Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

18

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.

Krok 2

W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"

Krok 3

Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej