
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
5 łyżek
150 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa, a następnie osusz je dokładnie. Sałatę porwij na duże kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę lub w plastry, ogórka przekrój na pół i pokrój w półplastry, paprykę pokrój na cienkie plastry.
Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.
Krok 3
W odpowiednim naczyniu ułóż sałatę, na nią połóż pozostałe pokrojone warzywa, a na wierzchu ułóż oliwki. Sałatkę posyp rozkruszonym serem feta. Całość polej sosem sałatkowym.

Dobra rada:
Do tego rodzaju sałatki możesz wykorzystać również inne liście sałat, np. rukolę lub sałatę rzymską.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka po grecku
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, koniecznie wypróbuj sałatki po grecku. Podstawę proponowanej w tym przepisie stanowi sałata lodowa, która charakteryzuje się tym, że jest chrupka i soczysta. Z powodzeniem zastąpisz ją jednak innym rodzajem np. rukolą lub rzymską. Obie z propozycji nadadzą sałatce lekko orzechowego posmaku. Dobrym wyborem będzie również użycie miksu różnych sałat. Dodatkowy smak nadasz tej potrawie poprzez użycie kaparów z zalewy. Gotową wymieszaj z oliwą z oliwek, następnie posyp drobno siekaną świeżą bazylią lub oregano. Serwuj ją z różnymi dodatkami, np. mini-grzankami. Łatwo je przygotujesz samodzielnie z dowolnego rodzaju pieczywa – wystarczy, że podsmażysz je na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni lub zapieczesz w piekarniku. Sprawdzą się również kromki świeżej bagietki. Sałatkę po grecku możesz również wykorzystać jako dodatek do innych dań – spróbuj np. połączyć ją z tartą z warzywami. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczną sałatkę wegetariańską.


































