Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

600 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.

3

Opinie o przepisie

  • Tomasz Wiśniewski

    Tomasz Wiśniewski , 15.04.2019

    Czyn mam zalać woda z gotowania ziemniaków ? To zupa wyjdzie A co z musztarda jest w składnikach a w przepisie nic o niej nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Fajna.Prawie jak oryginał niemiecki :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Wybierz te, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca – powinny być jeszcze lekko ciepłe. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego posiłku. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z powodzeniem zestawisz ją również z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki. Sprawdź koniecznie nasz przepis na to proste danie wegetariańskie.