Ryba smażona

59 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (59)

Dorsz w porach

239

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Karp smażony w panierce

82

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Łosoś w sosie koperkowym

47

średnie

60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np.: makaronów i sałatek. Główni...
Uriel - karp smażony

134

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

35

łatwe

30 min.
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i pros...
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

37

łatwe

60 min.
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, któr...
Karp smażony z masłem czosnkowym

30

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Sandacz w prawdziwkach

29

łatwe

30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Smaczna ryba z warzywami "po grecku"

15

średnie

60 min.
Smaczna ryba z warzywami „po grecku” to znany i lubiany sposób na rybę, nie tylko od...
Karp smażony

23

łatwe

30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obto...
Łosoś z koprem włoskim

5

łatwe

30 min.
Łosoś to królewska ryba. Przyciąga niezwykle intensywnym, różowawym kolorem i delikatnym smakiem...
Karp smażony w chrupiącej panierce

15

łatwe

45 min.
Karpia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli poszukujesz propozycji prostej i...
Linguini z cukinią po sycylijsku

7

łatwe

15 min.
Linguini to rodzaj włoskiego makaronu, pochodzący z południowej części kraju. Charakteryzuje się...
Sandacz po polsku

17

łatwe

30 min.
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, m...
Ryba słodko-kwaśna

9

łatwe

30 min.
Jeżeli poszukujesz ciekawej alternatywy dla popularnych sposobów przyrządzania filetów rybnych, w...
Sandacz w sosie

14

łatwe

45 min.
Smażony sandacz w sosie to połączenie delikatnej ryby z wyrazistym smakiem przypraw i dodatków. D...
Ryba smażona z imbirem

15

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym ob...
Paluszki rybne

8

łatwe

30 min.
Potrzebujesz prostego, a jednocześnie oryginalnego sposobu, aby podać rybę na obiad? W takim razi...
Sandacz smażony w borowikach

10

łatwe

30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim ra...
Steki rybne

15

łatwe

30 min.
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad...
Panierowana ryba z sosem tatarskim

7

łatwe

30 min.
Przepisów na niebanalnie podaną rybę, która nie rozpadnie się i nie będzie sucha, nigdy dość. Ryb...
Chińska zupa rybna

5

łatwe

30 min.
Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni p...
Sola w pomarańczach

10

łatwe

30 min.
Sandacz po kujawsku

8

łatwe

30 min.
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak...
Aromatyczny sandacz w ziołach

7

łatwe

30 min.
To niebywałe, że w jednej papierowej torebce może zmieścić się tak bogata kompozycja warzyw, któr...
Pstrąg w migdałach

11

średnie

30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi...
Łosoś w śródziemnomorskim stylu

5

łatwe

15 min.
Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocn...
Panga w ananasach

12

łatwe

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażonaRyba smażona

Jest wiele sposobów na przygotowanie ryb: pieczenie, duszenie, smażenie. Czasem podaje się je także na surowo lub jedynie marynuje. Smażenie jest jednak jedną z najszybszych opcji, pozwala również na przygotowanie jej z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych jest chrupiąca panierka. Zazwyczaj przyrządza się ją z bułki tartej, ale do smażonych ryb pasować będą też płatki kukurydziane czy mielone migdały. W takiej wersji danie będzie bardziej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest japońska panierka typu panko, z większymi kawałkami pieczywa. W ten sposób zrobisz rybę na codzienny obiad, a także tę w wydaniu świątecznym, np. karpia smażonego w panierce. Jeśli lubisz chrupiące dania, zrób także panierkę z wiórków kokosowych. Paluszki rybne w cieście kokosowym to doskonały sposób nie tylko na obiad, ale również przekąskę na przyjęcie. Kawałki białej ryby wystarczy obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć. Ryba smażona to jednak nie tylko panierka. To także dania z dodatkiem warzyw, tak jak popularna ryba po grecku, którą serwuje się z duszoną marchewką, cebulą oraz selerem. Jeśli lubisz pesto, wykorzystaj je przy smażeniu łososia z pomidorkami. Będzie pasowało zwłaszcza to w zielonej, bazyliowej wersji, która doskonale podkreśli smak ryby oraz pomidorków. Smażona ryba to także dobry sposób na to, by próbować nowych smaków. Pasować będzie do niej np. smażony koper włoski, czyli fenkuł, który dobrze wypadnie podany z łososiem albo dorszem. Dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie smaki w daniach głównych, doskonałe będą przepisy na ryby z owocami. Sola w pomarańczach to danie proste i jednocześnie dość oryginalne. Wystarczy jedynie podsmażyć warzywa: marchewkę i pora, a następnie rybę. Do całości należy potem dodać świeże, podzielone na cząstki pomarańcze. Cytrusowy smak posiada także karp limonkowy. Dzięki dodatkowi kolendry jest on jeszcze bardziej podkreślony, a dodatek ostrej papryczki chili lekko go przełamuje. Ryby smażone to podstawa dań na wiele okazji. Sprawdź nasze propozycje na to, jak je przyrządzić i wybierz najlepszą dla siebie.