tego zimny Lech pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Modrzejewska

    Czesia Modrzejewska , 25.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dana

    Danuta Dana , 25.11.2015

    Wyglada pysznie mysle ze tez pysznie smakuje mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Górecka

    Elżbieta Górecka , 25.11.2015

    czemu nie jest smaczniejsze a najważniejsza równowaga smaków a buraczki to skarbnica dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 25.11.2015

    po co mieszać 2 rodzaje białka kurczaka z fetą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kilnar

    Violetta Kilnar , 25.11.2015

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 28.08.2015

    po co mieszać białka? ser z mięsem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 28.08.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bryjak

    Irena Bryjak , 28.08.2015

    Z brakiem jeszcze nie robiłam ale myślę że będzie smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Tabeau

    Roman Tabeau , 27.08.2015

    Dziwactwo, polecam najpierw przejś przez kucnię francuską, dobry kucharz lowinien znać ok. 300 sosów,sosy to zresztą połowa splendoru kuchni francuskiej, dużo pokory, ja ją mam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Urbanowicz

    Grażyna Urbanowicz , 27.08.2015

    Dziękuje Małgosia, skorzystam z tego przepisu, buraczki mam ze swego ogródka, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kowalczyk

    Elżbieta Kowalczyk , 27.08.2015

    Kot się nie nada za bardzo się kręci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kochanska Cichon

    Kasia Kochanska Cichon , 27.08.2015

    pieczony burak to mistrzostwo swiata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 27.08.2015

    Słodkich buraków ci u nas dostatek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bartosiak

    Mirosław Bartosiak , 27.08.2015

    SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Cetnarowska

    Helena Cetnarowska , 27.08.2015

    zrobimy zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i serem fetaSałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.