Golonka wieprzowa z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka wieprzowa z żurawiną

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

50 mililitrów

0.5 szklanki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowane do obróbki golonki (to znaczy skóra oskrobana i opalona jeśli potrzeba) umyć. Ułożyć w wysokim garnku z grubym dnem. Dołożyć obraną i umytą włoszczyznę bez kapusty, Bulionetkę wołową i zalać wodą (ok. 2 litry).

Krok 2

Gotować ok. 1,5-2 godzin, zależnie od wagi golonek - mają być prawie miękkie.

Krok 3

Wyjąć z wywaru. Przygotować przyprawy do nacierania. Zmieszać 4 łyżki oleju z konfiturą z żurawiny, miodem, przyprawą do mięs. Natrzeć dokładnie golonki i zostawić je na 2 godziny.

Krok 4

Golonki obetrzeć z marynaty i ułożyć w naczyniach żaroodpornych, podlać wywarem z gotowania golonek. Wstawić naczynie (szczelnie zamknięte) do piekarnika. Ustawić go na 200* C i piec godzinę. Jak golonki są już bardzo miękkie - wyjąć mięso - a sos zagęścić zasmażką błyskawiczną - można dodać śmietanki. Podawać obkładając dodatkowo konfiturą z żurawiny do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej