Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. Olej wymieszaj z przyprawą do mięs, octem balsamicznym i Delikatem w płynie. Mieszanką posmaruj mięso, włóż je do woreczka foliowego i odłóż do lodówki na 12 godzin.

Krok 2

Mięso wyjmij, zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie obsmaż na suchej patelni. Zrumienione ze wszystkich stron przełóż do brytfanki, wlej też 2 szkl. gorącej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godzin. Najpierw pod przykryciem a w połowie pieczenia odkryj i piecz dalej polewając sosem co 10 minut.

Krok 3

Gruszki obierz, pokrój na ćwiarteczki, usuń gniazda nasienne. Marchewkę oczyść, pokrój w skośne grube kawałki. Upieczone mięso odłóż żeby odpoczęło przykrywając je folią aluminiową. Sos zlej do rondelka, zbierz większość tłuszczu z wierzchu a do reszty dodaj gruszki i marchewkę. Dolej trochę wody i uduś owoce i warzywo. Gdy będą miękkie dopraw sos miodem i zagęść sosem pieczeniowym. Pokrojone w grube plastry mięso podawaj z ziemniakami, sosem gruszkowo - marchewkowym i jarzynami z wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej