Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
5 łyżek
150 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa, a następnie osusz je dokładnie. Sałatę porwij na duże kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę lub w plastry, ogórka przekrój na pół i pokrój w półplastry, paprykę pokrój na cienkie plastry.
Krok 2
Wymieszaj sos sałatkowy z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.
Krok 3
W odpowiednim naczyniu ułóż sałatę, na nią połóż pozostałe pokrojone warzywa, a na wierzchu ułóż oliwki. Sałatkę posyp rozkruszonym serem feta. Całość polej sosem sałatkowym.
Dobra rada:
Do tego rodzaju sałatki możesz wykorzystać również inne liście sałat, np. rukolę lub sałatę rzymską.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka po grecku
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, koniecznie wypróbuj sałatki po grecku. Podstawę proponowanej w tym przepisie stanowi sałata lodowa, która charakteryzuje się tym, że jest chrupka i soczysta. Z powodzeniem zastąpisz ją jednak innym rodzajem np. rukolą lub rzymską. Obie z propozycji nadadzą sałatce lekko orzechowego posmaku. Dobrym wyborem będzie również użycie miksu różnych sałat. Dodatkowy smak nadasz tej potrawie poprzez użycie kaparów z zalewy. Gotową wymieszaj z oliwą z oliwek, następnie posyp drobno siekaną świeżą bazylią lub oregano. Serwuj ją z różnymi dodatkami, np. mini-grzankami. Łatwo je przygotujesz samodzielnie z dowolnego rodzaju pieczywa – wystarczy, że podsmażysz je na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni lub zapieczesz w piekarniku. Sprawdzą się również kromki świeżej bagietki. Sałatkę po grecku możesz również wykorzystać jako dodatek do innych dań – spróbuj np. połączyć ją z tartą z warzywami. Zobacz nasz przepis i przyrządź smaczną sałatkę wegetariańską.