Ryba smażona

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (58)

Dorsz w porach

228

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezwykle harmonijne...
Karp smażony w panierce

81

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby by...
Łosoś w sosie koperkowym

46

średnie

60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np.: makaronów i sałatek. Głównie dlatego, że j...
Uriel - karp smażony

134

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dost...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

35

łatwe

30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowa...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

36

łatwe

60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, które przygotujesz...
Karp smażony z masłem czosnkowym

30

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smażonego karpia z...
Sandacz w prawdziwkach

25

łatwe

30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i...
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"

15

średnie

60 min.
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od święta. Jeżeli...
Karp smażony

23

łatwe

30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obtoczony w specjal...
Łosoś z koprem włoskim

5

łatwe

30 min.
Łosoś to królewska ryba. Przyciąga niezwykle intensywnym, różowawym kolorem i delikatnym smakiem. Można go piec...
Karp smażony w chrupiącej panierce

15

łatwe

45 min.
Karpia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli poszukujesz propozycji prostej i uniwersalnej...
Linguini z cukinią po sycylijsku

7

łatwe

15 min.
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się kształtem przyp...
Sandacz po polsku

15

łatwe

30 min.
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, ma delikatne bia...
Ryba słodko-kwaśna

9

łatwe

30 min.
Jeżeli poszukujesz ciekawej alternatywy dla popularnych sposobów przyrządzania filetów rybnych, wypróbuj przepis...
Sandacz w sosie

13

łatwe

45 min.
Smażony sandacz w sosie to połączenie delikatnej ryby z wyrazistym smakiem przypraw i dodatków. Danie doskonale...
Ryba smażona z imbirem

15

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i e...
Paluszki rybne

8

łatwe

30 min.
Potrzebujesz prostego, a jednocześnie oryginalnego sposobu, aby podać rybę na obiad? W takim razie koniecznie za...
Sandacz smażony w borowikach

10

łatwe

30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim razie koniecznie...
Steki rybne

15

łatwe

30 min.
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację pr...
Chińska zupa rybna

5

łatwe

30 min.
Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni polskiej. Jeśli...
Sola w pomarańczach

10

łatwe

30 min.
Panierowana ryba z sosem tatarskim

6

łatwe

30 min.
Przepisów na niebanalnie podaną rybę, która nie rozpadnie się i nie będzie sucha, nigdy dość. Ryba w chrupiącej...
Sandacz po kujawsku

6

łatwe

30 min.
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak coraz chętniej...
Aromatyczny sandacz w ziołach

6

łatwe

30 min.
To niebywałe, że w jednej papierowej torebce może zmieścić się tak bogata kompozycja warzyw, które będą stanowić...
Pstrąg w migdałach

11

średnie

30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będz...
Łosoś w śródziemnomorskim stylu

5

łatwe

15 min.
Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocno pomidorowym...
Panga w ananasach

12

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażonaRyba smażona

Jest wiele sposobów na przygotowanie ryb: pieczenie, duszenie, smażenie. Czasem podaje się je także na surowo lub jedynie marynuje. Smażenie jest jednak jedną z najszybszych opcji, pozwala również na przygotowanie jej z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych jest chrupiąca panierka. Zazwyczaj przyrządza się ją z bułki tartej, ale do smażonych ryb pasować będą też płatki kukurydziane czy mielone migdały. W takiej wersji danie będzie bardziej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest japońska panierka typu panko, z większymi kawałkami pieczywa. W ten sposób zrobisz rybę na codzienny obiad, a także tę w wydaniu świątecznym, np. karpia smażonego w panierce. Jeśli lubisz chrupiące dania, zrób także panierkę z wiórków kokosowych. Paluszki rybne w cieście kokosowym to doskonały sposób nie tylko na obiad, ale również przekąskę na przyjęcie. Kawałki białej ryby wystarczy obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć. Ryba smażona to jednak nie tylko panierka. To także dania z dodatkiem warzyw, tak jak popularna ryba po grecku, którą serwuje się z duszoną marchewką, cebulą oraz selerem. Jeśli lubisz pesto, wykorzystaj je przy smażeniu łososia z pomidorkami. Będzie pasowało zwłaszcza to w zielonej, bazyliowej wersji, która doskonale podkreśli smak ryby oraz pomidorków. Smażona ryba to także dobry sposób na to, by próbować nowych smaków. Pasować będzie do niej np. smażony koper włoski, czyli fenkuł, który dobrze wypadnie podany z łososiem albo dorszem. Dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie smaki w daniach głównych, doskonałe będą przepisy na ryby z owocami. Sola w pomarańczach to danie proste i jednocześnie dość oryginalne. Wystarczy jedynie podsmażyć warzywa: marchewkę i pora, a następnie rybę. Do całości należy potem dodać świeże, podzielone na cząstki pomarańcze. Cytrusowy smak posiada także karp limonkowy. Dzięki dodatkowi kolendry jest on jeszcze bardziej podkreślony, a dodatek ostrej papryczki chili lekko go przełamuje. Ryby smażone to podstawa dań na wiele okazji. Sprawdź nasze propozycje na to, jak je przyrządzić i wybierz najlepszą dla siebie.