Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
łatwe
1085 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
8 listki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.

Krok 2
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.

Krok 3
Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Krok 4
Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.

Krok 5
Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.


Dobra rada:
Tak przygotowane polędwiczki podawaj na ziemniaczanym purée z warzywna sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obiadu. Szczególnie dobrze sprawdzą się podczas świąt i uroczystych posiłków. Są nieco pracochłonne, ale zarówno ich smak, jak i wygląd, wynagradzają pracę włożoną w ich przygotowanie. Zamarynuj pokrojone polędwiczki w majonezie z pikantnym ketchupem, który nada im wyrazistości. Mięso podsmaż, by zamknąć jego włókna – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia i pozostanie soczyste. Następnie na każdym kawałku ułóż kolorowe warzywa: cukinię i pomidora. Przyrządź posypkę z niebieskiego pleśniowego sera – ma wyrazisty smak, który zrównoważy delikatna cukinia i słodki pomidor. Żeby była chrupiąca, połącz ser z pokrojonym na kawałki tostowym pieczywem i orzeszkami piniowymi. Polędwiczki wieprzowe z niebieskim serem podawaj z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi, bułeczkami ziołowymi i sałatką ze świeżych, chrupiących warzyw. Spróbuj i przekonaj się, że przygotowanie delikatnego mięsa może być bardzo proste.