Kurczę po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczę po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

15 dekagramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

0.5 sztuki

1.5 kilograma

null

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, posyp majerankiem i odstaw.

Krok 2

Wątróbkę posiekaj, kajzerki odciśnij, dodaj masło, 3 żółtka i bułkę tartą. Wszystko razem utrzyj na jednolitą masę.

Krok 3

Dodaj rodzynki, natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz cukier i wymieszaj.

Krok 4

Z 3 białek ubij pianę i połącz z farszem. W razie potrzeby dopraw.

Krok 5

Na rozgrzane masło wyłóż placek z farszu, podsmaż z obu stron i napełnij kurczaka.

Krok 6

Kurczaka zszyj lub zepnij wykałaczkami, ponownie posyp majerankiem. Skrop oliwą i włóż do piekarnika

Krok 7

Piecz przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając wodą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej