Aromatyczna golonka z szynkowara będzie idealna na święta lub swojską biesiadę. Ten przepis jest polecany szczególnie dla osób lubiących domowe pachnące przyprawami wędliny. Sprawdźcie, jak zrobić golonkę z szynkowara.

Golonka z szynkowara na świąteczny stół

Wędlina z golonki jest wręcz idealna na wyjątkowe okazje takie jak Boże Narodzenie czy imprezy. Przygotowanie odpowiednio doprawionego, aromatycznego mięsa wymaga nieco wysiłku, ale daje wspaniały efekt. Przepis na to danie uwzględnia dorodną tylną golonkę z kością i dobrej jakości świeżo mielone przyprawy, które nadadzą mięsu wyjątkowy smak i zapach. Golonkowa wędlina sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezie, ale można ją też podawać na grubej pajdzie chleba czy zaserwować solidną porcję do obiadu.

Przepis na golonkę z szynkowara

Przygotujcie około 2,5 kg golonki, 100 ml bulionu lub wody, po pół łyżeczki mielonego czosnku, cukru i tymianku, łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 43 g soli peklującej i 3 łyżeczki żelatyny. Golonkę oddzielcie od kości i pokrójcie na duże kawałki, dodajcie do niej sól i cukier, wymieszajcie i odstawcie do marynowania na 2-3 doby. Po tym czasie dodajcie do wieprzowiny żelatynę, wodę i pozostałe przyprawy, a następnie przełóżcie mięso do szynkowara i mocno ubijcie. Tak przygotowaną golonkę należy parzyć przez ok. 4 godziny w temperaturze 80-85°C, a po wystudzeniu umieścić w lodówce. Golonkę z szynkowara możecie też dodatkowo podsuszyć lub natrzeć ulubionym zestawem przypraw.