Pieczona szynka z sosem z szalotek
średnie
292 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
1.2 litra
marynata:
20 gramów
10 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę: wszystkie składniki marynaty zalej około 1 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź. W przygotowanej marynacie umieść mięso na około 3 dni. Zwróć uwagę, aby mięso było dokładnie przykryte płynem. Warto też za pomocą strzykawki wprowadzić marynatę w głąb mięsa.
Krok 2
Zamarynowane mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Piecz w nagrzanym do 190° C piekarniku przez około 120 minut. Po upływie 60 minut podlej szynkę czerwonym winem oraz sokiem pomarańczowym i dokończ pieczenie.
Krok 4
Przygotuj sos: szalotki przetnij na pół, podsmaż na patelni, a następnie zalej sosem pozostałym z pieczenia. Dodaj goździki, cynamon, posiekany rozmaryn i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 5
Dodaj 300 mililitrów ciepłej wody, Sos do pieczeni z cebulką Knorr, całość dokładnie wymieszaj , gotuj kilka minut aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 6
Na koniec pokrój szynkę w centymetrowej grubości plastry i polej sosem. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka z sosem z szalotek
Pieczoną szynkę z sosem z szalotek możesz podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę serwowaną do pieczywa podczas śniadania. To propozycja dla każdego fana mięsnych dań. Podstawą potrawy jest szynka – najlepiej sprawdzi się taka bez kości, zamarynowana na kilka dni przed pieczeniem (dzięki czemu smaki lepiej się połączą). Obtocz ją w przyprawach, takich jak: majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano i kminek. Jeśli chcesz, użyj także ziela angielskiego oraz liścia laurowego, dzięki którym szynka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wymienione przyprawy możesz zastąpić gotową przyprawą do wieprzowiny, która nada Twojemu daniu ziołowego aromatu. Choć smak szalotki idealnie komponuje się z mięsem, to tak samo dobrze sprawdzi się cebula. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej wodą lub bulionem warzywnym, a danie będzie soczyste. Serwuj z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub chrzanowym. Podawaj pieczoną szynkę na dużym półmisku, pokrojoną w plastry z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Zainspiruj się naszym przepisem.


































