Przepisy na Ryby Smażone | Przepisy.pl pixel

Dania ze Smażoną Rybą

63 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażonaRyba smażona

Jest wiele sposobów na przygotowanie ryb: pieczenie, duszenie, smażenie. Czasem podaje się je także na surowo lub jedynie marynuje. Smażenie jest jednak jedną z najszybszych opcji, pozwala również na przygotowanie jej z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych jest chrupiąca panierka. Zazwyczaj przyrządza się ją z bułki tartej, ale do smażonych ryb pasować będą też płatki kukurydziane czy mielone migdały. W takiej wersji danie będzie bardziej chrupiące. Dobrym rozwiązaniem jest japońska panierka typu panko, z większymi kawałkami pieczywa. W ten sposób zrobisz rybę na codzienny obiad, a także tę w wydaniu świątecznym, np. karpia smażonego w panierce. Jeśli lubisz chrupiące dania, zrób także panierkę z wiórków kokosowych. Paluszki rybne w cieście kokosowym to doskonały sposób nie tylko na obiad, ale również przekąskę na przyjęcie. Kawałki białej ryby wystarczy obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć. Ryba smażona to jednak nie tylko panierka. To także dania z dodatkiem warzyw, tak jak popularna ryba po grecku, którą serwuje się z duszoną marchewką, cebulą oraz selerem. Jeśli lubisz pesto, wykorzystaj je przy smażeniu łososia z pomidorkami. Będzie pasowało zwłaszcza to w zielonej, bazyliowej wersji, która doskonale podkreśli smak ryby oraz pomidorków. Smażona ryba to także dobry sposób na to, by próbować nowych smaków. Pasować będzie do niej np. smażony koper włoski, czyli fenkuł, który dobrze wypadnie podany z łososiem albo dorszem. Dla wszystkich tych, którzy lubią słodkie smaki w daniach głównych, doskonałe będą przepisy na ryby z owocami. Sola w pomarańczach to danie proste i jednocześnie dość oryginalne. Wystarczy jedynie podsmażyć warzywa: marchewkę i pora, a następnie rybę. Do całości należy potem dodać świeże, podzielone na cząstki pomarańcze. Cytrusowy smak posiada także karp limonkowy. Dzięki dodatkowi kolendry jest on jeszcze bardziej podkreślony, a dodatek ostrej papryczki chili lekko go przełamuje. Ryby smażone to podstawa dań na wiele okazji. Sprawdź nasze propozycje na to, jak je przyrządzić i wybierz najlepszą dla siebie.