Sandacz w prawdziwkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz w prawdziwkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

50 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i wstaw na 30 minut do lodówki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę i majeranek posiekaj. Prawdziwki po oczyszczeniu pokrój w plasterki.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną wcześniej szalotkę, dodaj grzyby i przesmaż je.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 3

Krok 4

Zalej grzyby winem i śmietaną, dodaj majeranek. Dopraw pokruszoną Przyprawą w Mini kostce Czosnek Knorr. Duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie przesmaż zamarynowanego sandacza. W połowie smażenia dodaj masło. Podawaj z prawdziwkami, dobrym makaronem i lekką sałatką.

Sandacz w prawdziwkach                   - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 13.12.2020

    Tak. Uwielbiam ryby i uwielbiam grzyby, dlatego też połączenie tych smaków uważam za idealne. Staram się jak najczęściej serwować swoim najbliższym zdrowe dania, a potrawy rybne są moim numerem jeden. Jestem zwolenniczką używania świeżych produktów podczas gotowania jeśli jest taka możliwość. Dlatego w sezonie preferuję świeże grzyby od znanych i sprawdzonych dostawców. Do sosu dodaję również kilka ząbków świeżego czosnku zamiast mini kostki. Kroję je w paski i smażę razem z cebulą. Kocham ten unoszący się w kuchni zapach podczas jego smażenia. Jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę zmielonego siemienia lnianego. Coś pysznego. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kapitańczuk

    Rafał Kapitańczuk , 17.01.2020

    poezja smaku polecam dodać odrobinę świeżego kopru oraz łyżeczkę cukru do sosu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz w prawdziwkach                   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w prawdziwkach                  Sandacz w prawdziwkach

Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i grzybów nie jest dość powszechne, ale gwarantujemy, że nie będziesz żałować. Sandacz to słodkowodna ryba, której mięso jest jędrne, soczyste i prawie całkowicie pozbawione ości. W kremowym sosie z prawdziwkami i dodatkiem wytrawnego wina tworzy idealne połączenie smaków, które zapadnie ci w pamięć na długi czas. Jeżeli w trakcie gotowania dodasz do niego posiekaną szarotkę – efekt będzie jeszcze lepszy. Pamiętaj, aby najpierw odpowiednio zamarynować rybę. Najlepiej, jeżeli sandacz spędzi około pół godziny w otulinie z przypraw i soku z cytryny. Potem możesz go smażyć na gorącej patelni. Tak przyrządzony sandacz może ogrywać rolę dania głównego, albo dodatku do makaronu i świeżej sałatki.