Pieczona szynka z sosem z szalotek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona szynka z sosem z szalotek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
244 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1.2 litra

marynata:

20 gramów

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wszystkie składniki marynaty zalej około 1 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź. W przygotowanej marynacie umieść mięso na około 3 dni. Zwróć uwagę, aby mięso było dokładnie przykryte płynem. Warto też za pomocą strzykawki wprowadzić marynatę w głąb mięsa.

Krok 2

Zamarynowane mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Piecz w nagrzanym do 190° C piekarniku przez około 120 minut. Po upływie 60 minut podlej szynkę czerwonym winem oraz sokiem pomarańczowym i dokończ pieczenie.

Krok 4

Przygotuj sos: szalotki przetnij na pół, podsmaż na patelni, a następnie zalej sosem pozostałym z pieczenia. Dodaj goździki, cynamon, posiekany rozmaryn i otartą skórkę z pomarańczy.

Krok 5

Dodaj 300 mililitrów ciepłej wody, Sos do pieczeni z cebulką Knorr, całość dokładnie wymieszaj , gotuj kilka minut aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.

Krok 6

Na koniec pokrój szynkę w centymetrowej grubości plastry i polej sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • szczepan blaszczyk

    szczepan blaszczyk , 19.11.2017

    Schab jest bardzo smaczny i soczysty. Pozdrawiam serdecznie i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka z sosem z szalotek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z sosem z szalotek Pieczona szynka z sosem z szalotek

Pieczoną szynkę z sosem z szalotek możesz podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę serwowaną do pieczywa podczas śniadania. To propozycja dla każdego fana mięsnych dań. Podstawą potrawy jest szynka – najlepiej sprawdzi się taka bez kości, zamarynowana na kilka dni przed pieczeniem (dzięki czemu smaki lepiej się połączą). Obtocz ją w przyprawach, takich jak: majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano i kminek. Jeśli chcesz, użyj także ziela angielskiego oraz liścia laurowego, dzięki którym szynka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wymienione przyprawy możesz zastąpić gotową przyprawą do wieprzowiny, która nada Twojemu daniu ziołowego aromatu. Choć smak szalotki idealnie komponuje się z mięsem, to tak samo dobrze sprawdzi się cebula. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej wodą lub bulionem warzywnym, a danie będzie soczyste. Serwuj z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub chrzanowym. Podawaj pieczoną szynkę na dużym półmisku, pokrojoną w plastry z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Zainspiruj się naszym przepisem.