Golonka pieczona w kapuscie

Autor: GrzegorzRSL GrzegorzRSL

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.8 kilograma

1 kilogram

250 gramów

100 gramów

100 gramów

5 sztuk

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapuste kiszoną wypłukać , pokroić na drobne kawałki . Kapuste przełożyć do szybkowaru wraz z jarzynami ( cebule opalić ) i golonką . Dodać ziele angielskie , liść laurowy , przyprawy . Zalać płynem i gotowac ok. 2 h

Krok 2

Ugotowaną golnke wraz z kapustą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 20-25 min w temp. 200-220 stopni podlewając kapuste wywarem , do uzyskania złocisto - rumianego koloru golonki .

Krok 3

Golonke podawać z musztardą , chrzanem oraz zimnym piwem , smacznego .

GrzegorzRSL GrzegorzRSL

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka pieczona w kapuscie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej