Sałatka ziemniaczana - przepis z musztardą | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

896 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

600 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.

3

Opinie o przepisie

  • Tomasz Wiśniewski

    Tomasz Wiśniewski , 15.04.2019

    Czyn mam zalać woda z gotowania ziemniaków ? To zupa wyjdzie A co z musztarda jest w składnikach a w przepisie nic o niej nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Fajna.Prawie jak oryginał niemiecki :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to proste danie wegetariańskie!

Dla kogo?

Wegetariańska sałatka ziemniaczana to idealna propozycja dla osób lubiących bezmięsne dania. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę! Sałatka ziemniaczana wegetariańska to prawdziwa uczta dla podniebienia, o czym już wkrótce możesz się przekonać!

Na jaką okazję?

Sałatka ziemniaczana wege to idealny pomysł na danie dla całej rodziny Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego obiadu. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z łatwością zapakujesz ją również na wynos i zabierzesz ze sobą do pracy. 

Czy wiesz, że?

Wybierz te ziemniaki, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę.

Dla urozmaicenia:

Z powodzeniem zestawisz naszą recepturę na sałatkę ziemniaczaną z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki.