Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

4 sztuki

5 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry i bazylię. Zetrzyj na tarce galangal lub imbir. Rozgnieć tłuczkiem łodygi trawy cytrynowej, aby uwolniły aromat.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij czosnek, chili i cebulę. Dodaj marchew, ziemniaki, dorzuć trawę cytrynową i wlej napój kokosowy. Całość gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do czasu, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, galangal, przyprawy Czerwone Curry Knorr i Kmin rzymski z Indii Knorr, ciecierzycę, dynię i zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 3

Krok 4

Warzywa na koniec dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki, cukrem, solą oraz ziołami.

Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Warzywny gulasz możesz podawać z ryżem i z jogurtem, który złagodzi dość ostry smak dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowymWarzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym

Czy gulasz musi być z mięsa? Ależ skąd! Warzywa z aromatycznymi przyprawami potrafią stworzyć danie, przy którym ten mięsny jednogarnkowiec nie będzie miał szans. Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym to przepis nie tylko dla wegan i wegetarian. Każdy powinien docenić jego smak!

Dla kogo?

Dla miłośników posiłków bezmięsnych i nie tylko. Ten przepis to prawdziwa eksplozja smaków!

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadasz mięsa, pewnie masz większość składników w swojej kuchni, więc taki warzywny gulasz możesz przygotować w każdej chwili. A co gdy połowa składników jest Ci obca? Wtedy kup je przy najbliższej okazji i wypróbuj gulasz z czerwonym curry na obiad albo kolację. Naprawdę warto!

Czy wiesz, że?

Galangal to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, używana do zup i curry. Należy do rodziny imbirowatych.

Dla urozmaicenia:

Danie ma ostry smak, więc jeśli chcesz go złagodzić, podaj gulasz z ryżem i jogurtem.