Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

893 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1029 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

8 listki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane polędwiczki podawaj na ziemniaczanym purée z warzywna sałatką.

3

Opinie o przepisie

  • Bożena Pisarek

    Bożena Pisarek , 07.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Czapor

    Alina Czapor , 03.01.2016

    Pysznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zborek

    Ewa Zborek , 23.12.2015

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obiadu. Szczególnie dobrze sprawdzą się podczas świąt i uroczystych posiłków. Są nieco pracochłonne, ale zarówno ich smak, jak i wygląd, wynagradzają pracę włożoną w ich przygotowanie. Zamarynuj pokrojone polędwiczki w majonezie z pikantnym ketchupem, który nada im wyrazistości. Mięso podsmaż, by zamknąć jego włókna – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia i pozostanie soczyste. Następnie na każdym kawałku ułóż kolorowe warzywa: cukinię i pomidora. Przyrządź posypkę z niebieskiego pleśniowego sera – ma wyrazisty smak, który zrównoważy delikatna cukinia i słodki pomidor. Żeby była chrupiąca, połącz ser z pokrojonym na kawałki tostowym pieczywem i orzeszkami piniowymi. Polędwiczki wieprzowe z niebieskim serem podawaj z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi, bułeczkami ziołowymi i sałatką ze świeżych, chrupiących warzyw. Spróbuj i przekonaj się, że przygotowanie delikatnego mięsa może być bardzo proste.