
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj, osusz a następnie oprósz Przyprawą do mięs. Obsmaż z każdej strony i ułóż w brytfance.
Krok 2
Wlej szklankę wody do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na 4 godziny.
Krok 3
Po tym czasie zlej do rondelka wytworzony sos, dodaj 100 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos nabierze pełnego smaku i będzie odpowiednio gęsty. Rozmieszaj ją i zagotuj sos. Dodaj żurawinę, zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.
Krok 4
Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Tak upieczoną szynkę możesz wystudzić i traktować jako wędlinę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka z sosem żurawinowym
Pieczoną szynkę z sosem żurawinowym podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mięso jest podstawą tej potrawy. Szynkę możesz zastąpić np. łopatką wieprzową lub karczkiem. Posmaruj je przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i, jeśli chcesz, również majerankiem. Równie dobrze możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Przepis sugeruje użycie żurawiny do przygotowania sosu pieczeniowego, która idealnie skomponuje się ze smakiem szynki, ale śliwki będą równie trafnym wyborem. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli nie lubisz słodkich sosów do mięs, zastąp go pieczarkowym, chrzanowym lub grzybowym. Serwuj szynkę na dużym półmisku pokrojoną w plastry. Ozdób na koniec liśćmi laurowymi i opcjonalnie także orzechami włoskimi. Zainspiruj się tym przepisem.