Sałatka z polędwiczką wieprzową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z polędwiczką wieprzową

w stylu dalekowschodnim

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

17

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

5 łyżek

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon, przetnij wzdłuż na pół, przełóż do miski z sosem sojowym wymieszanym z cynamonem i marynuj przez 30 min.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej patelni, by nabrały złotego koloru, a potem lekko zgnieć w moździerzu. Zamarynowane polędwiczki przełóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową nasmarowaną wcześniej olejem i smaż na mocnym ogniu po ok. 2 min. z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 220⁰ C na 5 min.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso. Daj mu chwilę odpocząć na desce, a potem pokrój w plasterki w poprzek włókien (powinno być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste). Przełóż do miski.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną i obraną z wierzchniej warstwy trawkę cytrynową, a także drobno posiekane szalotki, listki mięty i kolendry, umytą, wysuszoną i podartą bądź posiekaną na kawałki sałatę oraz wcześniej zgniecione orzeszki.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 4

Krok 5

W innej misce wymieszaj sok z limetek z sosem rybnym, cukrem i chili tak, by cukier się rozpuścił. Dodaj olej sezamowy. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki, wymieszaj i posyp po wierzchu posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Sałatka z polędwiczką wieprzową - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z polędwiczką wieprzową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej