Pieczona golonka z sosem chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka z sosem chrzanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

0.5 sztuki

null

2 sztuki

3 łyżki

0.33 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj i gotuj w posolonym wrzątku 1,5 godziny.

Krok 2

Cebule i czosnek obierz i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodaj do gotujących się golonek.

Krok 3

Lekko twarde golonki przełóż do brytfanny, polej tłuszczem zebranym z wywaru, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do czasu, gdy będą miękkie, często polewając piwem.

Krok 4

Gotowe golonki pokrój na pół i wyjmij kości.

Krok 5

Przygotuj sos: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z sokiem cytrynowym i połącz z chrzanem oraz śmietaną. Dopraw solą, cukrem i białym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka z sosem chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej