Ryba z zapieczonymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z zapieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 sztuk

5 sztuk

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i pokrój w pół księżyce, po czym przełóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp przyprawą do ryb, posiekanym czosnkiem, liśćmi rozmarynu i wstaw do piekarnika.

Krok 2

Piecz w 180 °C przez 40 minut, aż ziemniaki będą złotego koloru i chrupiące.

Krok 3

Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika, posyp je kruszonym serem feta.

Krok 4

Resztą oliwy z oliwek polej filety rybne, oprósz je przyprawą Knorr i smaż na teflonowej patelni z obu stron, aż ryba będzie lekko rumiana.

Krok 5

Podawaj rybę polaną sokiem z cytryny, posypaną świeżą pietruszką, udekorowaną szczypiorkiem i z pieczonymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z zapieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba Veracruz
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej