Składniki
400 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
50 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.
Krok 3
Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.
Krok 4
Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz w prawdziwkach
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.