Polędwiczka w glazurze rabarbarowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka w glazurze rabarbarowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu , oprósz obficie przyprawą Knorr , która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę gdy się zeszkli dodaj korę cynamonu, rabarbar , całość smaż chwilę aż rabarbar się zacznie rozpadać , wlej wtedy ocet balsamiczny, cukier i miód , dodaj kilka rozgniecionych widelcem truskawek i zielony pieprz. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.

Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - Krok 2

Krok 3

Polędwiczki ułóż na blasze do pieczenia na pergaminie , wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut.

Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - Krok 3

Krok 4

Do pozostałej w garnku glazury dodaj masło i dokładnie je wmieszaj w sos . Mięso pokrój w odpowiednie plastry ułóż na gotowym sosie.

Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty dla zbalansowania smaku możesz dodać kilka łyżek octu balsamicznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka w glazurze rabarbarowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka w glazurze rabarbarowej Polędwiczka w glazurze rabarbarowej

Smak polędwicy wieprzowej bardzo dobrze podkreślisz dodatkiem wielu owoców. Jeśli szukasz alternatywy dla jabłek, gruszek czy śliwek, sięgnij po rabarbar i przygotuj z niego pyszną glazurę do mięsa. Żeby przełamać kwaskowatość rabarbaru, do glazury dodaj miód, ocet balsamiczny i cukier Muscavodo. Ten ostatni ma lekko karmelowy posmak, więc bardzo dobrze pasuje do kwaskowatego rabarbaru. Dodaj także cynamon, który nada całości korzennego aromatu. Dobrze sprawdzą się również truskawki. Część glazury użyj do natarcia mięsa przed pieczeniem, a część w jego trakcie. Z reszty przygotuj sos, na którym podasz pokrojone w kawałki polędwiczki. Całość udekoruj cząstkami sezonowych owoców, np. truskawek lub malin. Do polędwiczek dobrze będzie pasowało ziemniaczane purée oraz drobne kluski, na przykład śląskie lub kopytka. Jeśli masz ochotę na mięso z owocowym sosem, sprawdź przepis na pyszne polędwiczki w rabarbarowej glazurze. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat tej aromatycznej potrawy. Życzymy smacznego.