Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, boczkiem i kurczakiem
łatwe
23 osoby zapisały
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
1 opakowanie
2 łyżki
4 sztuki
80 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy wymieszaj w naczyniu z majonezem i przegotowaną wodą.
Krok 2
Sałatę wylistkuj i umyj, pomidorki przekrój na pół lub ćwiartki. Sałatę i pomidorki przełóż do dużej miski i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj.
Krok 3
Na aluminiową folie wyłóż plastry bekonu, następnie nałóż pierś z kurczaka i zroluj razem mocno w kształt cukierka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚˚ C na 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie dołóż kromki chleba i piecz jeszcze dodatkowo 5 minut.
Krok 5
Na zapieczonej kromce chleba ułóż kolejno przygotowane liście sałaty, pokrojone plastry kurczaka z boczkiem i pomidorki koktajlowe. Na koniec całość posyp startym Parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej