Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 pęczka
2 sztuki
10 sztuk
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój na steki po około 8 dekagramów. Każdy stek delikatnie spłaszcz w dłoniach tak, aby powstał medalion.
Krok 2
Mięso zamarynuj w oliwie, przeciśniętym czosnku, posiekanym estragonie oraz przyprawie Knorr.
Krok 3
Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Dodaj do mięsa i całość marynuj co najmniej 1 godzinę.
Krok 4
Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony przewracając co jakiś czas. Wraz z mięsem smaż również pieczarki. Po usmażeniu ułóż pieczarki na wierzchu mięsa i skrop pozostałą marynatą. Podawaj samodzielnie lub z sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoskie medaliony z polędwiczki
Włoskie inspiracje w twojej kuchni. Z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Włoskie medaliony z polędwiczki to miękkie kawałki mięsa w aromatycznej, ziołowej marynacie, które podbijają serca każdego, kto ich spróbował. Smak czosnku łączy się tu z nutą oliwy z oliwek oraz świeżym estragonem. Co zrobić, żeby z wieprzowej polędwiczki powstały medaliony? To bardzo proste. Mięso pokrój na niewielkie steki, a następnie delikatnie spłaszcz w dłoniach i gotowe. Smakowitym dodatkiem do mięsa są grillowane połówki pieczarek. Marynuj je w tej samej mieszance co medaliony przez ok. godzinę, a następnie grilluj razem z kawałkami mięsa, do chwili, aż staną się brunatne. Przed podaniem włoskiego specjału, skrop go pozostałą marynatą i udekoruj świeżym estragonem. Mniam!