Sałatka z polędwiczką wieprzową
w stylu dalekowschodnim
łatwe
252 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon, przetnij wzdłuż na pół, przełóż do miski z sosem sojowym wymieszanym z cynamonem i marynuj przez 30 min.

Krok 2
Orzeszki upraż na suchej patelni, by nabrały złotego koloru, a potem lekko zgnieć w moździerzu. Zamarynowane polędwiczki przełóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową nasmarowaną wcześniej olejem i smaż na mocnym ogniu po ok. 2 min. z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 220⁰ C na 5 min.

Krok 3
Wyjmij mięso. Daj mu chwilę odpocząć na desce, a potem pokrój w plasterki w poprzek włókien (powinno być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste). Przełóż do miski.

Krok 4
Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną i obraną z wierzchniej warstwy trawkę cytrynową, a także drobno posiekane szalotki, listki mięty i kolendry, umytą, wysuszoną i podartą bądź posiekaną na kawałki sałatę oraz wcześniej zgniecione orzeszki.

Krok 5
W innej misce wymieszaj sok z limetek z sosem rybnym, cukrem i chili tak, by cukier się rozpuścił. Dodaj olej sezamowy. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki, wymieszaj i posyp po wierzchu posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej