
Składniki
1 sztuka
600 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 pęczek
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

Dobra rada:
Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Wybierz te, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca – powinny być jeszcze lekko ciepłe. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego posiłku. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z powodzeniem zestawisz ją również z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź koniecznie nasz przepis na to proste danie wegetariańskie.