Tradycyjna golonka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna golonka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 1

Krok 2

Dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 2

Krok 3

Dodaj również przyprawy oraz kostki Knorr. Golonki gotuj powoli aż będą miękkie przez ok. 1,5h.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie wyjmij golonki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Tradycyjna golonka pieczona  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna golonka pieczona  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki na ostro
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjna golonka pieczona Tradycyjna golonka pieczona

Tradycyjna golonka pieczona to propozycja dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu. Gotowana w bulionie i włoszczyźnie, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przy zakupie wieprzowiny zwróć uwagę na jej wygląd – z zewnątrz powinna być pokryta warstwą tłuszczu, a także skóry w kolorze jasnoróżowym. Przed gotowaniem golonkę należy dokładnie umyć – aby była bardziej wyrazista, przed pieczeniem natrzyj ją czosnkiem. Dodaj też ewentualnie rozmaryn i tymianek. Wywaru, który powstał z gotowania włoszczyzny i golonki, nie wylewaj. Wykorzystasz go do podlewania pieczonej w piekarniku wieprzowiny. Pamiętaj, by sprawdzać co jakiś czas, czy skórka jest już zarumieniona i chrupiąca. Tradycyjna golonka pieczona najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem lub kromką wiejskiego chleba. Inną propozycją dodatku do tej potrawy może być na przykład purée ziemniaczane, najlepiej zaserwowane z zasmażaną kapustą lub burakami. Przygotuj golonkę pieczoną według naszego przepisu. Smacznego!