Pieczona golonka z sosem chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka z sosem chrzanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

null

2 sztuki

3 łyżki

0.33 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj i gotuj w posolonym wrzątku 1,5 godziny.

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodaj do gotujących się golonek.

Krok 3

Lekko twarde golonki przełóż do brytfanny, polej tłuszczem zebranym z wywaru, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do czasu, gdy będą miękkie, często polewając piwem.

Krok 4

Gotowe golonki pokrój na pół i wyjmij kości.

Krok 5

Przygotuj sos: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z sokiem cytrynowym i połącz z chrzanem oraz śmietaną. Dopraw solą, cukrem i białym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej