Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

18

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.

Krok 2

W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"

Krok 3

Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej