Medaliony z polędwicy wieprzowej – włoskie | Przepisy.pl pixel

Włoskie medaliony z polędwiczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 sztuki

10 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój na steki po około 8 dekagramów. Każdy stek delikatnie spłaszcz w dłoniach tak, aby powstał medalion.

Włoskie medaliony z polędwiczki  - Krok 1

Krok 2

Mięso zamarynuj w oliwie, przeciśniętym czosnku, posiekanym estragonie oraz przyprawie Knorr.

Włoskie medaliony z polędwiczki  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Dodaj do mięsa i całość marynuj co najmniej 1 godzinę.

Włoskie medaliony z polędwiczki  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony przewracając co jakiś czas. Wraz z mięsem smaż również pieczarki. Po usmażeniu ułóż pieczarki na wierzchu mięsa i skrop pozostałą marynatą. Podawaj samodzielnie lub z sałatką.

Włoskie medaliony z polędwiczki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie medaliony z polędwiczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie medaliony z polędwiczki Włoskie medaliony z polędwiczki

Nadszedł czas na włoskie inspiracje w Twojej kuchni dzięki przepisowi na medaliony z polędwicy wieprzowej!  Z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Włoskie medaliony z polędwiczki to miękkie kawałki mięsa w aromatycznej, ziołowej marynacie, które podbijają serca każdego, kto ich spróbował. 

Dla kogo?

Każdy fan smacznych receptur z mięsem w roli głównej będzie zadowolony z naszej propozycji. Co zrobić, żeby z wieprzowej polędwiczki powstały medaliony? To bardzo proste. Mięso pokrój na niewielkie steki, a następnie delikatnie spłaszcz w dłoniach i gotowe. W tym daniu smak czosnku łączy się z nutą oliwy z oliwek oraz świeżym estragonem.

Na jaką okazję?

Włoskie medaliony z polędwiczki to wykwintne danie, którego nie może zabraknąć na stole podczas większej uroczystości. Imieniny, urodziny, rocznica – każda z tych uroczystości będzie doskonałą okazją do przygotowania naszej propozycji. Medaliony wieprzowe przepis już na Ciebie czeka!

Czy wiesz, że?

Medaliony wieprzowe przyrządzisz z cenionego mięsa, jakim jest polędwiczka. Ta część tylnej półtuszy jest wyjątkowo smaczna i daje doskonałe rezultaty w kuchni. Dobrze przyrządzone medaliony z polędwiczki wieprzowej muszą więc zachwycać smakiem i soczystością. Skusisz się?

Dla urozmaicenia:

Smakowitym dodatkiem do mięsa są grillowane połówki pieczarek. Marynuj je w tej samej mieszance co medaliony przez ok. godzinę, a następnie grilluj razem z kawałkami mięsa, do chwili, aż staną się brunatne. Przed podaniem włoskiego specjału, skrop go pozostałą marynatą i udekoruj świeżym estragonem. Mniam!