
Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
pieczona szynka:
600 gramów
1.5 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj Przyprawą do mięs, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody, piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.

Krok 3
Na tej samej patelni, na której było pieczone mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 4
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Szynkę podawaj z sosem.


Dobra rada:
Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka w sosie cebulowym
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cienkich plastrach, sprawdzi się też jako wędlina do pieczywa. Jeśli chcesz, szynkę możesz zastąpić łopatką wieprzową lub karczkiem. Dodaj przyprawy do mięsa: liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jeśli chcesz również majeranek. Wykorzystaj też zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku, który nada Twojej potrawie bardziej intensywnego smaku. Warto użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody lub bulionu warzywnego, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Sos podawaj osobno w sosjerce. Przepis sugeruje użycie sosu cebulowego, ale chrzanowy lub pieczarkowy będzie równie smaczny. Udekoruj całość gałązką rozmarynu i upieczonym ząbkiem czosnku. Podawaj potrawę pokrojoną w plastry z zapieczonymi ziemniakami i sałatką Cezar. Zainspiruj się tym przepisem na pieczoną szynkę w sosie cebulowym.