Pieczona szynka z sosem żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona szynka z sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę umyj, osusz a następnie oprósz Przyprawą do mięs. Obsmaż z każdej strony i ułóż w brytfance.

Krok 2

Wlej szklankę wody do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na 4 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zlej do rondelka wytworzony sos, dodaj 100 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos nabierze pełnego smaku i będzie odpowiednio gęsty. Rozmieszaj ją i zagotuj sos. Dodaj żurawinę, zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.

Krok 4

Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczoną szynkę możesz wystudzić i traktować jako wędlinę.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Wychodzi bardzo dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z sosem żurawinowymPieczona szynka z sosem żurawinowym

Pieczoną szynkę z sosem żurawinowym podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mięso jest podstawą tej potrawy. Szynkę możesz zastąpić np. łopatką wieprzową lub karczkiem. Posmaruj je przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i, jeśli chcesz, również majerankiem. Równie dobrze możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Przepis sugeruje użycie żurawiny do przygotowania sosu pieczeniowego, która idealnie skomponuje się ze smakiem szynki, ale śliwki będą równie trafnym wyborem. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli nie lubisz słodkich sosów do mięs, zastąp go pieczarkowym, chrzanowym lub grzybowym. Serwuj szynkę na dużym półmisku pokrojoną w plastry. Ozdób na koniec liśćmi laurowymi i opcjonalnie także orzechami włoskimi. Zainspiruj się tym przepisem.