Kaczka po pekińsku – przepis oryginalny z sosem | Przepisy.pl pixel

Kaczka po pekińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
528 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

547 osób wydrukowało

Pobierz pdf

700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

marynata:

150 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 łyżka

5 łyżek

5 gramów

50 mililitrów

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Kaczka po pekińsku - Krok 1

Krok 2

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Kaczka po pekińsku - Krok 2

Krok 3

Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Kaczka po pekińsku - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Kaczka po pekińsku - Krok 4

Krok 5

Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kaczka po pekińsku - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Kaczka po pekińsku - Krok 6

Krok 7

Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Kaczka po pekińsku - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • kolij

    kolij , 20.05.2022

    50 łyżek sherry ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcin Krakowiak

    Marcin Krakowiak , 05.10.2015

    niby dobre skladniki ale podanie dziwaczne - to powinno wygladac tak jak na tym zdjeciu: http://slodkokwasny.com/wp-content/uploads/2011/05/kaczka-po-pekinsku-480x319.jpg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po pekińskuKaczka po pekińsku

Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki po pekińsku jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała niepowtarzalny zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Kaczka pieczona po pekińsku świetnie smakuje z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niej miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Wypróbuj nasz przepis na kaczkę pieczoną po pekińsku i podziel się opinią.

Dla kogo?

Każdemu przypadnie do gustu kaczka po pekińsku! Przepis spodoba się przede wszystkim wielbicielom kuchni orientalnej, o wyrazistym smaku i bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Kaczka pieczona po pekińsku to oryginalny przepis, który wykorzystacie podczas wyjątkowych okazji! Nie zapominajcie o nim także, planując tygodniowy jadłospis dla swojej rodziny!

Czy wiesz, że?

Kaczka po pekińsku to sztandarowe danie kuchni chińskiej. Jego składnikiem jest mięso kaczek karmionych jedynie zbożem i pastą sojową.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystując nasz przepis na kaczkę po pekińsku, pamiętaj, aby danie serwować na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem.