Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

4 sztuki

5 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry i bazylię. Zetrzyj na tarce galangal lub imbir. Rozgnieć tłuczkiem łodygi trawy cytrynowej, aby uwolniły aromat.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij czosnek, chili i cebulę. Dodaj marchew, ziemniaki, dorzuć trawę cytrynową i wlej napój kokosowy. Całość gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do czasu, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, galangal, przyprawy Czerwone Curry Knorr i Kmin rzymski z Indii Knorr, ciecierzycę, dynię i zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 3

Krok 4

Warzywa na koniec dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki, cukrem, solą oraz ziołami.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Warzywny gulasz możesz podawać z ryżem i z jogurtem, który złagodzi dość ostry smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowymWarzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Czy gulasz musi być z mięsa? Ależ skąd! Warzywa z aromatycznymi przyprawami potrafią stworzyć danie, przy którym ten mięsny jednogarnkowiec nie będzie miał szans. Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym to przepis nie tylko dla wegan i wegetarian. Każdy powinien docenić jego smak!

Dla kogo?

Dla miłośników posiłków bezmięsnych i nie tylko. Ten przepis to prawdziwa eksplozja smaków!

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadasz mięsa, pewnie masz większość składników w swojej kuchni, więc taki warzywny gulasz możesz przygotować w każdej chwili. A co gdy połowa składników jest Ci obca? Wtedy kup je przy najbliższej okazji i wypróbuj gulasz z czerwonym curry na obiad albo kolację. Naprawdę warto!

Czy wiesz, że?

Galangal to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, używana do zup i curry. Należy do rodziny imbirowatych.

Dla urozmaicenia:

Danie ma ostry smak, więc jeśli chcesz go złagodzić, podaj gulasz z ryżem i jogurtem.