Królik pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl

Królik pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

323

928 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Królik pieczony - Krok 1

Krok 2

Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.

Królik pieczony - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.

Królik pieczony - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.

Królik pieczony - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie na obiad ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie krolika wg przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sikocińska

    Joanna Sikocińska , 28.12.2016

    super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Terry Zimon

    Terry Zimon , 13.03.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tetela

    Ewa Tetela , 29.11.2015

    ja sprawdziłam przepis robie go kolejny raz Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik pieczonyKrólik pieczony

Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w smaku jak żadne inne. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu, zachowa swoją naturalną delikatność. Cała tajemnica tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała konsystencja jedwabistej emulsji – dzięki temu królik będzie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia. Co jakiś czas wyciągaj mięso z piekarnika i podlewaj ziołowym sosem, który przesiąknie potrawę, nadając jej oryginalny smak. Gdy królik będzie gotowy, możesz podawać go z resztą sosu zaprawionego mąką. Serwuj go z kaszą lub ryżem, które doskonale komponują się w tego typu daniach.