Składniki
4 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki włóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody.
Krok 2
Dodaj rozdrobnioną włoszczyzną.
Krok 3
Dodaj również przyprawy oraz kostki Knorr. Golonki gotuj powoli aż będą miękkie przez ok. 1,5h.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij golonki z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skorka zrobi się rumiana i chrupiąca. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna golonka pieczona
Tradycyjna golonka pieczona to propozycja dla miłośników klasyki w mięsnym wydaniu. Gotowana w bulionie i włoszczyźnie, sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przy zakupie wieprzowiny zwróć uwagę na jej wygląd – z zewnątrz powinna być pokryta warstwą tłuszczu, a także skóry w kolorze jasnoróżowym. Przed gotowaniem golonkę należy dokładnie umyć – aby była bardziej wyrazista, przed pieczeniem natrzyj ją czosnkiem. Dodaj też ewentualnie rozmaryn i tymianek. Wywaru, który powstał z gotowania włoszczyzny i golonki, nie wylewaj. Wykorzystasz go do podlewania pieczonej w piekarniku wieprzowiny. Pamiętaj, by sprawdzać co jakiś czas, czy skórka jest już zarumieniona i chrupiąca. Tradycyjna golonka pieczona najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem lub kromką wiejskiego chleba. Inną propozycją dodatku do tej potrawy może być na przykład purée ziemniaczane, najlepiej zaserwowane z zasmażaną kapustą lub burakami. Przygotuj golonkę pieczoną według naszego przepisu. Smacznego!