Jak przyrządzić golonkę, aby mięso było odpowiednio kruche i soczyste, a przy tym pełne smaku? Zapoznaj się z naszymi poradami!
Jak zrobić golonkę w bulionie?
Golonka, czyli kawałek mięsa z kością, jest szczególnie popularna w kuchni niemieckiej i polskiej. Bywa pieczona lub duszona, wyśmienicie smakuje także w formie gotowanej. Ta ostatnia jest bardzo prosta w przygotowaniu – przekonaj się!
Przepis na golonkę:
1. Ugotuj bulion, w którym przyrządzisz golonkę.
2. Oczyść mięso, a skórę w razie potrzeby opal nad ogniem. Dodaj je – wraz z esencją do mięs – do bulionu. Wyraziste w smaku dodatki sprawią, że golonka po ugotowaniu będzie smaczna.
3. Gotuj przez 2-3 godziny, w zależności od rozmiarów mięsa.
4. Podaj golonkę w kapuście z dodatkiem gotowanych lub opiekanych ziemniaków.
Jak zrobić golonkę z innego rodzaju mięsa? Sprawdź przepis na cytrusową golonkę jagnięcą. Mięso przypraw i podsmaż z dodatkiem cytryny, tymianku i czosnku, a następnie zalej 500 ml wody, duś do miękkości przez ok. 1½ godziny i podawaj z fasolką. Spróbuj!
Komentarze (0)