Kolorowa rolada z łososia z koperkowym sosem
średnie
354 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
8 plastrów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos koperkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry – możesz to zrobić obieraczką do warzyw. Następnie plastry rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – gdy zmięknie otrzyj je z nadmiaru soków.

Krok 2
Filet łososia przekrój wzdłuż nie docinając do końca i rozłóż, jak książkę. Sandacza pokrój na paski o równym przekroju. Ryby posyp Przyprawa do ryb Knorr.

Krok 3
Na desce ułóż plastry cukinii, następnie połóż na nich sandacza i całość zwiń. Przygotowany filet z cukinią połóż w środku rozłożonego łososia – posyp pokrojonym drobno koperkiem i zwiń w roladę.

Krok 4
Na arkusz aluminiowej folii połóż pergamin – ten skrop lekko oliwą a następnie rozłóż plastry suszonej szynki. Nanieś przygotowana roladę.

Krok 5
Roladę zwiń ścisło, następnie całość zawiń wraz z pergaminem w folię aluminiową. Końce ściśnij. Roladę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj z kremowym sosem koperkowym.


Dobra rada:
Roladę możesz podawać na ciepło, a także i na zimno.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowa rolada z łososia z koperkowym sosem
Fantastyczna przystawka lub niezrównane danie główne. Podobno ryby głosu nie mają, ale smaku z pewnością nie można im odmówić! Chcesz samodzielnie przygotować danie, które wygląda jak spod ręki szefa kuchni renomowanej restauracji? Przepis na kolorową roladę z łososiem i koperkowym sosem jest wszystkim, czego ci trzeba!
Dla kogo?
Jeśli lubisz odkrywać kulinarne nowinki, z łososiową roladą poczujesz się w swoim żywiole. Sprawdzony patent na wprowadzenie ryb do jadłospisu. Ani się obejrzysz, a zaczną pojawiać się na twoim talerzu znacznie częściej niż do tej pory.
Na jaką okazję?
Połączenie łososia, sandacza i szynki schwarzwaldzkiej uświetni największą uroczystość. Dla takich przysmaków będziesz chętniej organizować eleganckie przyjęcia. Krawat pod kuchennym fartuchem nie zaszkodzi!
Czy wiesz, że?
Swojski koperek jest bardzo popularny w krajach Skandynawii i Rosji. Tamtejsze zupy oraz sosy rybne nie mogą się bez niego obejść.
Dla urozmaicenia:
Nie załamuj rąk, jeśli nie masz do dyspozycji szynki schwarzwaldzkiej. Inne gatunki również smakują wyśmienicie! Używaj zamiennie włoskiej szynki parmeńskiej lub hiszpańskiej serrano.