
Składniki
4 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody.

Krok 2
Dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.

Krok 3
Dodaj również przyprawy oraz kostki Knorr. Golonki gotuj powoli aż będą miękkie przez ok. 1,5h.

Krok 4
Po tym czasie wyjmij golonki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna golonka pieczona
Tradycyjna golonka pieczona stanowi propozycję idealną dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu. To pomysł na podanie wieprzowiny w innej wersji niż nieco już spowszedniałe kotlety schabowe czy karkówka. Przygotuj golonkę pieczoną według naszego przepisu, by przekonać się, że z tym daniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Smacznego!
Dla kogo? Aromatyczna golonka pieczona to smakołyk dla wszystkich wielbicieli soczystych mięs. Wpadnie w oko także kucharzom, którzy cenią sobie sprytne triki kulinarne. Wywaru, który powstał z gotowania włoszczyzny i golonki, nie wylewaj. Wykorzystasz go do podlewania pieczonej w piekarniku wieprzowiny. Pamiętaj, by sprawdzać co jakiś czas czy skórka pieczonej golonki jest już zarumieniona i chrupiąca.
Na jaką okazję? Gotowana w bulionie i włoszczyźnie golonka pieczona, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad lub spotkanie ze znajomymi. Takie dania zazwyczaj jadacie w restauracjach? Tradycyjna golonka przyrządzona samodzielnie smakować będzie o niebo lepiej!
Czy wiesz, że? Przy zakupie wieprzowiny na pieczoną golonkę zwróć uwagę na jej wygląd – z zewnątrz powinna być pokryta warstwą tłuszczu, a skóra cechować się kolorem jasnoróżowym. Przed gotowaniem golonkę należy dokładnie umyć – aby była bardziej wyrazista, przed pieczeniem natrzyj ją czosnkiem. Do przepisu na golonkę pieczoną pasują również rozmaryn i tymianek.
Dla urozmaicenia: Tradycyjna golonka pieczona najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem lub kromką wiejskiego chleba. Inną propozycją dodatku do tej potrawy może być na przykład purée ziemniaczane, najlepiej zaserwowane z zasmażaną kapustą lub burakami. Masz ochotę na golonkę pieczoną? Przepis zapisz i ruszaj do kuchni!