Znana wszystkim, pomarańczowa dynia zwyczajna to tylko jedna odmiana w wyjątkowo dużej rodzinie. Czy wiecie, że cukinia, kabaczek, patison i ogórek także do niej należą?
Dynia zwyczajna ma łagodny, prawie neutralny smak. Jej miąższ podczas gotowania zupełnie się rozpada. Dynie z tej rodziny hodowane są również dla pestek, z których wytłacza się cudowny olej. Ciemnozielony, o bardzo zdecydowanym, wręcz orzechowym smaku. Polecam do sałaty, makaronów.

https://www.przepisy.pl/przepis/salata-lodowa-z-dynia

Ani jedna część dyni nie może się zmarnować. Pestki po wyjęciu środka wystarczy pozostawić na kilka dni na parapecie ułożone na ściereczce, aby obeschły. W mojej kuchni często wykorzystuję właśnie pestki dyni. Przed dodaniem do potraw zazwyczaj prażę je na patelni. Smak robi się jeszcze bardziej intensywny, a pestki stają się kruche i chrupiące.

Ciekawą odmianą jest dynia makaronowa. Nazwana tak ponieważ w trakcie gotowania jej miąższ rozpada się na tysiące drobnych nitek. Przed gotowaniem lub pieczeniem należy dynię przeciąć na pół, a pestki usunąć. Połówki zawinąć w folię i wstawić do piekarnika. Kiedy miąższ stanie się miękki wystarczy delikatnie zeskrobać go widelcem. Przyjmuje wtedy kształt długich włókien, przypominających nitki makaronu.

Z takiej dyni można przyrządzić sałatkę, na przykład z rybą. Brzmi zachęcająco? Spróbujcie sami. W sałatce pojawi się także olej z pestek. Pycha.

Sałatka z rybą i dynia makaronową:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 300 g dyni makaronowej upieczonej i zamienionej w makaronowe nitki
- 200 g białej ryby dorsza, sandacza, tilapii lub innej, wcześniej ugotowanej
- 50 ml (4 łyżki) oleju z pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- ½ pęczka świeżej natki kolendry
- 1 Sos sałatkowy włoski Knorr
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
- 2 łyżki pestek dyni, prażonych na patelni
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 cykorie

Sposób przygotowania:

W dużej misce przygotuj sos sałatkowy Knorr z olejem z dyni, miodem i sokiem pomarańczowym. Do miski dodaj, wcześniej przygotowany, makaron z dyni, drobne kawałki ryby, posiekaną natkę kolendry, kawałki papryki i uprażone pestki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj z sosem. Podawaj na liściach cykorii.

Lubię też dynię makaronową na ostro, z mięsem kurczaka i papryczką chili. Przepis w następnym wpisie blogowym. Zapraszam serdecznie.