
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
100 mililitrów
500 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
50 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz w mące, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.

Krok 2
Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona można ją przepłukać).

Krok 3
Do garnka na powrót włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody dodaj 2 Kostki do mięsa pieczeniową Knorr, która nada daniu pełen smak.

Krok 4
Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować golonkę zamiast żeberek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w kapuście
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządzenie. Polscy szefowie kuchni do perfekcji opanowali również komponowanie apetycznych dań na bazie kiszonej kapusty. Dziś połącz te produkty! Mamy dla ciebie przepis na żeberka w kapuście, czyli wariant potrawy, wykorzystujący proces duszenia mięsa oraz dodatek kapusty. Teraz na myśl przychodzi tylko jedno słowo: pycha!
Dla kogo? Podczas degustacji żeberek w kapuście kiszonej zadowoleni będą zwolennicy zdecydowanych smaków. Polecamy, aby przed duszeniem, żeberka natrzeć gotową przyprawą do mięs lub na przykład ostrą papryką z dodatkiem suszonych ziół. Warto je także podsmażyć z cebulą i posiekanym czosnkiem. Dzięki temu żeberka z kapustą bardziej wyrazistego charakteru.
Na jaką okazję? Żeberka z kiszoną kapustą oraz z aromatycznymi dodatkami (zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami grubego pieprzu, zmielonym kminkiem) należy cierpliwie gotować, aż nadmiar wody odparuje. Z tego powodu z przetestowaniem przepisu na żeberka z kapustą kiszoną dobrze jest zaczekać na swobodniejszy dzień, podczas którego nie trzeba nerwowo patrzeć na zegarek i gotować w pośpiechu.
Czy wiesz, że? By żeberka w kapuście wyszły smaczne, należy zadbać przede wszystkim o dobrej jakości mięso wieprzowe z kością. Sprawdź jego świeżość przed gotowaniem. Możesz je kupić również bez kości. Wtedy pamiętaj jednak o tym, by w trakcie przygotowania żeberek z kapustą mięso się nie rozpadło.
Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz uniknąć wyraźnego kwaśnego i słonego posmaku, kapustę odciśnij z soku i przepłucz w chłodnej wodzie. Weź pod uwagę, że mięso podczas duszenia powinno zmięknąć. Żeberka w kapuście możesz podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdź nasz przepis!