
Składniki
4 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
2 sztuki
3 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.

Krok 2
Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Kostkę do mięs pieczeniowa Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.

Krok 3
Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.

Krok 4
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.

Krok 5
Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz aromat kminku, dodaj szczyptę do sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w kapuście
Golonka to danie, które przyrządzić można na wiele sposobów – po bawarsku, w piwnej kąpieli, a może… w kiszonej kapuście? Brzmi wybornie, smakuje jeszcze lepiej. Przyrządzanie tego wyśmienitego dania rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia golonki. Jeśli pozostały na niej włoski, opal je nad kuchenką gazową lub usuń nożem. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją najpierw zimną wodą, odcedź i dopiero wtedy lekko posiekaj. Golonka doskonale smakować będzie z ziemniakami z chrupiącą skórką. Ugotuj je na półtwardo i odcedź. Po tym jak odrobinę przestygną, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz solą, ziołami, skrop oliwą i piecz przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ziemniaczki możesz dodatkowo posypać prażoną cebulką. 1713 Golonka po bawarsku https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Bawaria słynie na całym świecie nie tylko z Oktoberfest, czyli organizowanego co roku święta piwa, ale również z Haxe – soczystej golonki z rumianą skórką, która podawana jest zazwyczaj z knedlami i kiszoną kapustą. Nie musisz jednak jechać z wizytą do naszych zachodnich sąsiadów, by zjeść wyśmienitą golonkę po bawarsku. Możesz przyrządzić ją własnoręcznie – wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pamiętaj na przykład o tym, aby skórę golonki po oczyszczeniu delikatnie naciąć w kratkę, dzięki czemu lepiej nasiąknie przyprawami. Nie zapominaj także podlewać ją podczas pieczenia piwem, najlepiej ciemnym, które nada mięsu wyjątkowy smak, a skórce – piękny, złocisty kolor. Gotowy bawarski specjał podawaj na stół od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jej aromat sprawi, że nikt nie oprze się daniu.



































