Królik pieczony - przepis na królika, jak przyrządzić | Przepisy.pl pixel

Królik pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

328

942 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6691 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Królik pieczony - Krok 1

Krok 2

Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.

Królik pieczony - Krok 2

Krok 3

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.

Królik pieczony - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.

Królik pieczony - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 04.12.2020

    TAK. Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie na obiad ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Naskretska

    Barbara Naskretska , 02.07.2017

    robie krolika wg przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sikocińska

    Joanna Sikocińska , 28.12.2016

    super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Terry Zimon

    Terry Zimon , 13.03.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tetela

    Ewa Tetela , 29.11.2015

    ja sprawdziłam przepis robie go kolejny raz Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczona łopatka wieprzowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik pieczonyKrólik pieczony

Większość kucharzy rzadko bierze na swój kulinarny warsztat pieczonego królika. A szkoda! Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w smaku jak żadne inne. Sprawdzony przepis na królika okaże się fantastycznym uzupełnieniem menu w najróżniejszych okolicznościach. Królik pieczony tradycyjnie idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu na królika pieczonego, zachowa swoją naturalną delikatność. Z ogromną przyjemnością wyjaśniamy, jak przyrządzić królika w piekarniku, by stał się twoim popisowym daniem.

Dla kogo? Smakoszy tego mięsa nie musimy szczególnie przekonywać do królika pieczonego tradycyjnie. Recepturę kierujemy więc przede wszystkim do osób, którym dotychczas brakowało na niego smacznego pomysłu. Warto uświadomić sobie, że przepis na królika pieczonego, choć zajmuje trochę czasu, nie należy do skomplikowanych. To jeden z najsmaczniejszych sposobów, by się o tym przekonać.

Na jaką okazję? Zwykle, gdy mowa o odświętnym, mięsnym posiłku, na myśl przychodzą różnorodne pieczenie, indyk zapiekany w całości albo wyszukane ryby. Tym razem postaw na królika z piekarnika! Dzięki naszym instrukcjom odnośnie do tego, jak upiec królika, przekonasz się, że to wyjątkowo smakowity i wykwintny produkt.

Czy wiesz, że? Jak przyrządzić królika na obiad? Cała tajemnica królika pieczonego tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała konsystencja jedwabistej emulsji – dzięki temu królik będzie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia. Co jakiś czas wyciągaj mięso królika z piekarnika i podlewaj ziołowym sosem, który przesiąknie potrawę, nadając jej oryginalny smak.

Dla urozmaicenia: Gdy pieczony królik będzie gotowy, możesz podawać go z resztą sosu zaprawionego mąką. Serwuj go z kaszą lub ryżem, które doskonale komponują się w tego typu daniach.