https://www.przepisy.pl/przepis/salata-lodowa-z-dynia
Ani jedna część dyni nie może się zmarnować. Pestki po wyjęciu środka wystarczy pozostawić na kilka dni na parapecie ułożone na ściereczce, aby obeschły. W mojej kuchni często wykorzystuję właśnie pestki dyni. Przed dodaniem do potraw zazwyczaj prażę je na patelni. Smak robi się jeszcze bardziej intensywny, a pestki stają się kruche i chrupiące.
Z takiej dyni można przyrządzić sałatkę, na przykład z rybą. Brzmi zachęcająco? Spróbujcie sami. W sałatce pojawi się także olej z pestek. Pycha.
Sałatka z rybą i dynia makaronową:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g dyni makaronowej upieczonej i zamienionej w makaronowe nitki
- 200 g białej ryby dorsza, sandacza, tilapii lub innej, wcześniej ugotowanej
- 50 ml (4 łyżki) oleju z pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- ½ pęczka świeżej natki kolendry
- 1 Sos sałatkowy włoski Knorr
- ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
- 2 łyżki pestek dyni, prażonych na patelni
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 cykorie
Sposób przygotowania:
W dużej misce przygotuj sos sałatkowy Knorr z olejem z dyni, miodem i sokiem pomarańczowym. Do miski dodaj, wcześniej przygotowany, makaron z dyni, drobne kawałki ryby, posiekaną natkę kolendry, kawałki papryki i uprażone pestki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj z sosem. Podawaj na liściach cykorii.
Lubię też dynię makaronową na ostro, z mięsem kurczaka i papryczką chili. Przepis w następnym wpisie blogowym. Zapraszam serdecznie.
Komentarze (0)