Sandacz smażony w borowikach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza podziel na mniejsze kawałki, oprósz delikatnie przyprawami i mąką.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i margaryny i smaż powoli rybę z obu stron, aż będzie złocista.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos. W rondlu rozgrzej drugą łyżkę oleju i margaryny, podsmaż na nich posiekany czosnek i szalotkę.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 3

Krok 4

Grzyby pokrój w paseczki i dodaj do rondelka.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 5

Krok 6

Wlej płyn do rondelka. Gotuj chwilę, aż powstanie gęsty sos. Usmażonego sandacza podawaj na sosie borowikowym udekorowanym gałązkami koperku.

Sandacz smażony w borowikach - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mephisto 76

    Mephisto 76

    Świetny przepis,dziś zrobiłem sandacza zgodnie z przepisem...Wyszedł b.dobrze. Gratuluje przepisu Pozdrawiam Serdecznie Mephisto76 [Daniel]

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz smażony w borowikachSandacz smażony w borowikach

Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim razie koniecznie przygotuj sandacza smażonego w borowikach. Sekret tej potrawy tkwi w sosie, który wykonasz, łącząc ze sobą sos borowikowy z wodą i śmietaną, a następnie dodając do niego podsmażony czosnek, cebulę szalotkę oraz grzyby. By uzyskać zupełnie nowy smak, dorzuć do sosu kilka pokrojonych suszonych pomidorów. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie przygotowanie ryby. Przed wrzuceniem filetów na patelnię, pokrój je na mniejsze kawałki i oprócz delikatnie przyprawami i mąką (sandacza możesz ewentualnie zastąpić okoniem lub pstrągiem). Dobrym pomysłem będzie także skropienie każdego kawałka odrobiną soku z cytryny – po usmażeniu mięso stanie się chrupiące i soczyste. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkreślić smak dania, użyj ulubionych przypraw. Oprócz świeżo zmielonego pieprzu, doskonale nadadzą się: majeranek, tymianek, a nawet mięta czy kolendra. Gotową rybę udekoruj gałązkami koperku i podawaj razem z sosem.