Składniki
3 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.
Krok 2
W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"
Krok 3
Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej