Składniki
1 sztuka
2 łyżki
0.3 szklanki
0.5 szklanki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Olej i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 2
Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.
Krok 3
Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.
Krok 4
Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Królik pieczony
Większość kucharzy rzadko bierze na swój kulinarny warsztat pieczonego królika. A szkoda! Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w smaku jak żadne inne. Sprawdzony przepis na królika okaże się fantastycznym uzupełnieniem menu w najróżniejszych okolicznościach. Królik pieczony tradycyjnie idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu na królika pieczonego, zachowa swoją naturalną delikatność. Z ogromną przyjemnością wyjaśniamy, jak przyrządzić królika w piekarniku, by stał się twoim popisowym daniem.
Dla kogo? Smakoszy tego mięsa nie musimy szczególnie przekonywać do królika pieczonego tradycyjnie. Recepturę kierujemy więc przede wszystkim do osób, którym dotychczas brakowało na niego smacznego pomysłu. Warto uświadomić sobie, że przepis na królika pieczonego, choć zajmuje trochę czasu, nie należy do skomplikowanych. To jeden z najsmaczniejszych sposobów, by się o tym przekonać.
Na jaką okazję? Zwykle, gdy mowa o odświętnym, mięsnym posiłku, na myśl przychodzą różnorodne pieczenie, indyk zapiekany w całości albo wyszukane ryby. Tym razem postaw na królika z piekarnika! Dzięki naszym instrukcjom odnośnie do tego, jak upiec królika, przekonasz się, że to wyjątkowo smakowity i wykwintny produkt.
Czy wiesz, że? Jak przyrządzić królika na obiad? Cała tajemnica królika pieczonego tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała konsystencja jedwabistej emulsji – dzięki temu królik będzie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia. Co jakiś czas wyciągaj mięso królika z piekarnika i podlewaj ziołowym sosem, który przesiąknie potrawę, nadając jej oryginalny smak.
Dla urozmaicenia: Gdy pieczony królik będzie gotowy, możesz podawać go z resztą sosu zaprawionego mąką. Serwuj go z kaszą lub ryżem, które doskonale komponują się w tego typu daniach.