
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
30 gramów
marynata:
150 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
1 łyżka
5 łyżek
5 gramów
50 mililitrów
ciasto:
200 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Krok 2
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Krok 3
Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Krok 4
W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Krok 5
Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Krok 6
W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Krok 7
Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka po pekińsku
Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki po pekińsku jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała niepowtarzalny zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Kaczka pieczona po pekińsku świetnie smakuje z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niej miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Wypróbuj nasz przepis na kaczkę pieczoną po pekińsku i podziel się opinią.
Dla kogo?
Każdemu przypadnie do gustu kaczka po pekińsku! Przepis spodoba się przede wszystkim wielbicielom kuchni orientalnej, o wyrazistym smaku i bogatym aromacie.
Na jaką okazję?
Kaczka pieczona po pekińsku to oryginalny przepis, który wykorzystacie podczas wyjątkowych okazji! Nie zapominajcie o nim także, planując tygodniowy jadłospis dla swojej rodziny!
Czy wiesz, że?
Kaczka po pekińsku to sztandarowe danie kuchni chińskiej. Jego składnikiem jest mięso kaczek karmionych jedynie zbożem i pastą sojową.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystując nasz przepis na kaczkę po pekińsku, pamiętaj, aby danie serwować na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem.