Sandacz w prawdziwkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

371 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 3

Krok 4

Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Rafał Kapitańczuk

    Rafał Kapitańczuk, 17.01.2020

    poezja smaku polecam dodać odrobinę świeżego kopru oraz łyżeczkę cukru do sosu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w prawdziwkach                  Sandacz w prawdziwkach

Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.