
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
150 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2
Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.

Krok 3
Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.

Krok 4
Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz w prawdziwkach
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.