
Składniki
0.5 sztuki
1.5 litra
100 gramów
5 sztuk
3 sztuki
250 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 kilogram
1.8 kilograma
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapuste kiszoną wypłukać , pokroić na drobne kawałki . Kapuste przełożyć do szybkowaru wraz z jarzynami ( cebule opalić ) i golonką . Dodać ziele angielskie , liść laurowy , przyprawy . Zalać płynem i gotowac ok. 2 h
Krok 2
Ugotowaną golnke wraz z kapustą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 20-25 min w temp. 200-220 stopni podlewając kapuste wywarem , do uzyskania złocisto - rumianego koloru golonki .
Krok 3
Golonke podawać z musztardą , chrzanem oraz zimnym piwem , smacznego .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































