
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
null
2 sztuki
3 łyżki
0.33 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki umyj i gotuj w posolonym wrzątku 1,5 godziny.
Krok 2
Cebule i czosnek obierz i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodaj do gotujących się golonek.
Krok 3
Lekko twarde golonki przełóż do brytfanny, polej tłuszczem zebranym z wywaru, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do czasu, gdy będą miękkie, często polewając piwem.
Krok 4
Gotowe golonki pokrój na pół i wyjmij kości.
Krok 5
Przygotuj sos: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z sokiem cytrynowym i połącz z chrzanem oraz śmietaną. Dopraw solą, cukrem i białym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej