Sałatka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

843 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

600 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj szczypior i koperek, cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

W 300 ml wrzątku rozpuść kostkę rosołową, do gorącego płynu dodaj ocet, oliwę i musztardę.

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej gorącym rosołkiem z musztardą . Sałatkę w misce przykryj szczelnie folią, odstaw na bok do wystygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ważne, aby ziemniaki nie do końca były wystudzone.

3

Opinie o przepisie

  • Tomasz Wiśniewski

    Tomasz Wiśniewski , 15.04.2019

    Czyn mam zalać woda z gotowania ziemniaków ? To zupa wyjdzie A co z musztarda jest w składnikach a w przepisie nic o niej nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Fajna.Prawie jak oryginał niemiecki :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest dobrą propozycją na dodatek do wielu dań obiadowych. Tę wersję przygotowuje się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Smaku sałatce nada czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra oraz musztarda dijon. Spróbuj też jej połączenia z kilkoma kaparami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to proste danie wegetariańskie!

Dla kogo?

Wegetariańska sałatka ziemniaczana to idealna propozycja dla osób lubiących bezmięsne dania. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę! Sałatka ziemniaczana wegetariańska to prawdziwa uczta dla podniebienia, o czym już wkrótce możesz się przekonać!

Na jaką okazję?

Sałatka ziemniaczana wege to idealny pomysł na danie dla całej rodziny Gotowej możesz użyć do skomponowania smacznego wegetariańskiego obiadu. Spróbuj jej np. w połączeniu z kotletami z kalafiora lub soczewicy. Z łatwością zapakujesz ją również na wynos i zabierzesz ze sobą do pracy. 

Czy wiesz, że?

Wybierz te ziemniaki, które charakteryzują się dużą twardością – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie gotowania. Gatunkami wartymi polecenia będą: Denar, Vineta czy Lord Sante Velux. Pamiętaj o tym, aby przed krojeniem nie studzić ich do końca. Dzięki temu nie tylko łatwiej je pokroisz, ale również bez trudu ściągniesz ich skórę.

Dla urozmaicenia:

Z powodzeniem zestawisz naszą recepturę na sałatkę ziemniaczaną z innym rodzajem sałatki. Pasować będzie do niej szczególnie ta przyrządzona z jarmużu i sezonowych warzyw. Możesz ją również podawać w wersji sauté – przyozdobioną drobno krojonym szczypiorkiem lub polaną niewielką ilością pesto z pietruszki.