Pieczona golonka z sosem chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka z sosem chrzanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

null

2 sztuki

3 łyżki

0.33 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj i gotuj w posolonym wrzątku 1,5 godziny.

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodaj do gotujących się golonek.

Krok 3

Lekko twarde golonki przełóż do brytfanny, polej tłuszczem zebranym z wywaru, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do czasu, gdy będą miękkie, często polewając piwem.

Krok 4

Gotowe golonki pokrój na pół i wyjmij kości.

Krok 5

Przygotuj sos: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z sokiem cytrynowym i połącz z chrzanem oraz śmietaną. Dopraw solą, cukrem i białym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej