Golonka wieprzowa z żurawiną

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

50 mililitrów

0.5 szklanki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowane do obróbki golonki (to znaczy skóra oskrobana i opalona jeśli potrzeba) umyć. Ułożyć w wysokim garnku z grubym dnem. Dołożyć obraną i umytą włoszczyznę bez kapusty, Bulionetkę wołową i zalać wodą (ok. 2 litry).

Krok 2

Gotować ok. 1,5-2 godzin, zależnie od wagi golonek - mają być prawie miękkie.

Krok 3

Wyjąć z wywaru. Przygotować przyprawy do nacierania. Zmieszać 4 łyżki oleju z konfiturą z żurawiny, miodem, przyprawą do mięs. Natrzeć dokładnie golonki i zostawić je na 2 godziny.

Krok 4

Golonki obetrzeć z marynaty i ułożyć w naczyniach żaroodpornych, podlać wywarem z gotowania golonek. Wstawić naczynie (szczelnie zamknięte) do piekarnika. Ustawić go na 200* C i piec godzinę. Jak golonki są już bardzo miękkie - wyjąć mięso - a sos zagęścić zasmażką błyskawiczną - można dodać śmietanki. Podawać obkładając dodatkowo konfiturą z żurawiny do mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka wieprzowa z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Golonka po bawarsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej