Dla zdrowia!

Karp to nie tylko smaczna, ale i pełna składników odżywczych ryba. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Jest bogata w białko pozytywnie wpływające między innymi na stan mięśni i kości. W karpiu znajdują się również witaminy z grupy B, a najwięcej jest witaminy B12, która działa korzystnie na układ nerwowy oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia. Ponadto karp zawiera cenne dla zdrowia składniki mineralne. Najwięcej jest tu fosforu, który dba o zdrowe zęby, jak i kości. Z kolei obecność selenu pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie oraz wspiera właściwe działanie tarczycy. Z karpiem wypełnionym cennymi substancjami odżywczymi, nawet zwykły obiad zyska odświętny charakter.
powrót do góryZainspiruj się!

W czasie tradycyjnej kolacji wigilijnej podaje się go na różne sposoby, ale najpopularniejszy jest karp smażony. Rybę można obtoczyć w samej mące, ale warto też przygotować panierkę z bułki tartej. Karp smażony w chrupiącej panierce to nieskomplikowany sposób na pyszne danie! Ciekawą alternatywą jest karp pieczony. Kto wie, może to właśnie on stanie się twoim ulubionym? Karp po żydowsku również należy do kultowych potraw świątecznych. Podobnie jak karp w galarecie, który posiada ogromną grupę wiernych fanów. Raki z karpiem po sudecku są pomysłową metodą na podanie tradycyjnego, dobrze znanego karpia. Wykwintne danie, które z pewnością zaskoczy gości przy świątecznym stole. Zupa rybna z karpia to przepis do wykorzystania o każdej porze roku. Nie jesteś przekonany do zup rybnych? Ta z karpiem w roli głównej jest w stanie zachęcić nawet największego sceptyka. Równie smaczną potrawą na każdą porę roku jest karp oblany masłem. Niech ryba króluje na twoim stole przez nie tylko od święta!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Tradycja podawania karpia podczas kolacji wigilijnej nie sięga tak daleko, jak mogłoby się wydawać. Stał się popularny dopiero w okresie powojennym, kiedy ze względu na niską cenę i łatwość hodowli władze państwowe zdecydowały o jego masowej produkcji.
- Karp jest słodkowodną rybą hodowlaną. Najwcześniej udomowiony został w Chinach – około V wieku p.n.e. Niedługo później przywędrował do Europy, gdzie stał się pierwszą rybą hodowaną w stawach przyklasztornych. Obecnie jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych.
- Początki hodowli karpia w Polsce sięgają XIII wieku. Zajmowano się tym głównie w Małopolsce i na Śląsku.
- Karp może osiągać ponad metr długości i wagę do 30 kg. W praktyce najlepszymi walorami smakowymi charakteryzują się osobniki ważące około 1,2 kg.
- Karp występuje w około 60 krajach, choć w wielu z nich uważany jest za szkodnika.
Z czym to się je?

Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Trudno się dziwić, bo to łatwa w przygotowaniu, mięsista ryba, która smakuje wspaniale nawet bez dodatków. Niektórzy boją się jej mulistego smaku, ale i na to jest sposób. Wystarczy skropić rybę sokiem z cytryny co najmniej godzinę przed smażeniem. Można też moczyć karpia przez kilka godzin w mleku lub obłożyć plastrami cebuli. W jakiej postaci karp prezentuje się najlepiej? Siła jego smaku tkwi w prostocie. Wystarczy posolić go, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. To najpopularniejszy sposób. W takiej formie najczęściej ląduje na świątecznym stole. Dobry karp nie potrzebuje wielu kombinacji. Rybę możemy podawać przez cały rok, jeśli tylko nie zapomnimy o nim zaraz po świętach. To świetny pomysł na obiad, kolację i przekąskę. Popularnością cieszy się karp w galarecie. Kawałki ryby gotuje się w wywarze z włoszczyzny, następnie układa w półmisku, a do odcedzonego wywaru dodaje się żelatynę. Następnie zalewa się nim rybę i po wystudzeniu wstawia do lodówki. To wszystko, co trzeba wiedzieć, by cieszyć się pyszną rybą w galarecie. Do tradycyjnych przepisów należy też karp po żydowsku. Jest to faszerowana ryba na słodko. W przypadku tej potrawy nie istnieje jedna obowiązująca receptura, jednak zawsze serwuje się go na zimno w słodkiej galarecie z rodzynkami i z płatkami migdałowymi. Czasem stawia się na stole dzwonka ryby w całości, a czasem mięso rozdrabnia się i serwuje w postaci farszu zawiniętego w skórę ryby. Każdy ma na niego własny pomysł. Karp jako dość tłusta, mięsista, biała ryba sprawdzi się wyśmienicie również w zupie rybnej! W apetycznych przepisach na karpia można przebierać do woli.
powrót do góry
Komentarze (0)