Fabada Asturiana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

226 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

800 gramów

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę oczyść z kości (zachowaj do gotowania) i pokrój na duże kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój w grube plastry. Cebule przekrój na 8 części, a czosnek drobno pokrój.

Fabada Asturiana - Krok 1

Krok 2

W żeliwnym garnku o grubym dnie nastaw fasolę z mięsem i kością z golonki, dodaj liście laurowe Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 60 min.

Fabada Asturiana - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż boczek, chorizo i cebulę, przełóż do garnka z fasolą, dodaj szafran, słodką paprykę Knorr i pokrojony czosnek. Zalej szklanką wody i gotuj 30 minut, aż mięso i fasola zaczną się rozpadać.

Fabada Asturiana - Krok 3

Krok 4

W piekarniku upiecz kaszankę, pokrój ją w plasterki i podawaj razem z fabadą.

Fabada Asturiana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak dania, możesz dodać do niego papryczkę chili.

1

Opinie o przepisie

  • Torka Dorka

    Torka Dorka, 15.03.2018

    ładnie wygląda a jak smakuje?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fabada Asturiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej