Kapuśniak z szynką wieprzową - przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

6 plastrów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 litry

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z szynką  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą marchewkę.

Kapuśniak z szynką  - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiana, dodaj do zupy.

Kapuśniak z szynką  - Krok 3

Krok 4

Do zupy dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Teraz dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kostką Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z szynką  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 06.02.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 19.12.2016

    Smaczne ,szybko...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Donner Kebab
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z szynką Kapuśniak z szynką

Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnej kuchni polskiej, to nasz przepis na kapuśniak z szynką będzie strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować 60 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz składników, które znajdziesz w recepturze. To jak, kiedy rozpoczynasz kulinarne działania? Powodzenia!

Dla kogo?

Kapuśniak z szynką sprawdzi się w jadłospisach miłośników kwaśnych potraw. Przygotuj go według naszej receptury, a dowiesz się, co oznacza moc aromatu w daniu! Kapuśniak przypadnie także do gustu osobom, które lubią mięsne akcenty w potrawach.

Na jaką okazję?

Kapuśniak na szynce to doskonała propozycja na obiad. Możesz przygotować większy garnek tego dania i serwować je kilka dni z rzędu. Odgrzewany kapuśniak smakuje równie smacznie, więc nie musisz martwić się o codzienne gotowanie w zabieganych chwilach. Skusisz się? 

Czy wiesz, że?

Nasza receptura jest naprawdę prosta i nikt nie będzie miał z nią trudności – nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Kapustę poszatkuj i zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą „polubią”.

Dla urozmaicenia:

Chcesz urozmaicić kapuśniak z szynką wieprzową o dodatkową porcję mięs? Mamy na to sposób. Możesz urozmaicić naszą recepturę żeberkami, które równie często pojawiają się w przepisach na kapuśniak. Po przygotowania dania koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało!