PRZEPISY.PL
Kaczka po pekińsku - autor: przepisy.pl

Kaczka po pekińsku

  • 90
  • 4
  • Trudne
  • 0
391
osób dodało do Mniamlisty
391
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • sos hoisin200 ml
  • sos sojowy1 łyżka
  • sherry50 łyżek
  • ostra papryka5 g
  • woda50 ml
  • mąka pszenna200 g
  • woda50 ml
  • sól1 łyżka
  • olej sezamowy3 łyżki
Kaczka po pekińsku – krok 1

Krok 1

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.
Kaczka po pekińsku – krok 2

Krok 2

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.
Kaczka po pekińsku – krok 3

Krok 3

Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Kaczka po pekińsku – krok 4

Krok 4

W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
Kaczka po pekińsku – krok 5

Krok 5

Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
Kaczka po pekińsku – krok 6

Krok 6

W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
Kaczka po pekińsku – krok 7

Krok 7

Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Więcej przepisów z tym produktem

Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

210
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
281
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
161
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
170
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe