Kaczka po pekińsku – przepis oryginalny z sosem | Przepisy.pl pixel

Kaczka po pekińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
528 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

marynata:

150 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 łyżka

5 łyżek

5 gramów

50 mililitrów

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Kaczka po pekińsku - Krok 1

Krok 2

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Kaczka po pekińsku - Krok 2

Krok 3

Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Kaczka po pekińsku - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Kaczka po pekińsku - Krok 4

Krok 5

Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kaczka po pekińsku - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Kaczka po pekińsku - Krok 6

Krok 7

Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Kaczka po pekińsku - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • kolij

    kolij , 20.05.2022

    50 łyżek sherry ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin Krakowiak

    Marcin Krakowiak , 05.10.2015

    niby dobre skladniki ale podanie dziwaczne - to powinno wygladac tak jak na tym zdjeciu: http://slodkokwasny.com/wp-content/uploads/2011/05/kaczka-po-pekinsku-480x319.jpg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po pekińskuKaczka po pekińsku

Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki po pekińsku jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała niepowtarzalny zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Kaczka pieczona po pekińsku świetnie smakuje z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niej miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Wypróbuj nasz przepis na kaczkę pieczoną po pekińsku i podziel się opinią.

Dla kogo?

Każdemu przypadnie do gustu kaczka po pekińsku! Przepis spodoba się przede wszystkim wielbicielom kuchni orientalnej, o wyrazistym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Kaczka pieczona po pekińsku to oryginalny przepis, który wykorzystacie podczas wyjątkowych okazji! Nie zapominajcie o nim także, planując tygodniowy jadłospis dla swojej rodziny!

Czy wiesz, że?

Kaczka po pekińsku to sztandarowe danie kuchni chińskiej. Jego składnikiem jest mięso kaczek karmionych jedynie zbożem i pastą sojową.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystując nasz przepis na kaczkę po pekińsku, pamiętaj, aby danie serwować na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem.