Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

600 gramów

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.

3

Opinie o przepisie

  • Tomasz Wiśniewski

    Tomasz Wiśniewski

    Czyn mam zalać woda z gotowania ziemniaków ? To zupa wyjdzie A co z musztarda jest w składnikach a w przepisie nic o niej nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Fajna.Prawie jak oryginał niemiecki :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Wybierz te, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca – powinny być jeszcze lekko ciepłe. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego posiłku. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z powodzeniem zestawisz ją również z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź koniecznie nasz przepis na to proste danie wegetariańskie.