Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj, osusz a następnie oprósz Przyprawą do mięs. Obsmaż z każdej strony i ułóż w brytfance.
Krok 2
Wlej szklankę wody do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na 4 godziny.
Krok 3
Po tym czasie zlej do rondelka wytworzony sos, dodaj 100 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos nabierze pełnego smaku i będzie odpowiednio gęsty. Rozmieszaj ją i zagotuj sos. Dodaj żurawinę, zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.
Krok 4
Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Tak upieczoną szynkę możesz wystudzić i traktować jako wędlinę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka z sosem żurawinowym
Pieczoną szynkę z sosem żurawinowym podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mięso jest podstawą tej potrawy. Szynkę możesz zastąpić np. łopatką wieprzową lub karczkiem. Posmaruj je przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i, jeśli chcesz, również majerankiem. Równie dobrze możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Przepis sugeruje użycie żurawiny do przygotowania sosu pieczeniowego, która idealnie skomponuje się ze smakiem szynki, ale śliwki będą równie trafnym wyborem. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli nie lubisz słodkich sosów do mięs, zastąp go pieczarkowym, chrzanowym lub grzybowym. Serwuj szynkę na dużym półmisku pokrojoną w plastry. Ozdób na koniec liśćmi laurowymi i opcjonalnie także orzechami włoskimi. Zainspiruj się tym przepisem.