Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

199 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

577 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

400 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

70 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Bagietkę pokrój w cienkie kromki.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek i dodaj sok z połówki cytryny.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Kromki bagietki delikatnie pokrop przygotowaną marynatą i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

W pozostałej marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut. Po tym czasie usmaż je na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Jogurt połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, dodaj dressing czosnkowy, całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 6

Krok 7

Na dnie szklanej miski lub głębokiego talerza umieść liście sałaty, obłóż je plastrami buraków i gruszki oraz kurczakiem, posyp rozkruszoną fetą i polej dressingiem. Sałatę podawaj z grzankami z bagietki. W tym przepisie z powodzeniem ser feta możesz zastąpić dowolnym serem kozim – idealnie komponuje się on ze smakiem pieczonego buraka.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 7
20

Opinie o przepisie

  • Monika Bratek Jadczyk

    Monika Bratek Jadczyk

    sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewlina Rolek

    Ewlina Rolek

    jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Lipa

    Grazyna Lipa

    Pyszna, już zrobiłam, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Maria nasz kucharz uznał po prostu, że będzie to dobrze smakować. I miał rację :) Wszystko razem tworzy wspaniałą sałatkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Celmer

    Zbyszek Celmer

    Czemu tak późno za dużo kg. Przybyło ruchy ruchy i sorowki, a później goloneczka pieczona. i do tego zimny Lech pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Modrzejewska

    Czesia Modrzejewska

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dana

    Danuta Dana

    Wyglada pysznie mysle ze tez pysznie smakuje mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Górecka

    Elżbieta Górecka

    czemu nie jest smaczniejsze a najważniejsza równowaga smaków a buraczki to skarbnica dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska

    po co mieszać 2 rodzaje białka kurczaka z fetą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kilnar

    Violetta Kilnar

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska

    po co mieszać białka? ser z mięsem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bryjak

    Irena Bryjak

    Z brakiem jeszcze nie robiłam ale myślę że będzie smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Tabeau

    Roman Tabeau

    Dziwactwo, polecam najpierw przejś przez kucnię francuską, dobry kucharz lowinien znać ok. 300 sosów,sosy to zresztą połowa splendoru kuchni francuskiej, dużo pokory, ja ją mam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Urbanowicz

    Grażyna Urbanowicz

    Dziękuje Małgosia, skorzystam z tego przepisu, buraczki mam ze swego ogródka, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kowalczyk

    Elżbieta Kowalczyk

    Kot się nie nada za bardzo się kręci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kochanska Cichon

    Kasia Kochanska Cichon

    pieczony burak to mistrzostwo swiata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim

    Słodkich buraków ci u nas dostatek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bartosiak

    Mirosław Bartosiak

    SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Cetnarowska

    Helena Cetnarowska

    zrobimy zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej