Golonka wieprzowa z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka wieprzowa z żurawiną

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 szklanki

3 łyżeczki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowane do obróbki golonki (to znaczy skóra oskrobana i opalona jeśli potrzeba) umyć. Ułożyć w wysokim garnku z grubym dnem. Dołożyć obraną i umytą włoszczyznę bez kapusty, Bulionetkę wołową i zalać wodą (ok. 2 litry).

Krok 2

Gotować ok. 1,5-2 godzin, zależnie od wagi golonek - mają być prawie miękkie.

Krok 3

Wyjąć z wywaru. Przygotować przyprawy do nacierania. Zmieszać 4 łyżki oleju z konfiturą z żurawiny, miodem, przyprawą do mięs. Natrzeć dokładnie golonki i zostawić je na 2 godziny.

Krok 4

Golonki obetrzeć z marynaty i ułożyć w naczyniach żaroodpornych, podlać wywarem z gotowania golonek. Wstawić naczynie (szczelnie zamknięte) do piekarnika. Ustawić go na 200* C i piec godzinę. Jak golonki są już bardzo miękkie - wyjąć mięso - a sos zagęścić zasmażką błyskawiczną - można dodać śmietanki. Podawać obkładając dodatkowo konfiturą z żurawiny do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej