PRZEPISY.PL

Soczysta, miękka łopatka wieprzowa, pieczona z warzywami i ziołami jest idealnym daniem jednogarnkowym na obiad lub kolację.

Pieczona łopatka wieprzowa  - autor: przepisy.pl

Pieczona łopatka wieprzowa

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
173
osoby dodały do Mniamlisty
173
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • majeranek1 łyżka
  • czarny pieprz1 łyżeczka
  • sól0.5 łyżeczki
  • wytrawne czerwone wino200 ml
  • olej roślinny50 ml
  • woda1 szklanka
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 1

Krok 1

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 2

Krok 2

Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 3

Krok 3

Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 4

Krok 4

Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 5

Krok 5

Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.

Więcej przepisów z tym produktem

Sos do pieczeni jasny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

25
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
219
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
124
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
127
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe