Pieczona łopatka wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Natala Web

    Natala Web , 18.02.2018

    warzywa, szczególnie ziemniaki należy wcześniej ugotować - półtwarde. Gdyż te 30 minut nie wystarczy, aby były miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej mazur

    andrzej mazur , 17.07.2016

    bardzo dobre napewno zrobię to danie jeszcze raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Soczysta, krucha, pachnąca ziołami i czosnkiem... Pieczona łopatka wieprzowa to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oczywiście pod warunkiem, że przyrządzisz ją w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, czyli podana w towarzystwie warzyw, jak i w roli wędliny - z pajdą świeżego chleba. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz łopatkę w aromatycznej marynacie, tym lepiej. Natarte ziołami, przyprawami i czosnkiem mięso z powodzeniem może "poleżakować" w lodówce nawet całą noc. Posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i po wyjęciu łopatki z piekarnika nie dziel jej od razu na plastry, ale poczekaj około 10-15 minut, aż mięso "odpocznie". Dzięki temu znajdujące się w nim soki równomiernie rozejdą się, a łopatka nie będzie wysuszona. Mięso zawsze krój w poprzek włókien, pod kątem prostym. Smacznego!