
Składniki
1 sztuka
600 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 pęczek
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

Dobra rada:
Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to proste danie wegetariańskie!
Dla kogo?
Wegetariańska sałatka ziemniaczana to idealna propozycja dla osób lubiących bezmięsne dania. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę! Sałatka ziemniaczana wegetariańska to prawdziwa uczta dla podniebienia, o czym już wkrótce możesz się przekonać!
Na jaką okazję?
Sałatka ziemniaczana wege to idealny pomysł na danie dla całej rodziny Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego obiadu. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z łatwością zapakujesz ją również na wynos i zabierzesz ze sobą do pracy.
Czy wiesz, że?
Wybierz te ziemniaki, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę.
Dla urozmaicenia:
Z powodzeniem zestawisz naszą recepturę na sałatkę ziemniaczaną z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki.