Ryba z zapieczonymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z zapieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 sztuk

5 sztuk

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

30 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i pokrój w pół księżyce, po czym przełóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp przyprawą do ryb, posiekanym czosnkiem, liśćmi rozmarynu i wstaw do piekarnika.

Krok 2

Piecz w 180 °C przez 40 minut, aż ziemniaki będą złotego koloru i chrupiące.

Krok 3

Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, posyp je kruszonym serem feta.

Krok 4

Resztą oliwy z oliwek polej filety rybne, oprósz je przyprawą Knorr i smaż na teflonowej patelni z obu stron, aż ryba będzie lekko rumiana.

Krok 5

Podawaj rybę polaną sokiem z cytryny, posypaną świeżą pietruszką, udekorowaną szczypiorkiem i z pieczonymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
ryba po japońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej