Ryba po grecku – jak smażyć? Jak przygotować ją do smażenia?

Ryba po grecku to tradycyjne danie, bez którego trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. Zakorzeniła się ona w naszej kulturze jako potrawa śródziemnomorska, choć jej historia jest kompletnie inna. Jak przygotować to popularne danie? Ryba po grecku – jak ją smażyć, aby uzyskać najlepszy smak?

Ryba po grecku, co to za danie?

Ryba po grecku to jedna z najpopularniejszych form podania wśród dań z rybami. Serwowana jest przede wszystkim w wigilię i święta. Co ciekawe ten sposób przyrządzenia nie ma nic wspólnego z Grecją. Wręcz można powiedzieć, że jest on w tych rejonach nieznany. Nazwa tego dania wzięła się od pewnego przepisu na „sos grecki”, który znajdował się w wielu starych książkach kucharskich. W jego skład wchodziła pokrojona w paski włoszczyzna z odrobiną wody. Taka sama, jaka znajduje się w rybie po grecku.

Jaką rybę do ryby po grecku kupić?

Do ryby po grecku przede wszystkim polecamy chude odmiany ryb. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim mintaj, tilapia, dorsz, miruna lub morszczuk. Są to bardzo popularne odmiany, które bez trudu znajdziecie w wielu sklepach.

Pamiętajcie, że do ryby po grecku możecie użyć zarówno ryb świeżych, jak i mrożonych. W przypadku pierwszych wystarczy je opłukać zimną wodą i dobrze osuszyć ręcznikiem. Jeśli chcecie użyć ryb mrożonych, pamiętajcie, by odpowiednio wcześniej wyjąć je z zamrażarki. Polecamy rozmrażać je w sposób naturalny. Po rozmrożeniu również opłuczcie je i osuszcie ręcznikiem papierowym. Po przygotowaniu ryby można przejść do smażenia. Jak usmażyć rybę po grecku?

Jak smażyć rybę do ryby po grecku?

Smażenie ryby po grecku nie jest wybitnie skomplikowane. Nie wymaga to wielu czynności, jednak należy trzymać się kilku ważnych kroków. Jak usmażyć rybę po grecku?

Po pierwsze wybierzcie swoją ulubioną odmianę ryby.Następnie posypcie ją mieszanką soli, pieprzu i oregano.Obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym wcześniej oleju roślinnym.

Czas smażenia powinien wynosić ok. 3 minuty na każdą ze stron. Pamiętajcie, by robić to na średniej mocy palnika, żeby zbytnio nie przypiec ryby. Mocne i za długie smażenie spowoduje, że mięso będzie gumowate.

Jakie warzywa i przyprawa do ryby po grecku?

Wiecie już jak smażyć rybę do ryby po grecku. Jest to jednak tylko pierwsza część całego dania. Oprócz ryby trzeba również zadbać o przygotowanie warzyw. Do najbardziej tradycyjnej ryby po grecku będziecie potrzebować pora, cebuli, marchewki, pietruszki i selera. Nie zapomnijcie również o przyprawach. Przygotujcie liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zarówno tradycyjne, jak i bardziej eksperymentalne przepisy na rybę po grecku znajdziecie na naszej stronie.

Ryba po grecku na wigilijnym stole

Znacie już najlepszy sposób na smażenie ryby po grecku. To od niego zależy jej smak oraz delikatność. Stosując się do tych zasad, macie pewność, że wyjdzie idealnie. Zerknijcie na dostępne na naszej stronie przepisy i zaskoczcie w te święta swoją rodzinę przepyszną rybą po grecku.