Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym
łatwe
471 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
3 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.

Krok 2
Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.

Krok 3
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4
Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.


Dobra rada:
Dla przełamania słodkawego smaku sosu można do niego dodać gałązkę posiekanego rozmarynu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym
Soczysta i krucha polędwiczka wieprzowa to główny dodatek wielu dań goszczących na naszych stołach. Aby podać ją w nieco odmienionej formie, warto postawić na składnik, który dobrze wydobędzie jej smak, ale go nie przyćmi. Proponujemy sos żurawinowy!
Dla kogo?
Dla tych, którzy pomimo braku czasu lubią zjeść dobrze i pysznie. Dla każdego, kto ma ochotę na mięsne danie z delikatnie wyczuwalną, słodką nutą.
Na jaką okazję?
Podaj polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowym wtedy, gdy przygotowujesz romantyczną kolację dla dwojga. Zaserwowana w towarzystwie pieczonych ziemniaków zdecydowanie umili wieczór.
Czy wiesz, że?
Polędwiczka to mięso delikatne, bez kości i bardzo chude – należy więc uważać, aby jej nie przesuszyć. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do grillowania.
Dla urozmaicenia:
Do polędwiczki z sosem warto dodać też odrobinę wędzonego sera, np. oscypka. Jego smak idealnie komponuje się ze słodko-cierpką żurawiną.