Leczo z ryżem – jak podawać? Z czym?
Dowiedzcie się, jak serwować leczo z ryżem. To danie podacie na obiad i na kolację. Do potrawy pasują warzywa, zioła, a nawet sery. Sprawdźcie, w czym ją podawać.
Leczo z ryżem – co do niego pasuje?
Leczo to jednogarnkowe danie podawane zwykle z pieczywem. Do tej potrawy pasuje klasyczny pszenny chleb, bagietki i bułeczki czosnkowe, ale popularna jest też wersja z ryżem, do której warto podać warzywne dodatki. Z leczo doskonale komponują się zarówno świeże, jak i marynowane warzywa. Leczo z ryżem możecie serwować w wydrążonych cukiniach, w paprykach lub w pomidorach albo z warzywami podanymi osobno na półmiskach lub w miseczkach. Jako dodatki wykorzystajcie gęstą śmietanę, jogurt naturalny, sadzone jajko, kulki mozzarelli lub świeże zioła do posypania.
Jak podawać leczo z ryżem?
Leczo podacie na płaskim talerzu do drugiego dania, w głębokiej miseczce, a nawet w pucharku.
- Na talerzu możecie utworzyć z ryżu okrąg, a leczo wlać do zagłębienia na środku talerza lub podzielić talerz na dwie części i jedną zapełnić ryżem, a drugą leczo. Możecie też ułożyć ryż w kopiec, polać go sosem od góry lub zalać po brzegach talerza.
- Leczo z ryżem podacie też w miseczce, w wersji dwuwarstwowej – na dole ryż, a na górze leczo lub wymieszane składniki.
- W pucharku najlepiej serwować leczo warstwowo – najpierw warstwę ryżu, następnie sos, znowu ryż i na końcu sos.
Potrawa wygląda też ciekawie zapieczona w naczyniu żaroodpornym. W takiej wersji wierzch możecie posypać serem mozzarella, gorgonzolą lub parmezanem.
Komentarze (0)