Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. Olej wymieszaj z przyprawą do mięs, octem balsamicznym i Delikatem w płynie. Mieszanką posmaruj mięso, włóż je do woreczka foliowego i odłóż do lodówki na 12 godzin.

Krok 2

Mięso wyjmij, zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie obsmaż na suchej patelni. Zrumienione ze wszystkich stron przełóż do brytfanki, wlej też 2 szkl. gorącej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godzin. Najpierw pod przykryciem a w połowie pieczenia odkryj i piecz dalej polewając sosem co 10 minut.

Krok 3

Gruszki obierz, pokrój na ćwiarteczki, usuń gniazda nasienne. Marchewkę oczyść, pokrój w skośne grube kawałki. Upieczone mięso odłóż żeby odpoczęło przykrywając je folią aluminiową. Sos zlej do rondelka, zbierz większość tłuszczu z wierzchu a do reszty dodaj gruszki i marchewkę. Dolej trochę wody i uduś owoce i warzywo. Gdy będą miękkie dopraw sos miodem i zagęść sosem pieczeniowym. Pokrojone w grube plastry mięso podawaj z ziemniakami, sosem gruszkowo - marchewkowym i jarzynami z wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej