Żeberka w kapuście kiszonej - przepis na wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Żeberka w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1977 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3070 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

100 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz w mące, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.

Żeberka w kapuście - Krok 1

Krok 2

Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona można ją przepłukać).

Żeberka w kapuście - Krok 2

Krok 3

Do garnka na powrót włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody dodaj 2 Kostki do mięsa pieczeniową Knorr, która nada daniu pełen smak.

Żeberka w kapuście - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.

Żeberka w kapuście - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować golonkę zamiast żeberek.

9

Opinie o przepisie

  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Wydają się dobre, chociaż niekoniecznie dałabym koncentrat. Moja propozycja: zamiast suszonych grzybów i koncentratu, daję starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej szarą renetę) i odrobinę cukru do całości. Jabłka bardzo lubią majeranek:) Reszta tak jak w przepisie. Najlepiej podawać ze szpeclami lub kładzionymi kluskami. Tak jadłam w Bawarii i było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Dabrowska

    Karolina Dabrowska , 30.11.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maj maku

    maj maku , 17.03.2019

    żeberka do powtarzania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Sworzyńska

    Ilona Sworzyńska , 14.01.2017

    najlepsze jakie jadłam. dziękuje za pomoc =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik , 04.03.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grace  Klimowicz

    Grace Klimowicz , 29.02.2016

    Wspaniałe danie! Żeberka smakują wyśmienicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzycka

    Joanna Kasprzycka , 15.02.2016

    Pyszne :) Polecam!!! Ja duszę dłużej ponieważ moja rodzinka lubi bardzo miękkie mięso:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Radkiewicz

    Aneta Radkiewicz , 16.01.2016

    Smaczne. Ja dodałam łyżeczkę miodu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof kopec

    Krzysztof kopec , 09.01.2016

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w kapuścieŻeberka w kapuście

Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządzenie. Polscy szefowie kuchni do perfekcji opanowali również komponowanie apetycznych dań na bazie kiszonej kapusty. Dziś połącz te produkty! Mamy dla ciebie przepis na żeberka w kapuście, czyli wariant potrawy, wykorzystujący proces duszenia mięsa oraz dodatek kapusty. Teraz na myśl przychodzi tylko jedno słowo: pycha!

Dla kogo? Podczas degustacji żeberek w kapuście kiszonej zadowoleni będą zwolennicy zdecydowanych smaków. Polecamy, aby przed duszeniem, żeberka natrzeć gotową przyprawą do mięs lub na przykład ostrą papryką z dodatkiem suszonych ziół. Warto je także podsmażyć z cebulą i posiekanym czosnkiem. Dzięki temu żeberka z kapustą bardziej wyrazistego charakteru.

Na jaką okazję? Żeberka z kiszoną kapustą oraz z aromatycznymi dodatkami (zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami grubego pieprzu, zmielonym kminkiem) należy cierpliwie gotować, aż nadmiar wody odparuje. Z tego powodu z przetestowaniem przepisu na żeberka z kapustą kiszoną dobrze jest zaczekać na swobodniejszy dzień, podczas którego nie trzeba nerwowo patrzeć na zegarek i gotować w pośpiechu.

Czy wiesz, że? By żeberka w kapuście wyszły smaczne, należy zadbać przede wszystkim o dobrej jakości mięso wieprzowe z kością. Sprawdź jego świeżość przed gotowaniem. Możesz je kupić również bez kości. Wtedy pamiętaj jednak o tym, by w trakcie przygotowania żeberek z kapustą mięso się nie rozpadło.

Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz uniknąć wyraźnego kwaśnego i słonego posmaku, kapustę odciśnij z soku i przepłucz w chłodnej wodzie. Weź pod uwagę, że mięso podczas duszenia powinno zmięknąć. Żeberka w kapuście możesz podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdź nasz przepis!