
Składniki
300 gramów
6 plastrów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 litry
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.

Krok 3
Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.

Krok 4
Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z szynką
Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnej kuchni polskiej, to nasz przepis na kapuśniak z szynką będzie strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować 60 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz składników, które znajdziesz w recepturze. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!
Dla kogo?
Kapuśniak z szynką sprawdzi się w jadłospisach miłośników kwaśnych potraw. Przygotuj go według naszej receptury, a dowiesz się, co oznacza moc aromatu w daniu! Kapuśniak przypadnie także do gustu osobom, które lubią mięsne akcenty w potrawach.
Na jaką okazję?
Kapuśniak na szynce to doskonała propozycja na obiad. Możesz przygotować większy garnek tego dania i serwować je kilka dni z rzędu. Odgrzewany kapuśniak smakuje równie smacznie, więc nie musisz martwić się o codzienne gotowanie w zabieganych chwilach. Skusisz się?
Czy wiesz, że?
Nasza receptura jest naprawdę prosta i nikt nie będzie miał z nią trudności – nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą „polubią”.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić kapuśniak z szynką wieprzową o dodatkową porcję mięs? Mamy na to sposób. Możesz urozmaicić naszą recepturę żeberkami, które równie często pojawiają się w przepisach na kapuśniak. Po przygotowania dania koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało!