
Składniki
300 gramów
6 plastrów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 litry
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.

Krok 3
Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.

Krok 4
Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z szynką
Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnej kuchni polskiej, to nasz przepis na kapuśniak z szynką będzie strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować 60 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz składników, które znajdziesz w recepturze. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!
Dla kogo?
Kapuśniak z szynką sprawdzi się w jadłospisach miłośników kwaśnych potraw. Przygotuj go według naszej receptury, a dowiesz się, co oznacza moc aromatu w daniu! Kapuśniak przypadnie także do gustu osobom, które lubią mięsne akcenty w potrawach.
Na jaką okazję?
Kapuśniak na szynce to doskonała propozycja na obiad. Możesz przygotować większy garnek tego dania i serwować je kilka dni z rzędu. Odgrzewany kapuśniak smakuje równie smacznie, więc nie musisz martwić się o codzienne gotowanie w zabieganych chwilach. Skusisz się?
Czy wiesz, że?
Nasza receptura jest naprawdę prosta i nikt nie będzie miał z nią trudności – nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą „polubią”.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić kapuśniak z szynką wieprzową o dodatkową porcję mięs? Mamy na to sposób. Możesz urozmaicić naszą recepturę żeberkami, które równie często pojawiają się w przepisach na kapuśniak. Po przygotowania dania koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało!