Składniki
700 gramów
2 sztuki
800 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonkę oczyść z kości (zachowaj do gotowania) i pokrój na duże kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój w grube plastry. Cebule przekrój na 8 części, a czosnek drobno pokrój.
Krok 2
W żeliwnym garnku o grubym dnie nastaw fasolę z mięsem i kością z golonki, dodaj liście laurowe Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 60 min.
Krok 3
Na patelni podsmaż boczek, chorizo i cebulę, przełóż do garnka z fasolą, dodaj szafran, słodką paprykę Knorr i pokrojony czosnek. Zalej szklanką wody i gotuj 30 minut, aż mięso i fasola zaczną się rozpadać.
Krok 4
W piekarniku upiecz kaszankę, pokrój ją w plasterki i podawaj razem z fabadą.
Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak dania, możesz dodać do niego papryczkę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej