Żeberka w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

401 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz w mące, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.

Żeberka w kapuście - Krok 1

Krok 2

Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona można ją przepłukać).

Żeberka w kapuście - Krok 2

Krok 3

Do garnka na powrót włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody dodaj 2 Kostki do mięsa pieczeniową Knorr, która nada daniu pełen smak.

Żeberka w kapuście - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.

Żeberka w kapuście - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować golonkę zamiast żeberek.

8

Opinie o przepisie

  • Karolina Dabrowska

    Karolina Dabrowska, 30.11.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maj maku

    maj maku, 17.03.2019

    żeberka do powtarzania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Sworzyńska

    Ilona Sworzyńska, 14.01.2017

    najlepsze jakie jadłam. dziękuje za pomoc =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik, 04.03.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grace  Klimowicz

    Grace Klimowicz, 29.02.2016

    Wspaniałe danie! Żeberka smakują wyśmienicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzycka

    Joanna Kasprzycka, 15.02.2016

    Pyszne :) Polecam!!! Ja duszę dłużej ponieważ moja rodzinka lubi bardzo miękkie mięso:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Radkiewicz

    Aneta Radkiewicz, 16.01.2016

    Smaczne. Ja dodałam łyżeczkę miodu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof kopec

    Krzysztof kopec, 09.01.2016

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w kapuścieŻeberka w kapuście

Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządzenie. Dla Ciebie mamy wariant wykorzystujący proces duszenia oraz dodatek kapusty. By danie wyszło smaczne, należy zadbać przede wszystkim o dobrej jakości żeberka wieprzowe z kością. Sprawdź ich świeżość przed gotowaniem. Możesz je kupić również bez kości. Wtedy pamiętaj jednak o tym, by w trakcie przygotowania mięso się nie rozpadło. Polecamy, aby przed duszeniem, żeberka natrzeć gotową przyprawą do mięs lub na przykład ostrą papryką z dodatkiem suszonych ziół. Warto je także podsmażyć z cebulą i posiekanym czosnkiem. Nabiorą dzięki temu bardziej wyrazistego smaku. Całość z kiszoną kapustą oraz z aromatycznymi dodatkami (ziele angielskie, liść laurowy, ziarna grubego pieprzu, zmielony kminek) należy cierpliwie gotować, aż nadmiar wody odparuje. Jeśli nie chcesz uniknąć wyraźnego kwaśnego posmaku, kapustę odciśnij z soku i przepłucz w chłodnej wodzie. Mięso podczas duszenia powinno zmięknąć. Żeberka w kapuście możesz podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdź nasz przepis!