Kaczka po pekińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

497 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

marynata:

150 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 łyżka

50 łyżek

5 gramów

50 mililitrów

ciasto:

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Kaczka po pekińsku - Krok 1

Krok 2

Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Kaczka po pekińsku - Krok 2

Krok 3

Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Kaczka po pekińsku - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Kaczka po pekińsku - Krok 4

Krok 5

Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kaczka po pekińsku - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Kaczka po pekińsku - Krok 6

Krok 7

Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

Kaczka po pekińsku - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Marcin Krakowiak

    Marcin Krakowiak , 05.10.2015

    niby dobre skladniki ale podanie dziwaczne - to powinno wygladac tak jak na tym zdjeciu: http://slodkokwasny.com/wp-content/uploads/2011/05/kaczka-po-pekinsku-480x319.jpg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po pekińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka po pekińskuKaczka po pekińsku

Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała wyjątkowy zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Mięso podawaj z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niego miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Danie serwuj na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem. Wypróbuj nasz przepis i podziel się opinią.