Rolada z szynki z kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z szynki z kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 litr

200 gramów

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na patelni tak, aby wytopił się z niego tłuszcz, następnie dodaj połowę cebuli. Po chwili dodaj odciśniętą kiszoną kapustę, mielony kminek, miód i majeranek. Całość podlej szklanką wody i gotuj, aż kapusta zrobi się miękka, a sos prawie zupełnie odparuje.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Kapustę odstaw do ostygnięcia.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj, oczyść z błon i żył. Pokrój na steki, które rozbij młotkiem kuchennym przez folię spożywczą. Następnie oprósz je Delikatem Knorr, pieprzem i słodką papryką.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Na powierzchnię mięsa nałóż porcję kapusty, mięso zroluj i zepnij wykałaczkami.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 4

Krok 5

Roladki oprósz w mące i obsmaż w garnku. W momencie, gdy mięso nabierze złotawego koloru, dodaj resztę pokrojonej cebuli oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalej 700 ml zimnej wody i zagotuj.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 5

Krok 6

Zbierz z powierzchni powstałą pianę, dodaj przyprawy i Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu, przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z szynki z kiszoną kapustąRolada z szynki z kiszoną kapustą

Mięsna rolada, tradycyjnie kojarzona ze Śląskiem, jest wyjątkowo popularnym daniem, serwowanym w różnych odmianach. Spróbujcie nieco innej wersji, z boczkiem i kapustą kiszoną. Podstawą jest szynka, która gwarantuje kruchość mięsa i łatwe formowanie w tradycyjny wałek. Szynka w kapuście kiszonej to doskonały pomysł na odświeżenie klasycznych przepisów, wzbogaconych o nieco zmienione składniki. Rolada z kapustą kiszoną i szynką jest kwintesencją tradycji połączonej z nowoczesnością.

Dla kogo?

Rolady z szynki i z kapustą kiszoną przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych oraz kruchych mięs, łączących w nadzieniu różnorodne smaki.

Na jaką okazję?

Roladki z szynki z kiszoną kapustą podajcie na rodzinny obiad!

Czy wiesz, że?

Rolady, wywodzące się ze Śląska, przygotowywane są tradycyjnie z wołowiny. Nadzienie obowiązkowo zawiera ogórek kiszony, musztardę i cebulę. Danie, z aromatycznym sosem, serwowane jest zwykle w towarzystwie modrej kapusty, podawanej na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Do rolad mięsnych możesz podać gotowane ziemniaki lub ulubioną kaszę. Nie zapomnij o obfitym polaniu dodatków sosem.