Ryba w sosie pieczarkowym: zapiekana z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Ryba z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

814 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawami. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

W tym czasie pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i dodaj pieczarki.

Krok 3

Sos koperkowy Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną i zagotuj. Dodaj pieczarki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść margaryną, wlej kilka łyżek sosu, a następnie ułóż filety ryby.

Krok 5

Resztę sosu wlej do naczynia, przykrywając rybę. Wierzch posyp pokrojoną w paski papryką. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée.

2

Opinie o przepisie

  • Jacob

    Jacob , 02.02.2022

    Robię już drugi raz, teraz nie mam pieczarek więc daje pora. Również pasuje. Przepis zostaje w notesie. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Kroczek

    Maja Kroczek , 05.10.2018

    Przepyszne! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z sosem pieczarkowymRyba z sosem pieczarkowym

Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie dla kilku osób? Mówisz i masz! Co powiesz na rybę w sosie pieczarkowym? Zapoznaj się z naszym przepisem i sprawdź na własnej (i nie tylko!) skórze.

Dla kogo?

Dla wielbicieli darów mórz, rzek, jezior i stawów! Dla tych, którzy lubią i często jedzą ryby, ale też dla każdego, kto chciałby się wreszcie do nich przekonać.

Na jaką okazję?

Tak przygotowana ryba w delikatnym, kremowym sosie pieczarkowym poleca się na kolację – w towarzystwie na przykład gotowanych warzyw będzie pożywnym, zdrowym i przede wszystkim pysznym posiłkiem.

Czy wiesz, że?

Ryby są źródłem białka, a także dużej ilości kwasów omega-3. Zaleca się, aby jeść je 2–3 razy w tygodniu.

Dla urozmaicenia:

W tym przepisie użyć możesz dowolnej ryby – takiej, na jaką tylko masz ochotę! Najważniejsze jest przygotowanie – z naszym przepisem na rybę będzie ona wręcz rozpływała się w ustach.