Składniki
400 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
150 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.
Krok 3
Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.
Krok 4
Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz w prawdziwkach
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.