Łopatka pieczona z ziemniakami i marchewką | Przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Natala Web

    Natala Web , 18.02.2018

    warzywa, szczególnie ziemniaki należy wcześniej ugotować - półtwarde. Gdyż te 30 minut nie wystarczy, aby były miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej mazur

    andrzej mazur , 17.07.2016

    bardzo dobre napewno zrobię to danie jeszcze raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Soczysta, krucha, pachnąca ziołami i czosnkiem... Pieczona łopatka wieprzowa to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oczywiście pod warunkiem, że przyrządzisz ją w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, czyli podana w towarzystwie warzyw, jak i w roli wędliny - z pajdą świeżego chleba. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz łopatkę w aromatycznej marynacie, tym lepiej. Natarte ziołami, przyprawami i czosnkiem mięso z powodzeniem może "poleżakować" w lodówce nawet całą noc. Posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i po wyjęciu łopatki z piekarnika nie dziel jej od razu na plastry, ale poczekaj około 10-15 minut, aż mięso "odpocznie". Dzięki temu znajdujące się w nim soki równomiernie rozejdą się, a łopatka nie będzie wysuszona. Mięso zawsze krój w poprzek włókien, pod kątem prostym. Smacznego!