Sałatka po grecku - przepis z sałatą lodową | Przepisy.pl pixel

Sałatka po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

877 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

5 łyżek

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, a następnie osusz je dokładnie. Sałatę porwij na duże kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę lub w plastry, ogórka przekrój na pół i pokrój w półplastry, paprykę pokrój na cienkie plastry.

Krok 2

Wymieszaj sos sałatkowy z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.

Krok 3

W odpowiednim naczyniu ułóż sałatę, na nią połóż pozostałe pokrojone warzywa, a na wierzchu ułóż oliwki. Sałatkę posyp rozkruszonym serem feta. Całość polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego rodzaju sałatki możesz wykorzystać również inne liście sałat, np. rukolę lub sałatę rzymską.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka po greckuSałatka po grecku

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, koniecznie wypróbuj sałatki po grecku. Podstawę proponowanej w tym przepisie stanowi sałata lodowa, która charakteryzuje się tym, że jest chrupka i soczysta. Z powodzeniem zastąpisz ją jednak innym rodzajem np. rukolą lub rzymską. Obie z propozycji nadadzą sałatce lekko orzechowego posmaku. Dobrym wyborem będzie również użycie miksu różnych sałat. Dodatkowy smak nadasz tej potrawie poprzez użycie kaparów z zalewy. Gotową wymieszaj z oliwą z oliwek, następnie posyp drobno siekaną świeżą bazylią lub oregano. Serwuj ją z różnymi dodatkami, np. mini-grzankami. Łatwo je przygotujesz samodzielnie z dowolnego rodzaju pieczywa – wystarczy, że podsmażysz je na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni lub zapieczesz w piekarniku. Sprawdzą się również kromki świeżej bagietki. Sałatkę po grecku możesz również wykorzystać jako dodatek do innych dań – spróbuj np. połączyć ją z tartą z warzywami. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczną sałatkę wegetariańską.