
Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
pieczona szynka:
600 gramów
1.5 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj Przyprawą do mięs, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody, piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.

Krok 3
Na tej samej patelni, na której było pieczone mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 4
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Szynkę podawaj z sosem.


Dobra rada:
Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka w sosie cebulowym
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cienkich plastrach, sprawdzi się też jako wędlina do pieczywa. Jeśli chcesz, szynkę możesz zastąpić łopatką wieprzową lub karczkiem. Dodaj przyprawy do mięsa: liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jeśli chcesz również majeranek. Wykorzystaj też zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku, który nada Twojej potrawie bardziej intensywnego smaku. Warto użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody lub bulionu warzywnego, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Sos podawaj osobno w sosjerce. Przepis sugeruje użycie sosu cebulowego, ale chrzanowy lub pieczarkowy będzie równie smaczny. Udekoruj całość gałązką rozmarynu i upieczonym ząbkiem czosnku. Podawaj potrawę pokrojoną w plastry z zapieczonymi ziemniakami i sałatką Cezar. Zainspiruj się tym przepisem na pieczoną szynkę w sosie cebulowym.