
Składniki
1 sztuka
600 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 pęczek
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.
Dobra rada:
Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Wybierz te, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca – powinny być jeszcze lekko ciepłe. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego posiłku. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z powodzeniem zestawisz ją również z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź koniecznie nasz przepis na to proste danie wegetariańskie.