Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
łatwe
1088 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
8 listki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.

Krok 2
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.

Krok 3
Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Krok 4
Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.

Krok 5
Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.


Dobra rada:
Tak przygotowane polędwiczki podawaj na ziemniaczanym purée z warzywna sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem
Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obiadu. Szczególnie dobrze sprawdzą się podczas świąt i uroczystych posiłków. Są nieco pracochłonne, ale zarówno ich smak, jak i wygląd, wynagradzają pracę włożoną w ich przygotowanie. Zamarynuj pokrojone polędwiczki w majonezie z pikantnym ketchupem, który nada im wyrazistości. Mięso podsmaż, by zamknąć jego włókna – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia i pozostanie soczyste. Następnie na każdym kawałku ułóż kolorowe warzywa: cukinię i pomidora. Przyrządź posypkę z niebieskiego pleśniowego sera – ma wyrazisty smak, który zrównoważy delikatna cukinia i słodki pomidor. Żeby była chrupiąca, połącz ser z pokrojonym na kawałki tostowym pieczywem i orzeszkami piniowymi. Polędwiczki wieprzowe z niebieskim serem podawaj z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi, bułeczkami ziołowymi i sałatką ze świeżych, chrupiących warzyw. Spróbuj i przekonaj się, że przygotowanie delikatnego mięsa może być bardzo proste.