Tradycyjna golonka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 1

Krok 2

Dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 2

Krok 3

Dodaj również przyprawy oraz kostki Knorr. Golonki gotuj powoli aż będą miękkie przez ok. 1,5h.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wyjmij golonki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjna golonka pieczona Tradycyjna golonka pieczona

Tradycyjna golonka pieczona to propozycja dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu. Gotowana w bulionie i włoszczyźnie, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przy zakupie wieprzowiny zwróć uwagę na jej wygląd – z zewnątrz powinna być pokryta warstwą tłuszczu, a także skóry w kolorze jasnoróżowym. Przed gotowaniem golonkę należy dokładnie umyć – aby była bardziej wyrazista, przed pieczeniem natrzyj ją czosnkiem. Dodaj też ewentualnie rozmaryn i tymianek. Wywaru, który powstał z gotowania włoszczyzny i golonki, nie wylewaj. Wykorzystasz go do podlewania pieczonej w piekarniku wieprzowiny. Pamiętaj, by sprawdzać co jakiś czas, czy skórka jest już zarumieniona i chrupiąca. Tradycyjna golonka pieczona najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem lub kromką wiejskiego chleba. Inną propozycją dodatku do tej potrawy może być na przykład purée ziemniaczane, najlepiej zaserwowane z zasmażaną kapustą lub burakami. Przygotuj golonkę pieczoną według naszego przepisu. Smacznego!