Sałatka z polędwiczką wieprzową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z polędwiczką wieprzową

w stylu dalekowschodnim

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

17

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

5 łyżek

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon, przetnij wzdłuż na pół, przełóż do miski z sosem sojowym wymieszanym z cynamonem i marynuj przez 30 min.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej patelni, by nabrały złotego koloru, a potem lekko zgnieć w moździerzu. Zamarynowane polędwiczki przełóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową nasmarowaną wcześniej olejem i smaż na mocnym ogniu po ok. 2 min. z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 220⁰ C na 5 min.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso. Daj mu chwilę odpocząć na desce, a potem pokrój w plasterki w poprzek włókien (powinno być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste). Przełóż do miski.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną i obraną z wierzchniej warstwy trawkę cytrynową, a także drobno posiekane szalotki, listki mięty i kolendry, umytą, wysuszoną i podartą bądź posiekaną na kawałki sałatę oraz wcześniej zgniecione orzeszki.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 4

Krok 5

W innej misce wymieszaj sok z limetek z sosem rybnym, cukrem i chili tak, by cukier się rozpuścił. Dodaj olej sezamowy. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki, wymieszaj i posyp po wierzchu posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej