Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
1000 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
3 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz. Olej wymieszaj z przyprawą do mięs, octem balsamicznym i Delikatem w płynie. Mieszanką posmaruj mięso, włóż je do woreczka foliowego i odłóż do lodówki na 12 godzin.
Krok 2
Mięso wyjmij, zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie obsmaż na suchej patelni. Zrumienione ze wszystkich stron przełóż do brytfanki, wlej też 2 szkl. gorącej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godzin. Najpierw pod przykryciem a w połowie pieczenia odkryj i piecz dalej polewając sosem co 10 minut.
Krok 3
Gruszki obierz, pokrój na ćwiarteczki, usuń gniazda nasienne. Marchewkę oczyść, pokrój w skośne grube kawałki. Upieczone mięso odłóż żeby odpoczęło przykrywając je folią aluminiową. Sos zlej do rondelka, zbierz większość tłuszczu z wierzchu a do reszty dodaj gruszki i marchewkę. Dolej trochę wody i uduś owoce i warzywo. Gdy będą miękkie dopraw sos miodem i zagęść sosem pieczeniowym. Pokrojone w grube plastry mięso podawaj z ziemniakami, sosem gruszkowo - marchewkowym i jarzynami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej