Golonka w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

1146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

761 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

30 gramów

2 sztuki

3 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.

Golonka w kapuście - Krok 1

Krok 2

Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Kostkę do mięs pieczeniowa Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.

Golonka w kapuście - Krok 2

Krok 3

Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Golonka w kapuście - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.

Golonka w kapuście - Krok 4

Krok 5

Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Golonka w kapuście - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz aromat kminku, dodaj szczyptę do sosu.

189

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 30.09.2017

    Rodzinne, i pyszne danie. Na jesienne dni idealne. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pikor

    Zbigniew Pikor , 09.01.2015

    a gdzie piwo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasztanowa Kuchnia

    Kasztanowa Kuchnia , 07.01.2015

    "prawdziwa golonka" nie zawiera żadnej chemicznej "bulionetki"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Grotowski

    Michal Grotowski , 07.01.2015

    pamietajcie o bajpasach ale!! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Dziwosz

    Krzysiek Dziwosz , 07.01.2015

    to samo pomyślałem, potrawka z aliena

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Woźny

    Łukasz Woźny , 07.01.2015

    alien's head

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yngvar Lieberg

    Yngvar Lieberg , 07.01.2015

    Svinelegg med surkål og poteter!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kiereta

    Roman Kiereta , 07.01.2015

    Pani nie wie co pisze ,jesc i pic mozna wszystko ,oczywiscie do tego duza porcja ruchu i razem to jest dopiero pychota !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kiereta

    Roman Kiereta , 07.01.2015

    Osobiscie wole z pietka razowca,do tego chrzan i duza kufa beera !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenek Koroś

    Zenek Koroś , 07.01.2015

    Najlepsza jest z chlebem i chrzanem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wędrychowicz

    Jerzy Wędrychowicz , 07.01.2015

    A gdzie browarek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mańka

    Magdalena Mańka , 07.01.2015

    Dobre ale 2 miliony kalorii !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joachim Klampko

    Joachim Klampko , 07.01.2015

    A kaj modro kapusta? tak jedzą ino Go>>>>.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edy Visakhadd

    Edy Visakhadd , 07.01.2015

    Okropne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Raczynska

    Jadwiga Raczynska , 07.01.2015

    mnia mnia pychota kiedys jedlem dzis bym powtorzyl to dasnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Lipinski

    Janusz Lipinski , 07.01.2015

    I wyszedł bigos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzbicka

    Barbara Wierzbicka , 07.01.2015

    Zbyt tłuste, niezdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Krzeminski

    Tomek Krzeminski , 07.01.2015

    Przy takim tytule, aż strach napisać, że nie przepadam za golonką...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Idziejczak

    Jan Idziejczak , 07.01.2015

    jak wyjdę ze sz,,,,,to pójdę na taki obiadek!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Fink

    Bożena Fink , 07.01.2015

    ... przez dwa dni próbowałam i prawie jestem przekonana ...poprosiłam by w przyszlym tygodniu przekonywał mnie też i może w następnym ... ?, hi,hi ... .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Pukos

    Antoni Pukos , 07.01.2015

    Kiedyś prosiłaś na fb zeby za niegrzeczne obiadki dawać po lapkach. I co?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Bednarska

    Aurelia Bednarska , 07.01.2015

    Wszystko fajnie ale bez -bulionetki-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Zdobylak

    Wiesław Zdobylak , 06.01.2015

    Mniam, mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Norbert Brzank

    Norbert Brzank , 06.01.2015

    golonka jakos wyglonda ale te starozytne talezyki bez apetytu male

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Stąporek

    Krzysztof Stąporek , 06.01.2015

    Lubię to a nie powinienem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Chruściel

    Kamil Chruściel , 06.01.2015

    Już jestem głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Polak

    Maciej Polak , 06.01.2015

    Na prawdziwa golonke zapraszam do mnie chlopskiej izby na pietryne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wa

    Czesław Wa , 06.01.2015

    lubie to ale bez kapusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Osa

    Maria Osa , 06.01.2015

    O nie Darek tylko nie golonka ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janek Cebulski

    Janek Cebulski , 06.01.2015

    golonko w kapuscie i do tego 100-ta gorzoleczki .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w kapuścieGolonka w kapuście

Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a może… w kiszonej kapuście? Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki. Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją najpierw zimną wodą, odcedź i dopiero wtedy lekko posiekaj. Golonka doskonale smakować będzie z ziemniakami z chrupiącą skórką. Ugotuj je na półtwardo i odcedź. Po tym jak odrobinę przestygną, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz solą, ziołami, skrop oliwą i piecz przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ziemniaczki możesz dodatkowo posypać prażoną cebulką.  1713 Golonka po bawarsku https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Bawaria słynie na całym świecie nie tylko z Oktoberfest, czyli organizowanego co roku święta piwa, ale również z Haxe – soczystej golonki z rumianą skórką, która podawana jest zazwyczaj z knedlami i kiszoną kapustą. Nie musisz jednak jechać z wizytą do naszych zachodnich sąsiadów, by zjeść wyśmienitą golonkę po bawarsku. Możesz przyrządzić ją własnoręcznie – wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętaj na przykład o tym, aby skórę golonki po oczyszczeniu delikatnie naciąć w kratkę, dzięki czemu lepiej nasiąknie przyprawami. Nie zapominaj także podlewać ją podczas pieczenia piwem, najlepiej ciemnym, które nada mięsu wyjątkowy smak, a skórce – piękny, złocisty kolor. Gotowy bawarski specjał podawaj na stół od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jej aromat sprawi, że nikt nie oprze się daniu.