Pieczona szynka w sosie cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

1145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1835 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1907 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

pieczona szynka:

600 gramów

1.5 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj Przyprawą do mięs, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Pieczona szynka w sosie cebulowym - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody, piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.

Pieczona szynka w sosie cebulowym - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni, na której było pieczone mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Pieczona szynka w sosie cebulowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Szynkę podawaj z sosem.

Pieczona szynka w sosie cebulowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.

81

Opinie o przepisie

  • Danuta Fijalkowska

    Danuta Fijalkowska, 13.05.2016

    Marlenko zapros mnie choc na jeden taki obiad,bo nie uwierze ,ze choc raz zrobilas z tego co tak hojnie polecasz!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teodor Konopka

    Teodor Konopka, 13.05.2016

    Dobre szczególnie dla starszych osób. Gdy knorrowskie trucizny zaczną działać za lat 10-15... Miałem w rodzinie kogoś, kto mówił, gdy mu zarzucano, że za dużo je - "Помирать- так с музыкой" - jak umierać, to z muzyką. Jadł (dużo), pił i palił (długo). Po osiemdziesiątce rzucił... palenie. Dożył 86-ki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Jarota

    Władysław Jarota, 13.05.2016

    Żarci super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Serocki

    Ewa Serocki, 13.05.2016

    A czy Ty już spróbowałaś ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys, 13.05.2016

    Jaka chemia to jest to co lubię a jak smakuje tak jak wygląda no to super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • malgorzata podruczna

    malgorzata podruczna, 13.05.2016

    Nie lubie tych sztucznych przypraw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek, 13.05.2016

    sama chemia KNORR ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Wadzicka

    Iza Wadzicka, 13.05.2016

    Smacznie Madziu ta szyneczka wyqlada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gładysz

    Andrzej Gładysz, 13.05.2016

    Co oznacza ta cyfra 102 ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 28.03.2016

    Podobno jednak to ja coś schrzaniłem, a teraz czepiam się jak pijany płotu. Zwracam więc jej honor i premię powiększoną o VAT, a za Pani cenne uwagi serdecznie dziękuję. Wszystko przez to, że nie chcę uporządkować swoich spraw zdrowotnych, przed oczami wszystko mi lata. No cóż, zdziadziałem. Tyle ze duch wprawdzie ochoczy, ale ciało mdłe. A, wszystko zaczęło się do jedzenia, a skończyło się na gramatyce.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 28.03.2016

    Podobno jedm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Orzewska

    Elżbieta Orzewska, 28.03.2016

    Odniosłam się do "osoby" zatem do rodzaju żeñskiego a że przypadkowo trafiłam że to ONA to fantastycznie ... Pozdrowienia dla ONEJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 28.03.2016

    A skąd Pani wiedziała, że to ona a nie on.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Orzewska

    Elżbieta Orzewska, 28.03.2016

    Może jednak odpuścić jej ...tak tylko dziś świątecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 28.03.2016

    Poprawione. Ja przepraszam i dziękuję, a osoba wpisująca będzie miała obniżoną premię o 50%.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Orzewska

    Elżbieta Orzewska, 28.03.2016

    Šwietny komentarz proszę tylko poprawić błąd talENt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński, 28.03.2016

    To jest coś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Jurek

    Janusz Jurek, 28.03.2016

    to chyba każdy lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Białoszewski

    Waldemar Białoszewski, 28.03.2016

    http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lisik

    Andrzej Lisik, 27.03.2016

    Karkóweczka jeszcze lepsza,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Bogacz

    Mariusz Bogacz, 27.03.2016

    Wiem że pyszne niestety mam dietę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Pomianowski

    Józef Pomianowski, 27.03.2016

    Do tak smakowitego dania niezbędne jest odpowiednie towarzystwo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Maczan

    Ewa Maczan, 27.03.2016

    Ładnie wygląda ....:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Jan Szczepaniak

    Mikołaj Jan Szczepaniak, 27.03.2016

    Niektórzy (współczuję), całe Święta spędzają w kuchni. Najgorszy jest zlewozmywak. Cały pic polskich świąt, polega na obżarstwie. Jakie to piękne,. że aż wymiotować się chce. No i się żyga.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kubuszewska

    Jadwiga Kubuszewska, 27.03.2016

    Pychotka!!!Mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Janikowska

    Mariola Janikowska, 27.03.2016

    Upieczona!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kata

    Wacław Kata, 27.03.2016

    Był szczególnie w okresie postu! Teraz troszkę zlagodniał bo się nafutrowalem! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 27.03.2016

    A odruch Pawłowa występuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zawadzki

    Andrzej Zawadzki, 27.03.2016

    Lubię przepisy, ale smakowitości bardziej. Jestem kulinarnym beztalenciem, ale za to mój syn, gdybym nie zainteresował go fotografią na pewno byłby mistrzem kucharskim. Teraz też podrzucił nam wspaniałe jajka z nadzieniem, uwielbianą przeze mnie sałatkę jarzynową i schabik z różnymi owocami. Pozdrawiam łasuchów i tych, którzy umieją robić wszelkie pyszności. Wielki uczony radziecki Pawłow nie znał pewnie polskiej kuchni, bo pewnie inaczej by opisał pewien odruch znany jako odruch Pawłowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Oleszkiewicz

    Małgorzata Oleszkiewicz, 27.03.2016

    kiedy zapraszasz na tę szyneczkę?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka w sosie cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka w sosie cebulowymPieczona szynka w sosie cebulowym

Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cienkich plastrach, sprawdzi się też jako wędlina do pieczywa. Jeśli chcesz, szynkę możesz zastąpić łopatką wieprzową lub karczkiem. Dodaj przyprawy do mięsa: liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jeśli chcesz również majeranek. Wykorzystaj też zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku, który nada Twojej potrawie bardziej intensywnego smaku. Warto użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody lub bulionu warzywnego, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Sos podawaj osobno w sosjerce. Przepis sugeruje użycie sosu cebulowego, ale chrzanowy lub pieczarkowy będzie równie smaczny. Udekoruj całość gałązką rozmarynu i upieczonym ząbkiem czosnku. Podawaj potrawę pokrojoną w plastry z zapieczonymi ziemniakami i sałatką Cezar. Zainspiruj się tym przepisem na pieczoną szynkę w sosie cebulowym.