
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
15 dekagramów
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1.5 kilograma
null
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, posyp majerankiem i odstaw.
Krok 2
Wątróbkę posiekaj, kajzerki odciśnij, dodaj masło, 3 żółtka i bułkę tartą. Wszystko razem utrzyj na jednolitą masę.
Krok 3
Dodaj rodzynki, natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz cukier i wymieszaj.
Krok 4
Z 3 białek ubij pianę i połącz z farszem. W razie potrzeby dopraw.
Krok 5
Na rozgrzane masło wyłóż placek z farszu, podsmaż z obu stron i napełnij kurczaka.
Krok 6
Kurczaka zszyj lub zepnij wykałaczkami, ponownie posyp majerankiem. Skrop oliwą i włóż do piekarnika
Krok 7
Piecz przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając wodą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej