Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

4 sztuki

5 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry i bazylię. Zetrzyj na tarce galangal lub imbir. Rozgnieć tłuczkiem łodygi trawy cytrynowej, aby uwolniły aromat.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij czosnek, chili i cebulę. Dodaj marchew, ziemniaki, dorzuć trawę cytrynową i wlej napój kokosowy. Całość gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do czasu, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, galangal, przyprawy Czerwone Curry Knorr i Kmin rzymski z Indii Knorr, ciecierzycę, dynię i zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 3

Krok 4

Warzywa na koniec dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki, cukrem, solą oraz ziołami.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Warzywny gulasz możesz podawać z ryżem i z jogurtem, który złagodzi dość ostry smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowymWarzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Czy gulasz musi być z mięsa? Ależ skąd! Warzywa z aromatycznymi przyprawami potrafią stworzyć danie, przy którym ten mięsny jednogarnkowiec nie będzie miał szans. Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym to przepis nie tylko dla wegan i wegetarian. Każdy powinien docenić jego smak!

Dla kogo?

Dla miłośników posiłków bezmięsnych i nie tylko. Ten przepis to prawdziwa eksplozja smaków!

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadasz mięsa, pewnie masz większość składników w swojej kuchni, więc taki warzywny gulasz możesz przygotować w każdej chwili. A co gdy połowa składników jest Ci obca? Wtedy kup je przy najbliższej okazji i wypróbuj gulasz z czerwonym curry na obiad albo kolację. Naprawdę warto!

Czy wiesz, że?

Galangal to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, używana do zup i curry. Należy do rodziny imbirowatych.

Dla urozmaicenia:

Danie ma ostry smak, więc jeśli chcesz go złagodzić, podaj gulasz z ryżem i jogurtem.