Karp smażony w chrupiącej panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

340 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia, umyj, po czym odetnij płetwy, ogon oraz łeb. Pokrój w dzwonki.

Krok 2

Każdy kawałek posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce.

Krok 3

Rozgrzej na patelni Ramę. Kładź rybę i smaż najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.

Krok 4

Przełóż gotową rybę do żaroodpornego naczynia. Wstaw do ciepłego piekarnika na kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Karol Ratajek

    Karol Ratajek , 24.12.2015

    proste szybkie i smaczne. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony w chrupiącej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony w chrupiącej panierceKarp smażony w chrupiącej panierce

Karpia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli poszukujesz propozycji prostej i uniwersalnej, to ten przepis jest doskonały. Karp podsmażony na tłuszczu w chrupiącej panierce będzie świetnie smakować z ziemniaczanym purée, kaszą lub ryżem. Chrupiącą panierkę uzyskasz, maczając kawałki ryby najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Dodatkowo, do roztrzepanego jajka warto dodać trochę przypraw. Sprawdzi się m.in. suszona włoszczyzna lub zioła włoskie (szczególnie: bazylia, oregano, kolendra). Rybę podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni – do momentu, w którym stanie się złocista. Aby zyskała dodatkową miękkość, wstaw ją na chwilę do piekarnika. Karpia podawaj z różnymi zestawami sałatek i surówek, na przykład z kiszonej kapusty, cebuli oraz marchewki lub z podsmażanymi burakami. W sezonie letnim przygotuj do niej kompozycję ze świeżych warzyw: pomidorów, ogórków i papryki oraz miksu sałat. Co sądzisz o naszej uniwersalnej propozycji? Wypróbuj i podziel się swoją opinią.