Pieczona szynka z sosem żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona szynka z sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę umyj, osusz a następnie oprósz Przyprawą do mięs. Obsmaż z każdej strony i ułóż w brytfance.

Krok 2

Wlej szklankę wody do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na 4 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zlej do rondelka wytworzony sos, dodaj 100 ml wody oraz Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos nabierze pełnego smaku i będzie odpowiednio gęsty. Rozmieszaj ją i zagotuj sos. Dodaj żurawinę, zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.

Krok 4

Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczoną szynkę możesz wystudzić i traktować jako wędlinę.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Wychodzi bardzo dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z sosem żurawinowymPieczona szynka z sosem żurawinowym

Pieczoną szynkę z sosem żurawinowym podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mięso jest podstawą tej potrawy. Szynkę możesz zastąpić np. łopatką wieprzową lub karczkiem. Posmaruj je przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i, jeśli chcesz, również majerankiem. Równie dobrze możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Przepis sugeruje użycie żurawiny do przygotowania sosu pieczeniowego, która idealnie skomponuje się ze smakiem szynki, ale śliwki będą równie trafnym wyborem. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli nie lubisz słodkich sosów do mięs, zastąp go pieczarkowym, chrzanowym lub grzybowym. Serwuj szynkę na dużym półmisku pokrojoną w plastry. Ozdób na koniec liśćmi laurowymi i opcjonalnie także orzechami włoskimi. Zainspiruj się tym przepisem.