Polskie tradycje kulinarne bez kiszonej kapusty wyglądałyby zupełnie inaczej. Podaje się ją na co dzień oraz podczas uroczystych spotkań przy stole. Stanowi jeden z głównych składników słynnego bigosu, uwielbianego nie tylko przez lokalnych smakoszy. Przygotowanie potrawy wymaga jednak uwagi i składników najlepszej jakości. Gorzka kapusta kiszona może zepsuć cały efekt. W kuchni jednak nie ma sytuacji bez wyjścia. Sprawdź, czym zneutralizować gorzki smak kapusty i co zrobić, żeby bigos nie był kwaśny. Bądź szefem kuchni gotowym na wszystko!

Gorzka kiszona kapusta – z czego to wynika?

Powody tego stanu rzeczy są różne. Może to być efektem błędów w uprawie warzywa lub samego kiszenia. Często występującą przyczyną gorzkiego smaku jest zbyt duża porcja soli, która hamuje proces fermentacji. Wpływa to nie tylko na pojawienie się goryczki, ale też zmianę barwy kapusty na szary.

Gorzka kapusta kiszona – jak uratować?

Kapusta, której bez obaw można używać podczas przyrządzania posiłków, powinna mieć lekko żółtawy odcień i stosunkowo łagodny zapach. By uniknąć goryczki, kapustę należy gotować bez przykrycia. Dzięki temu uwolnione zostaną olejki eteryczne, które mogłyby negatywnie wpłynąć na smak produktu.

Jeśli kapusta nadal jest zbyt gorzka lub zbyt kwaśna, konieczne okaże się płukanie liści w zimnej wodzie. Każdy kucharz samodzielnie musi zdecydować, ile razy powtórzy czynność. Nie należy z tym przesadzać, by kapusta całkowicie nie straciła swoich walorów.

Bigos – królewskie danie

Przygotowanie tej tradycyjnej potrawy wymaga od szefa kuchni sporo cierpliwości, uwagi i samozaparcia. Nic więc dziwnego, że w wielu domach jest przyrządzana wyłącznie na specjalne okazje. Popularnością cieszą się stwierdzenia, że najlepiej smakuje bigos, który był gotowany przez kilka dni, a odgrzewanie dania działa tylko na jego korzyść. Potrawa zawiera mnóstwo smakowitych składników, lecz przez to łatwo o niedociągnięcia.

Jak zneutralizować kwaśny smak bigosu?

Jeszcze przed wrzuceniem do garnka kiszonej kapusty, dobrze jest sprawdzić jej smak i w razie potrzeby przepłukać. Proces postępowania jest analogiczny do sytuacji, kiedy kapusta jest zbyt gorzka.

Jeśli na to jest już za późno, a bigos nie smakuje, jak powinien, możesz spróbować kilku dodatków. Kwaśny charakter potrawy pomogą zneutralizować:

  • świeża biała kapusta,
  • duszona cebula,
  • miód (zwłaszcza gryczany),
  • suszone owoce,
  • powidła śliwkowe,
  • cukier,
  • soda oczyszczona.

Rzecz jasna każdy z tych składników dodawać należy niewielkimi porcjami. Nie można popaść w żadną ze skrajności. Bądźcie czujni, by wasz bigos nie okazał się zbyt słodki i mdły.

Gotowanie z tradycjami i kapustą kiszoną

Bigos to danie bardzo inspirujące, ponieważ w każdym domu może smakować trochę inaczej. W przepisie na świąteczny bigos zasmażany wyjaśniamy krok po kroku, jak zmierzyć się z tą kulinarną legendą, więc nawet nowicjusze dadzą sobie z nim radę. Nieco inne podejście do potrawy prezentujemy w bigosie z młodej kapusty. Mięsne dodatki nie zawsze są niezbędne, a bigos wegetariański jest tego wyśmienitym przykładem.

Wśród tradycyjnych receptur na wykorzystanie kapusty nie mogło zabraknąć golonki pieczonej w piwie, uwielbianej przez całe pokolenia. Duszone bez pośpiechu żeberka w kapuście to punkt obowiązkowy podczas wystawnej uczty dla miłośników swojskich dań z wieprzowiną. Rolada z szynki z kapustą kiszoną zostanie powitana z podobnym entuzjazmem. Gdy jesteście już gotowi na smaki nieco odbiegające od klasycznych, ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry będą jak znalazł.