Kapuśniak z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

6 plastrów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 litry

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z szynką  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.

Kapuśniak z szynką  - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.

Kapuśniak z szynką  - Krok 3

Krok 4

Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z szynką  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 06.02.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 19.12.2016

    Smaczne ,szybko...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej