
Składniki
4 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
2 sztuki
3 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.

Krok 2
Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Kostkę do mięs pieczeniowa Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.

Krok 3
Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Krok 4
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.

Krok 5
Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz aromat kminku, dodaj szczyptę do sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w kapuście
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a może… w kiszonej kapuście? Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki. Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją najpierw zimną wodą, odcedź i dopiero wtedy lekko posiekaj. Golonka doskonale smakować będzie z ziemniakami z chrupiącą skórką. Ugotuj je na półtwardo i odcedź. Po tym jak odrobinę przestygną, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz solą, ziołami, skrop oliwą i piecz przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ziemniaczki możesz dodatkowo posypać prażoną cebulką. 1713 Golonka po bawarsku https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Bawaria słynie na całym świecie nie tylko z Oktoberfest, czyli organizowanego co roku święta piwa, ale również z Haxe – soczystej golonki z rumianą skórką, która podawana jest zazwyczaj z knedlami i kiszoną kapustą. Nie musisz jednak jechać z wizytą do naszych zachodnich sąsiadów, by zjeść wyśmienitą golonkę po bawarsku. Możesz przyrządzić ją własnoręcznie – wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętaj na przykład o tym, aby skórę golonki po oczyszczeniu delikatnie naciąć w kratkę, dzięki czemu lepiej nasiąknie przyprawami. Nie zapominaj także podlewać ją podczas pieczenia piwem, najlepiej ciemnym, które nada mięsu wyjątkowy smak, a skórce – piękny, złocisty kolor. Gotowy bawarski specjał podawaj na stół od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jej aromat sprawi, że nikt nie oprze się daniu.