Łopatka pieczona z ziemniakami i marchewką | Przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Natala Web

    Natala Web , 18.02.2018

    warzywa, szczególnie ziemniaki należy wcześniej ugotować - półtwarde. Gdyż te 30 minut nie wystarczy, aby były miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej mazur

    andrzej mazur , 17.07.2016

    bardzo dobre napewno zrobię to danie jeszcze raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Soczysta, krucha, pachnąca ziołami i czosnkiem... Pieczona łopatka wieprzowa to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oczywiście pod warunkiem, że przyrządzisz ją w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, czyli podana w towarzystwie warzyw, jak i w roli wędliny - z pajdą świeżego chleba. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz łopatkę w aromatycznej marynacie, tym lepiej. Natarte ziołami, przyprawami i czosnkiem mięso z powodzeniem może "poleżakować" w lodówce nawet całą noc. Posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i po wyjęciu łopatki z piekarnika nie dziel jej od razu na plastry, ale poczekaj około 10-15 minut, aż mięso "odpocznie". Dzięki temu znajdujące się w nim soki równomiernie rozejdą się, a łopatka nie będzie wysuszona. Mięso zawsze krój w poprzek włókien, pod kątem prostym. Smacznego!