Golonka pieczona w kapuscie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka pieczona w kapuscie

Autor: GrzegorzRSL GrzegorzRSL

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1.5 litra

100 gramów

5 sztuk

3 sztuki

250 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 kilogram

1.8 kilograma

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapuste kiszoną wypłukać , pokroić na drobne kawałki . Kapuste przełożyć do szybkowaru wraz z jarzynami ( cebule opalić ) i golonką . Dodać ziele angielskie , liść laurowy , przyprawy . Zalać płynem i gotowac ok. 2 h

Krok 2

Ugotowaną golnke wraz z kapustą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 20-25 min w temp. 200-220 stopni podlewając kapuste wywarem , do uzyskania złocisto - rumianego koloru golonki .

Krok 3

Golonke podawać z musztardą , chrzanem oraz zimnym piwem , smacznego .

GrzegorzRSL GrzegorzRSL

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Golonka w sosie chrzanowym
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej