Jakie przyprawy do kapuśniaku? Czym doprawić?
Aromatyczny, gęsty i lekko kwaskowaty kapuśniak to jedna z bardziej znanych zup należących do tradycyjnej kuchni polskiej. W każdym regionie kraju różni się nieco pod względem składu oraz nazwy. Z czego przygotować tę smaczną i rozgrzewającą zupę? Jakie przyprawy do kapuśniaku będą najlepiej pasować? Sprawdzamy!
Wyjątkowe zalety kapuśniaku
Kapuśniakiem nazywa się zupę przygotowaną na wywarze z wędzonego mięsa (boczek, żeberka wieprzowe) z dodatkiem dużej ilości poszatkowanej kapusty (kiszonej lub świeżej) oraz włoszczyzny. Każda pani domu ma swoje własne przepisy na kapuśniak i stosuje różne dodatki, najczęściej jednak można tu znaleźć pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną cebulę, plasterki marchewki oraz kilka suszonych grzybów. Ważnym dodatkiem, nadającym smak całej potrawie, są odpowiednio dobrane przyprawy, wśród których króluje ziele angielskie oraz liście laurowe. Czym doprawić kapuśniak, by zachwycał wyjątkowym smakiem i aromatem? Wszystko jest zależne od rodzaju użytej kapusty oraz wybranego przepisu.
Jakie przyprawy do kapuśniaku sprawdzą się najlepiej?
Choć kapuśniak jest bardzo popularną zupą, zwłaszcza we wschodniej części Europy, to jej skład i nazwa znacznie się różną w poszczególnych regionach. Tradycyjna góralska kwaśnica zaskakuje intensywnością kwasowości i mięsnymi dodatkami, charakterystyczna dla okolic Kielecczyzny parzybroda przygotowywana jest ze świeżej kapusty z dodatkiem utłuczonych ziemniaków oraz skwarków i przyprawiona dużą ilością pieprzu, a kapuśniak ukraiński kusi subtelnym aromatem suszonych grzybów leśnych. Tak więc przygotowując to pyszne danie warto wiedzieć, jak doprawić kapuśniak, by bez względu na rodzaj zachował swój charakterystyczny smak i aromat.
Przyprawy do zupy z młodej kapusty
Jakie przyprawy do młodej kapusty użyjecie, przygotowując swoje danie? To zależy przede wszystkim od was, ale nie zapominajcie, że taka zupa jest znacznie łagodniejsza niż tradycyjny kapuśniak. Przyprawy do niej użyte mają więc za zadanie podkreślić smak wędzonych żeberek lub boczku i delikatnie słodkich warzyw, użytych podczas gotowania potrawy. Obowiązkowym składnikiem są liście laurowe z kilkoma kuleczkami ziela angielskiego oraz pęczek świeżego koperku, a także kminek. Niektóre przepisy na taki kapuśniak ze słodkiej kapusty uwzględniają również odrobinę cząbru, pikantnej papryki mielonej oraz dodatek pokrojonego pomidora lub przecieru, który nie tylko nada zupie bardziej wyraźnego smaku, ale również poprawi intensywność pod względem koloru.
Jak przyprawić kapuśniak z kiszonej kapusty?
Dodanie do zupy kiszonej kapusty sprawia, że danie nabiera pikanterii i kwasowości. Taki kapuśniak z kawałkami wędzonego mięsa, ziemniaków, marchewki oraz podsmażonej cebuli doskonale rozgrzewa i szybko zaspokaja głód. Przygotowując to pyszne danie warto wcześniej sprawdzić, jakie przyprawy do kapuśniaka z kiszonej kapusty będą najodpowiedniejszym dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się oczywiście listki laurowe i ziele angielskie, a do tego ziarna kminku, mielony pieprz oraz ewentualnie niewielka ilość majeranku. Przyprawy warto dodać już podczas gotowania wywaru, wtedy najszybciej oddadzą oryginalny smak i aromat.
Pyszny, kwaśny kapuśniak
Przygotowując tradycyjne danie na kapuście kiszonej, warto pamiętać o kolejności dodawanych składników. Najpierw ugotujcie wywar na wędzonkach i z dodatkiem przypraw, następnie wyciągnijcie z garnka boczek lub żeberka, a gdy ostygną, obierzcie mięso z kości, pokrójcie na mniejsze kawałki i odstawcie na bok. W międzyczasie dodajcie do garnka kapustę, ziemniaki (najlepiej podgotowane) oraz drobno pokrojoną włoszczyznę, a mięso wrzućcie tuż przed zdjęciem z ognia.
Dlaczego kolejność jest tak ważna? Ponieważ gdyby wrzucić do garnka wszystkie składniki równocześnie, wtedy pod wpływem kwasu znajdującego się w kapuście, mięso i ziemniaki nie byłyby w stanie nabrać odpowiedniej miękkości. Tak więc zachowując podstawowe zasady dość szybko przygotujecie pyszny tradycyjny kapuśniak. Tę wyjątkową zupę możecie traktować jako samodzielną potrawę lub dodatek do drugich dań, np. tradycyjnego schabowego lub aromatycznej pieczeni. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)