Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

21

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.

Krok 2

W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"

Krok 3

Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po pekińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej