
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
15 dekagramów
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1.5 kilograma
null
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, posyp majerankiem i odstaw.
Krok 2
Wątróbkę posiekaj, kajzerki odciśnij, dodaj masło, 3 żółtka i bułkę tartą. Wszystko razem utrzyj na jednolitą masę.
Krok 3
Dodaj rodzynki, natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz cukier i wymieszaj.
Krok 4
Z 3 białek ubij pianę i połącz z farszem. W razie potrzeby dopraw.
Krok 5
Na rozgrzane masło wyłóż placek z farszu, podsmaż z obu stron i napełnij kurczaka.
Krok 6
Kurczaka zszyj lub zepnij wykałaczkami, ponownie posyp majerankiem. Skrop oliwą i włóż do piekarnika
Krok 7
Piecz przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając wodą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej