Królik pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

318

922 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Królik pieczony - Krok 1

Krok 2

Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.

Królik pieczony - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.

Królik pieczony - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.

Królik pieczony - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska, 02.07.2017

    robie na obiad ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska, 02.07.2017

    robie krolika wg przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sikocińska

    Joanna Sikocińska, 28.12.2016

    super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Terry Zimon

    Terry Zimon, 13.03.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tetela

    Ewa Tetela, 29.11.2015

    ja sprawdziłam przepis robie go kolejny raz Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik pieczonyKrólik pieczony

Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w smaku jak żadne inne. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu, zachowa swoją naturalną delikatność. Cała tajemnica tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała konsystencja jedwabistej emulsji – dzięki temu królik będzie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia. Co jakiś czas wyciągaj mięso z piekarnika i podlewaj ziołowym sosem, który przesiąknie potrawę, nadając jej oryginalny smak. Gdy królik będzie gotowy, możesz podawać go z resztą sosu zaprawionego mąką. Serwuj go z kaszą lub ryżem, które doskonale komponują się w tego typu daniach.