Kaczka po pekińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

491 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

marynata:

150 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 łyżka

50 łyżek

50 mililitrów

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Kaczka po pekińsku - Krok 1

Krok 2

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Kaczka po pekińsku - Krok 2

Krok 3

Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Kaczka po pekińsku - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Kaczka po pekińsku - Krok 4

Krok 5

Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kaczka po pekińsku - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Kaczka po pekińsku - Krok 6

Krok 7

Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Kaczka po pekińsku - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Marcin Krakowiak

    Marcin Krakowiak

    niby dobre skladniki ale podanie dziwaczne - to powinno wygladac tak jak na tym zdjeciu: http://slodkokwasny.com/wp-content/uploads/2011/05/kaczka-po-pekinsku-480x319.jpg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po pekińskuKaczka po pekińsku

Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała wyjątkowy zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Mięso podawaj z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niego miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Danie serwuj na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem. Wypróbuj nasz przepis i podziel się opinią.