Pieczona łopatka wieprzowa

- Krok 1Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
- Krok 2Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.
- Krok 3Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Krok 4Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.
- Krok 5Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.

Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Soczysta, krucha, pachnąca ziołami i czosnkiem... Pieczona łopatka wieprzowa to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Oczywiście pod warunkiem, że przyrządzisz ją w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, czyli podana w towarzystwie warzyw, jak i w roli wędliny - z pajdą świeżego chleba. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz łopatkę w aromatycznej marynacie, tym lepiej. Natarte ziołami, przyprawami i czosnkiem mięso z powodzeniem może "poleżakować" w lodówce nawet całą noc. Posłuchaj rady doświadczonych kucharzy i po wyjęciu łopatki z piekarnika nie dziel jej od razu na plastry, ale poczekaj około 10-15 minut, aż mięso "odpocznie". Dzięki temu znajdujące się w nim soki równomiernie rozejdą się, a łopatka nie będzie wysuszona. Mięso zawsze krój w poprzek włókien, pod kątem prostym. Smacznego!