Żeberka w kapuście kiszonej - przepis na wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Żeberka w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
475 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz mąką, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.

Żeberka w kapuście - Krok 1

Krok 2

Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona, można ją przepłukać).

Żeberka w kapuście - Krok 2

Krok 3

Do garnka ponownie włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody, dodaj 2 Kostki do mięs pieczeniowa Knorr, która nada daniu pełen smak.

Żeberka w kapuście - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.

Żeberka w kapuście - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj przepis na żeberka z kapustą i w ten sam sposób przygotuj golonkę.

9

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Wydają się dobre, chociaż niekoniecznie dałabym koncentrat. Moja propozycja: zamiast suszonych grzybów i koncentratu, daję starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej szarą renetę) i odrobinę cukru do całości. Jabłka bardzo lubią majeranek:) Reszta tak jak w przepisie. Najlepiej podawać ze szpeclami lub kładzionymi kluskami. Tak jadłam w Bawarii i było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Dabrowska

    Karolina Dabrowska , 30.11.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maj maku

    maj maku , 17.03.2019

    żeberka do powtarzania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Sworzyńska

    Ilona Sworzyńska , 14.01.2017

    najlepsze jakie jadłam. dziękuje za pomoc =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik , 04.03.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grace  Klimowicz

    Grace Klimowicz , 29.02.2016

    Wspaniałe danie! Żeberka smakują wyśmienicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzycka

    Joanna Kasprzycka , 15.02.2016

    Pyszne :) Polecam!!! Ja duszę dłużej ponieważ moja rodzinka lubi bardzo miękkie mięso:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Radkiewicz

    Aneta Radkiewicz , 16.01.2016

    Smaczne. Ja dodałam łyżeczkę miodu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof kopec

    Krzysztof kopec , 09.01.2016

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w kapuścieŻeberka w kapuście

Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządzenie. Polscy szefowie kuchni do perfekcji opanowali również komponowanie apetycznych dań na bazie kiszonej kapusty. Dziś połącz te produkty! Mamy dla ciebie przepis na żeberka w kapuście, czyli wariant potrawy, wykorzystujący proces duszenia mięsa oraz dodatek kapusty. Teraz na myśl przychodzi tylko jedno słowo: pycha!  Jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej? Podpowiadamy!

Dla kogo?

Podczas degustacji żeberek w kapuście kiszonej zadowoleni będą zwolennicy zdecydowanych smaków. Polecamy, aby przed duszeniem żeberka natrzeć gotową przyprawą do mięs lub na przykład ostrą papryką z dodatkiem suszonych ziół. Warto je także podsmażyć z cebulą i posiekanym czosnkiem. Dzięki temu żeberka z kapustą nabiorą bardziej wyrazistego charakteru.

Na jaką okazję?

Żeberka z kiszoną kapustą oraz z aromatycznymi dodatkami (zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami grubego pieprzu, zmielonym kminkiem) należy cierpliwie gotować, aż nadmiar wody odparuje. Z tego powodu z przetestowaniem przepisu na żeberka z kapustą kiszoną dobrze jest zaczekać na swobodniejszy dzień, podczas którego nie trzeba nerwowo patrzeć na zegarek i gotować w pośpiechu.

Czy wiesz, że?

By żeberka w kapuście wyszły smaczne, należy zadbać przede wszystkim o dobrej jakości mięso wieprzowe z kością. Sprawdź jego świeżość przed gotowaniem. Możesz je kupić również bez kości. Wtedy pamiętaj jednak o tym, by w trakcie przygotowania żeberek z kapustą mięso się nie rozpadło.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz uniknąć wyraźnego kwaśnego i słonego posmaku żeberek w kapuście kiszonej, kapustę odciśnij z soku i przepłucz w chłodnej wodzie. Weź pod uwagę, że mięso podczas duszenia powinno zmięknąć. Żeberka w kapuście możesz podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdź nasz przepis!