Pieczona golonka z sosem chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka z sosem chrzanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

null

2 sztuki

3 łyżki

0.33 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj i gotuj w posolonym wrzątku 1,5 godziny.

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodaj do gotujących się golonek.

Krok 3

Lekko twarde golonki przełóż do brytfanny, polej tłuszczem zebranym z wywaru, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do czasu, gdy będą miękkie, często polewając piwem.

Krok 4

Gotowe golonki pokrój na pół i wyjmij kości.

Krok 5

Przygotuj sos: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z sokiem cytrynowym i połącz z chrzanem oraz śmietaną. Dopraw solą, cukrem i białym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej