Rolada z szynki z kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z szynki z kiszoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 litr

200 gramów

500 gramów

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na patelni tak, aby wytopił się z niego tłuszcz, następnie dodaj połowę cebuli. Po chwili dodaj odciśniętą kiszoną kapustę, mielony kminek, miód i majeranek. Całość podlej szklanką wody i gotuj, aż kapusta zrobi się miękka, a sos prawie zupełnie odparuje.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 1

Krok 2

Kapustę odstaw do ostygnięcia.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 2

Krok 3

Mięso umyj, oczyść z błon i żył. Pokrój na steki, które rozbij młotkiem kuchennym przez folię spożywczą. Następnie oprósz je Delikatem Knorr, pieprzem i słodką papryką.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 3

Krok 4

Na powierzchnię mięsa nałóż porcję kapusty, mięso zroluj i zepnij wykałaczkami.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 4

Krok 5

Roladki oprósz w mące i obsmaż w garnku. W momencie, gdy mięso nabierze złotawego koloru, dodaj resztę pokrojonej cebuli oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalej 700 ml zimnej wody i zagotuj.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 5

Krok 6

Zbierz z powierzchni powstałą pianę, dodaj przyprawy i Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu, przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Rolada z szynki z kiszoną kapustą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z szynki z kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z szynki z kiszoną kapustąRolada z szynki z kiszoną kapustą

Mięsna rolada, tradycyjnie kojarzona ze Śląskiem, jest wyjątkowo popularnym daniem, serwowanym w różnych odmianach. Spróbujcie nieco innej wersji, z boczkiem i kapustą kiszoną. Podstawą jest szynka, która gwarantuje kruchość mięsa i łatwe formowanie w tradycyjny wałek. Szynka w kapuście kiszonej to doskonały pomysł na odświeżenie klasycznych przepisów, wzbogaconych o nieco zmienione składniki. Rolada z kapustą kiszoną i szynką jest kwintesencją tradycji połączonej z nowoczesnością.

Dla kogo?

Rolady z szynki i z kapustą kiszoną przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych oraz kruchych mięs, łączących w nadzieniu różnorodne smaki.

Na jaką okazję?

Roladki z szynki z kiszoną kapustą podajcie na rodzinny obiad!

Czy wiesz, że?

Rolady, wywodzące się ze Śląska, przygotowywane są tradycyjnie z wołowiny. Nadzienie obowiązkowo zawiera ogórek kiszony, musztardę i cebulę. Danie, z aromatycznym sosem, serwowane jest zwykle w towarzystwie modrej kapusty, podawanej na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Do rolad mięsnych możesz podać gotowane ziemniaki lub ulubioną kaszę. Nie zapomnij o obfitym polaniu dodatków sosem.