Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym
łatwe
55 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 puszka
4 sztuki
5 cm
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
5 sztuk
4 sztuki
1 puszka
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry i bazylię. Zetrzyj na tarce galangal lub imbir. Rozgnieć tłuczkiem łodygi trawy cytrynowej, aby uwolniły aromat.

Krok 2
Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij czosnek, chili i cebulę. Dodaj marchew, ziemniaki, dorzuć trawę cytrynową i wlej napój kokosowy. Całość gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do czasu, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, galangal, przyprawy Czerwone Curry Knorr i Kmin rzymski z Indii Knorr, ciecierzycę, dynię i zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4
Warzywa na koniec dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki, cukrem, solą oraz ziołami.


Dobra rada:
Warzywny gulasz możesz podawać z ryżem i z jogurtem, który złagodzi dość ostry smak dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym
Czy gulasz musi być z mięsa? Ależ skąd! Warzywa z aromatycznymi przyprawami potrafią stworzyć danie, przy którym ten mięsny jednogarnkowiec nie będzie miał szans. Warzywny gulasz z czerwonym curry i napojem kokosowym to przepis nie tylko dla wegan i wegetarian. Każdy powinien docenić jego smak!
Dla kogo?
Dla miłośników posiłków bezmięsnych i nie tylko. Ten przepis to prawdziwa eksplozja smaków!
Na jaką okazję?
Jeśli nie jadasz mięsa, pewnie masz większość składników w swojej kuchni, więc taki warzywny gulasz możesz przygotować w każdej chwili. A co gdy połowa składników jest Ci obca? Wtedy kup je przy najbliższej okazji i wypróbuj gulasz z czerwonym curry na obiad albo kolację. Naprawdę warto!
Czy wiesz, że?
Galangal to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, używana do zup i curry. Należy do rodziny imbirowatych.
Dla urozmaicenia:
Danie ma ostry smak, więc jeśli chcesz go złagodzić, podaj gulasz z ryżem i jogurtem.