Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

20

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam nożem w kilku miejscach. Do miseczki wlewam sok pomarańczowy, dodaję posiekany czosnek, delikat i majeranek. W tak przygotowanej marynacie trzymam piersi przez całą noc. Następnego dnia osączam je z marynaty i zrumieniam na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam pozostałą marynatą i wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.

Krok 2

W tym czasie przygotowuję jabłka - obieram je, kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne wydrążając je łyżeczką. We wgłębienia nakładam żurawinę "z górką"

Krok 3

Po półgodzinie pieczenia się kaczki - wyjmuję naczynie i obracam piersi na drugą stronę dokładając obok połówki jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po chińsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej