Polędwiczki w sosie żurawinowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 3

Krok 4

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla przełamania słodkawego smaku sosu można do niego dodać gałązkę posiekanego rozmarynu.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 14.07.2021

    Nie preferuje, nie uzywam gotowych mieszanek przypraw, typu Knorr do wieprzowiny, wiec chce spytac sie, jakie przyprawy uzyc zamiast. Przepis arcyciekawy i bardzi chcialabym go wykonac w najblizszy weekend. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowymPolędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Soczysta i krucha polędwiczka wieprzowa to główny dodatek wielu dań goszczących na naszych stołach. Aby podać ją w nieco odmienionej formie, warto postawić na składnik, który dobrze wydobędzie jej smak, ale go nie przyćmi. Proponujemy sos żurawinowy!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pomimo braku czasu lubią zjeść dobrze i pysznie. Dla każdego, kto ma ochotę na mięsne danie z delikatnie wyczuwalną, słodką nutą.

Na jaką okazję?

Podaj polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowym wtedy, gdy przygotowujesz romantyczną kolację dla dwojga. Zaserwowana w towarzystwie pieczonych ziemniaków zdecydowanie umili wieczór.

Czy wiesz, że?

Polędwiczka to mięso delikatne, bez kości i bardzo chude – należy więc uważać, aby jej nie przesuszyć. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do grillowania.

Dla urozmaicenia:

Do polędwiczki z sosem warto dodać też odrobinę wędzonego sera, np. oscypka. Jego smak idealnie komponuje się ze słodko-cierpką żurawiną.