
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
200 mililitrów
50 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.

Krok 2
Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.

Krok 3
Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4
Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.

Krok 5
Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona łopatka wieprzowa
Soczysta, krucha, pachnąca ziołami i czosnkiem... Pieczona łopatka wieprzowa to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oczywiście pod warunkiem, że przyrządzisz ją w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, czyli podana w towarzystwie warzyw, jak i w roli wędliny - z pajdą świeżego chleba. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz łopatkę w aromatycznej marynacie, tym lepiej. Natarte ziołami, przyprawami i czosnkiem mięso z powodzeniem może "poleżakować" w lodówce nawet całą noc. Posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i po wyjęciu łopatki z piekarnika nie dziel jej od razu na plastry, ale poczekaj około 10-15 minut, aż mięso "odpocznie". Dzięki temu znajdujące się w nim soki równomiernie rozejdą się, a łopatka nie będzie wysuszona. Mięso zawsze krój w poprzek włókien, pod kątem prostym. Smacznego!



































