PRZEPISY.PL
Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - autor: Agni

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

  • 90
  • 5
  • Łatwe
  • 0
21
osób dodało do Mniamlisty
21
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • Piersi z kaczki4 szt
  • czosnek - ząbki4 szt
  • majeranek3 łyżki
  • sok pomarańczowy100 ml
  • jabłka5 szt
  • Krok 1

    Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.
  • Krok 2

    W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"
  • Krok 3

    Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

162
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Średnie
110
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
37
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
174
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe