Sandacz w sosie borowikowym - smażony: filet | Przepisy.pl pixel

Sandacz smażony w borowikach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza podziel na mniejsze kawałki, oprósz delikatnie przyprawami i mąką.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i margaryny i smaż powoli rybę z obu stron, aż będzie złocista.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos. W rondlu rozgrzej drugą łyżkę oleju i margaryny, podsmaż na nich posiekany czosnek i szalotkę.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 3

Krok 4

Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do rondelka.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 5

Krok 6

Wlej płyn do rondelka. Gotuj chwilę, aż powstanie gęsty sos. Usmażonego sandacza podawaj na sosie borowikowym udekorowanym gałązkami koperku.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mephisto 76

    Mephisto 76 , 27.05.2016

    Świetny przepis,dziś zrobiłem sandacza zgodnie z przepisem...Wyszedł b.dobrze. Gratuluje przepisu Pozdrawiam Serdecznie Mephisto76 [Daniel]

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz smażony w borowikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz smażony w borowikachSandacz smażony w borowikach

Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim razie koniecznie przygotuj sandacza smażonego w borowikach. Sekret tej potrawy tkwi w sosie, który wykonasz, łącząc ze sobą sos borowikowy z wodą i śmietaną, a następnie dodając do niego podsmażony czosnek, cebulę szalotkę oraz grzyby. By uzyskać zupełnie nowy smak, dorzuć do sosu kilka pokrojonych suszonych pomidorów. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie przygotowanie ryby. Przed wrzuceniem filetów na patelnię, pokrój je na mniejsze kawałki i oprócz delikatnie przyprawami i mąką (sandacza możesz ewentualnie zastąpić okoniem lub pstrągiem). Dobrym pomysłem będzie także skropienie każdego kawałka odrobiną soku z cytryny – po usmażeniu mięso stanie się chrupiące i soczyste. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkreślić smak dania, użyj ulubionych przypraw. Oprócz świeżo zmielonego pieprzu, doskonale nadadzą się: majeranek, tymianek, a nawet mięta czy kolendra. Gotową rybę udekoruj gałązkami koperku i podawaj razem z sosem.